Wszyscy piszą ale nikt tego jeszcze nie robił.....oprócz mnie
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Więc tak: Miałem tego farta że trafiłem golfika z abs'em tylko bez prawa rejestracji, a że mojego za nic nie zamienię to postanowiłem diabelskim sposobem przełożyć abs
Potrzeba:
-zwrotnice z czujnikami abs(są inne bo te mają otwory na czujniki)
-sterownik abs montowany w bagażniku
-2 przekaźniki od pompy i sterownika(najlepiej całą wiązkę)
-pompę hamulcową(to jest jedna część:rozdzielacze z zaworkami, sterownik zaworków, pompa elektryczna, popychacz od pedału oraz zbiorniczek płynu)
-czopy z tyłu pod bębny lub tarcze(ja przełożyłem całą belkę bo chciałem mieć tarczówki)
-wiertarkę żeby wywiercić otwory pod kable od czujników)
-kontrolkę w deskę rozdzielczą(zamiast tej od ręcznego wstawia się kontrolkę podzieloną na pół:ręczny/abs)
To jest generalnie wszystko. Półosie są takie same bo pierścienie od absu w tym modelu były montowane w zwrotnicach
kosztów nie powiem bo kupiłem tak jak pisałem całego golfika, ale nowe czujniki są najtaniej po 280 zł a w aso WV po 700
- niestety do mk2 nie ma tanich zamienników jak było w mk3 i późniejszych mk, a używanych nikt nie ma bo zazwyczaj pękają przy próbie wyjęcia(szybko się zapiekają i robią się wżery) tak więc nie ma szans ich wymontować bez rozwalenia(chyba że masz ogromnego farta).
Ale same czujniki się nie psują tylko kable do nich doprowadzające sygnał(przerabiałem ten temat w czerwcu:lewa strona i dzisiaj:prawa). Co do montażu to może sklecę jakąś poradę na ten temat z kilkoma fotkami.
Efekt ostateczny:ABS śmiga że aż miło.
P.S. w mk2 był 3 kanałowy ABS czyli lewy przód, prawy przód i tył obydwa koła razem.
Pozdrawiam i chętnie odpowiem na pytania:) zakłądałem też podgrzewanie foteli(do istniejących fotelików, podgrzewanie oryginalne), zmieniłem skrzynię manual na automat , założyłem oryginalny tempomat, elektryczne szyby, regulację wysokości świateł i elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka hehe wiem wiem....mam zwalnoą psychę ale ja naprawdę kocham mk2
I'm love in MK. Zanabyte digifiz, abs, tempomat, elektryczne lusterka i podgrzewane fotele czekają na swoją kolej :)))