[MK2 1.8] Uszczelniacze zaworów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
[MK2 1.8] Uszczelniacze zaworów
Niedawno w swoim mk2 1.8 GU wymieniałem uszczelniacze zaworów bo łykał sporo oleju. Z olejem sprawa załatwiona jednak od tego czasu podczas przyspieszania słychać "cykanie" z silnika. Kumpel mi mówił że to może być wina źle odpowietrzonego układu i szklanki nie napełniają się do końca olejem a tym samym wałek stuka o popychacze zaworów.
Co wy na ten temat sądzicie?
Ostatnio zmieniony sob sie 26, 2006 12:30 przez Morpheuss07, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby wymienic uszczelniacze musiałeś zdjąć pasek rozrządu, wyjąć wałek rozrządu, wyjąć popychacze. Jeżeli wczesniej ci nie "cykało" a po tej robocie dopiero zaczeło słychać to może być:Morpheuss07 pisze:Niedawno w swoim mk2 1.8 GU wymieniałem uszczelniacze zaworów bo łykał sporo oleju. Z olejem sprawa załatwiona jednak od tego czasu podczas przyspieszania słychać "cykanie" z silnika. Kumpel mi mówił że to może być wina źle odpowietrzonego układu i szklanki nie napełniają się do końca olejem a tym samym wałek stuka o popychacze zaworów.
- źle ustawiony zapłon (za wczesny)
- szklanki się zapowietrzyły, ale jesli tak się stało to z czasem same powinny ucichnąć
Morpheuss07, powiedz mi jeszcze kiedy to najbardziej cykanie słychać?
Na zimnym silniku czy na ciepłym (gorącym) , czy nasila sie np podczas jazdy na 5-biegu z pedałem do podłogi , a po puszczeniu pedału cichnie?
[ Dodano: Sob Sie 26, 2006 12:36 ]
1 litr na 1000km to juz troche duzo , obawiam się że sama wymiana uszczelniaczy napewno pomoże , ale chyba nie wystarczy ?MrUkAs pisze:Jak juz jest taki temacik, to zapytam: u mnie tez moga to byc uszczelniacze?? Moj bierze okolo litra oleju na 1000km
Ostatnio kumpel w Astrze tez miał problem z bardzo duzym braniem oleju , na poczatek poszły do wymiany uszczelniacze , zużycie zmalało ale nadal było za wysokie, poszły pierścienie do wymiany i teraz dopiero się uspokoiło.
MrUkAs, a jaki masz przebieg w swoim MH ???
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
być moze pierścienie też ale zeby dostac sie do pierścienii to trzeba głowice zwalić i to już jest duzo duzo roboty a uszczelniacze wyminieasz z załozoną głowicą takze OK
mysle ze powinno poprawić sytuacje z braniem oleju. Jesli nie poprawi no to wtedy mozna sądzić iż powodem tego ze łyka olej sa już zużyte pierścienie...
mysle ze powinno poprawić sytuacje z braniem oleju. Jesli nie poprawi no to wtedy mozna sądzić iż powodem tego ze łyka olej sa już zużyte pierścienie...
pierścienie to juz spora kwota bo jak pisałem trzeba głowice zwalić i dopiero potem sie dobierać do pierścieni takze napewno nie małe pieniądze
ale najpierw uszczelniacze koszt nieduży bo za komplet ok.20zł chyba
no a robocizna mechanika to róznie bywa..
nie wiem bo jeszcze nie wymieniałem a czeka mnie to w najbliższym czasie ale bede sam robił
ale najpierw uszczelniacze koszt nieduży bo za komplet ok.20zł chyba
no a robocizna mechanika to róznie bywa..
nie wiem bo jeszcze nie wymieniałem a czeka mnie to w najbliższym czasie ale bede sam robił
Uszczelniacze to koszt 8zł na osiem zaworów.kawowy19 pisze:mi sie wydaje ze to raczej już popyhcacze straciły żywotność.
zobacz tez czy poziom oleju jest Ok
[ Dodano: Sob Sie 26, 2006 12:17 ]
uszczelniacze to tania sprawa ok 20zł komplet chyba a z resztą niech sie Morpheuss07, wypowie przeciez zakładał
MrUkAs, zmień sobie tylko uszczelniacze to koszt nie jest ogromny a moze pomóc i wtedy nie bedziesz dolewał nic i sie przy okazji dowiesz czy to były uszczelniacze czy pierścienie sa juz do wymiany.
U mnie już popychacze klepią i bede je w przyszłym miesiącu wymieniał i od razu wymienie sobie uszczelaniacze - bo też mi troche oleju ucieka.
taka moja rada a zrobisz jak chcesz
pzodro!
U mnie już popychacze klepią i bede je w przyszłym miesiącu wymieniał i od razu wymienie sobie uszczelaniacze - bo też mi troche oleju ucieka.
taka moja rada a zrobisz jak chcesz
pzodro!