VW 1.8 Golf III '95

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ADAM300
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

VW 1.8 Golf III '95

Post autor: ADAM300 » sob wrz 30, 2006 18:00

Witam. Problem mój to niesamowite trzeszczenie z przodu podczas skręcania. Z początku myślałem że to sforznie wahaczy ale po wymianie nic nie pomogło (dalej trzeszczy).Łożyska oporowe na kolumnach są OK.Bardzo nieprzyjemny hałas wydobywający się podczas parkowania pod marketem przyciąga uwagę innych a nie chciał bym żeby myśleli CO ZA POJAZD?? Miałem kiedyś Golfa II 1,6 D ale zmieniłem na III 1.8 CL i zagazowałem. Jak do tej pory jestem z tej marki zadowolony i nie zamierzam zmieniać.Proszę o poradę. Gzregorz R.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob wrz 30, 2006 18:29

ADAM300 pisze:z przodu podczas skręcania.
prawdopodobnie przegub zewnętrzny jeżeli jest to hałas swego rodzaju mielenia metalu!są dwa z prawej i lewej strony własnie oznaka zuzytego przegubu zewnętrznego jest taki hałas

[ Dodano: Sob Wrz 30, 2006 18:29 ]
ADAM300 pisze:III 1.8 CL i zagazowałem.
słusznie!

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: irekczek » sob wrz 30, 2006 18:34

a nie masz czasem wspomagania? Może pompa się kończy i dlatego trzeszczy...

Awatar użytkownika
ADAM300
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ADAM300 » sob wrz 30, 2006 18:37

Posiada wspomaganie. Przeguby i łożyska wymieniłem 9 miesięcy temu.I jeszcze jedna wskazówka. Z rana po chłodnej nocy albo w chłodny dzień prawie nie trzeszczy. Wszystko się wzmaga gdy zaczyna być gorąco.

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: irekczek » sob wrz 30, 2006 18:43

hm.. więc może płyn od wspomagania nadaje się do wymiany. Po nocy jest gęsty i dlatego pompa dobrze pracuje.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob wrz 30, 2006 18:43

jeżeli to nie przeguby jak twierdzisz sa nowe, to faktycznie może byc pompa wspomagania lub pompa wody spróbuj sie uwaznie przysłuchac rozumiem ze na postoju nic nie huczy?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob wrz 30, 2006 18:44

dziejo pisze:lub pompa wody
no tak tylko że pompa wody nie ma nic wspólnego z e skręcaniem kół zostaje pompa wspomagania

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob wrz 30, 2006 19:44

ADAM300 pisze: Problem mój to niesamowite trzeszczenie z przodu podczas skręcania
Czy to siędzieje napostoju i podczas jazdy?

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

czester
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: czester » sob wrz 30, 2006 20:26

na 99 % łożyska oporowe miałem task samo

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ES_250/78761

Awatar użytkownika
postry
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: postry » ndz paź 01, 2006 13:14

Ja ci powiem miałem to samo u siebie okazało się że to końcówki drążków kierowniczych!!Poproś kogoś niech kręci fajerą a ty przyłuż ucho do koła z przodu i sluchaj!!

Awatar użytkownika
bomberxl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bomberxl » ndz paź 01, 2006 13:21

a może tak panowie troszkę wyżej popatrzą,bo mi akurat to wygląda na łożyska amortyzatorów lub osłony gumowe na nich

no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)

Awatar użytkownika
ADAM300
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ADAM300 » ndz paź 01, 2006 20:36

Witam ponownie. Po odwiedzeniu (oczywiście z polecenia) paru warsztatów w Warszawie, gdzie powinni być wspaniali fachowcy usłyszałem wiele wersji co to tak piszczy i co powinienem wymienić. Tak sobie pomyślałem ze jak bym to wszystko zaczął wymieniać to poprostu ze starego pojazdu została by tylko buda.Co warsztat to co innego do wymiany (między innymi pompa i maglownica).Przeraziło mnie to i koszty, które podawali fachowcy.I tak sobie siedziałem pod blokiem ze smutną miną i zastanawiałem się ile to będziemnie wszystko kosztowało, gdy podszedł sąsiad i zapytał się co mnie trapi.Opowiedziałem całą historię a on do mnie - nasmaruj końcówki drążków kierowniczych. Niedziela to niedziela a na schylenie się ze strzykawką z igłą zatankowaną olejem znalazłem czas.Parę kropel oleju do każdej z końcówek w ciągu paru sekund rozwiązało mój problem. Wniosek??? Jeden - nie słuchaj fachowców z warsztatów bo zbankrutujesz.Sąsiad dostał na 0,75 a mój pojazd znów przemieszcza się po ulicach mrucząc swoim małym (1.8) motorkiem. Dziękuję wszystkim za wskazówki, które mi udzielili i mam nadzieję że ten post będzie dobrą wskazówką dla innych, którzy będą potrzebowali pomocy. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » ndz paź 01, 2006 20:49

czasami wielkie problemy rozwiązuje się bardzo prosto! SUPER żE problem zniknął (wiesz jak to na forum, kżdy jakieś sugestie z własnegop doswiadczewnia przytacz wiem ze czasami trudno natrafić na tą własciwą
Ja ci powiem miałem to samo u siebie okazało się że to końcówki drążków kierowniczych!

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz paź 01, 2006 20:49

ADAM300 pisze:Parę kropel oleju do każdej z końcówek w ciągu paru sekund rozwiązało mój problem. Wniosek??? Jeden - nie słuchaj fachowców z warsztatów bo zbankrutujesz
To jest prawda, ale pod warunkiem, że ma się własną wiedzę. Jeżeli nie to pozostaje tylko zdrowy rozsądek. Może w tych warsztatach naprawa wyglądałaby tak samo tylko cena byłaby taka jak np za wymianę pompy wspomagania...

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”