spek pisze:Mam czas do 10 żeby się zastanowić jak zarazie jestem 98% na Bosch i raczej jego kupie, ale czekam jeszcze na wasze dalsze opinie i podjadę gdzieś do jakiegoś punktu żeby mi coś doradzili musze mieć taki aku żeby szybko się ładował, bo do pracy mam 8km i w trakcie tej drogie jadę przed 5 rano jest ciemno, czyli światła jest zimno to i wentylator chodzi i Audio musi głośno grać a w zimę dojdzie do tego jeszcze ogrzewanie tylniej szyby, czyli aku u mnie lekko nie ma i szybko musi się ładować
![bigok :bigok:](./images/smilies/bigok.gif)
Od gosci ze sklepu centry (znajomi) wiem, ze bosch sie bardziej nadaje dla ludzi, ktorzy jezdza autem do kosciola 2x do roku, a na ostre katowanie (tak jak twoje) lepsza centra
Dla przykladu wytrzymalosci centry moge podac ojca mercedesa - taryfe (
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
). A jak to wiadomo czesto sie autko zapala, rozrusznik ciagnie nieziemskie ilosci pradu, do tego dmuchawa, pazdziernik - konec lutego na swiatlach, krotkie kursy (niedoladowanie akku) i akumulatorek wytrzymal 6 lat!!
A co do szybkosci ladowania, to nie ma tak, ze jedne aku ci sie naladuje szybciej, a drugi wolniej
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
Jedyne co mozesz zrobic to po krotkim odcinku do pracy zostaw autko na jalowym 2-3 minutki (z wylaczonymi WSZYSTKIMI odbiornikami pradu) zeby sie bateria doladowala. Sposob niezawodny, nawet w serwisowce go znalazlem
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)