Obsługa komputera pokładowego.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Obsługa komputera pokładowego.
Witam.
Kupilem pare dni temu golfa 4.
W wyposazeniu ma komputer pokladowz. I tu moje pytanie. Jak wlaczyc opcje ' ile pozostalo do przejechania km na obecnym stanie paliwa w zbiorniku przy takim sposobie jazdy '. W instrukcji jest to uwzglednione jednak niewiem jak wlaczyc ta opcje. A moze w niektorych komputerach tego nie ma.
Pozdrawiam
Kupilem pare dni temu golfa 4.
W wyposazeniu ma komputer pokladowz. I tu moje pytanie. Jak wlaczyc opcje ' ile pozostalo do przejechania km na obecnym stanie paliwa w zbiorniku przy takim sposobie jazdy '. W instrukcji jest to uwzglednione jednak niewiem jak wlaczyc ta opcje. A moze w niektorych komputerach tego nie ma.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw paź 18, 2007 09:08 przez quality, łącznie zmieniany 1 raz.
Czas pracy silnika, tzn ile czasu upłynęło od momentu odpalenia silnika. Należy przy tym pamiętać, że sumują się czasy pracy silnika, jeśli odstępy pomiędzy poszczególnymi odpaleniami były krótsze niż 2 godziny, dotyczy to MFA1quality pisze:No wlasnie a to jest chyba najbardziej przydatna funkcja. Zasięg by sie przydał. Mam tam jeszcze kilka rzeczy ktore np niewiem do czego służa. Np wyswietlany jest czas i ikonka zegarka, w instrukcji tego nie ma. Co to moze byc ?
- malpastaryrower
- Mały gagatek
- Kontakt:
malpastaryrower pisze:jak masz kompa tego co ci pokazuje te rózne opcje pod obrotomierzem to nie masz tej opcji to jest w tych co wyświetlacz jest na środku i są tam jeszcze inne fajne funkcje np. brak płynu w spryskiwaczach itp
malpastaryrower ja mam kompa tego co pokazuje różne opcje pod obrotomierzem, a pokazuje mi na środku brak płynu w spryskiwaczach, ba... nie dość, że pokazuje, to jeszcze po 5 sekundach po uruchomieniu daje sygnał ostrzegawczy brzęczykiem. Tak MISIE kojarzy, może dlatego, że mam spryskiwacze lamp przednich?Qto pisze:malpastaryrower, no nie wiem, ja mam na środku i nie pokazuje takiej informacji, braku płynu też nie widzi...
Z tego co ja pamietam z książki to MFA nie pokazuje zasiegu no chyba że jest w nowszych modelach.Czujnik spryskiwaczy jest rowniez nie we wszystkich modelach a sygnalizacja akustyczna pojawia sie kiedy poziom jst niski.Na wyświetlaczu pojawiają się równiez komunikaty tekstowe kompletna instrukcja jest w książce.
Czyli u mnie prawilno.

A co do MFA to nie widziałem w instrukcji opcji "zasięgu przy danym zużyciu średnim paliwa"
Ale ja mam "stare" MFA w wyświetlaczu pod obrotkiem.
Na pewno takie bajery jak ile przejechano km od ostatniego tankowania oraz ile można przejechać na do następnego tankowania (przy średnim zużyciu) są w Renault, przynajmniej ten Scenic miał, którym jeździłem.

A co do MFA to nie widziałem w instrukcji opcji "zasięgu przy danym zużyciu średnim paliwa"
Ale ja mam "stare" MFA w wyświetlaczu pod obrotkiem.
Na pewno takie bajery jak ile przejechano km od ostatniego tankowania oraz ile można przejechać na do następnego tankowania (przy średnim zużyciu) są w Renault, przynajmniej ten Scenic miał, którym jeździłem.
Ja mam komputer z lewej strony pod obrotomierzem.
W ksiazce jest wlasnie o "zasiegu jazdy". Ksiazke sciagalem z tej strony.
A moj komputerek pokazuje wszystkie opcje z ksiazki oprocz tego nieszczesnego zasiegu tzn mam:
- srednie zuzycie paliwa
- chwilowe zuzycie paliwa
- ile czasu pracuje silnik
- ile km zostalo przejechanych od odpalenia
- temperature
- zegarek
Sa tez 2 pamieci jedna jest od odpalenia do zgaszenia, a druga ciagla az do okreslonej liczby (9999) albo do restartu komputera.
Moze jest gdzies ten zasieg tylko go nieumiem wlaczyc
?
Dodam ze mam wersje samochodu comfort lub sport. Nie jestem pewien bo ma i skurzana kierownice trojramienna i podlokietnik. Samochod sprowadzany z Niemiec. 98 r.
W ksiazce jest wlasnie o "zasiegu jazdy". Ksiazke sciagalem z tej strony.
A moj komputerek pokazuje wszystkie opcje z ksiazki oprocz tego nieszczesnego zasiegu tzn mam:
- srednie zuzycie paliwa
- chwilowe zuzycie paliwa
- ile czasu pracuje silnik
- ile km zostalo przejechanych od odpalenia
- temperature
- zegarek
Sa tez 2 pamieci jedna jest od odpalenia do zgaszenia, a druga ciagla az do okreslonej liczby (9999) albo do restartu komputera.
Moze jest gdzies ten zasieg tylko go nieumiem wlaczyc

Dodam ze mam wersje samochodu comfort lub sport. Nie jestem pewien bo ma i skurzana kierownice trojramienna i podlokietnik. Samochod sprowadzany z Niemiec. 98 r.
Wersje niemieckie mogą się nieco różnić od "naszych".Kierownica trójramienna w skórze i podłokietnik był montowany fabrycznie tylko w wersji Highline i podejrzewam ze taką masz.Najłatwiej bylo by sprawdzić wersje w książce lub na naklejce w bagażniku o ile jest.Mój kumpel ma Highlin-a i komputer ma pod obrotomierzem tak jak u Ciebie.Zasiegu tam nie pokazuje tak samo jak na dużym wyświetlaczu pomiedzy zegarami w moim modelu.Książke którą ściągłeś podejrzewam że masz nowszą wersje bo spotkałem sie z 2 wersjami .Ja mam oryginalną rocznik 99 i tam wyrażnie pisze że nie pokazuje ile pozostało do przejechania.Byc może że w nowszych modelach te opcję dodali.
- malpastaryrower
- Mały gagatek
- Kontakt:
Na to akurat nie ma regóły ja mam na fakturze i naklejce koło koła wersje basic a mam wszystko jak w comfortline(welurowa tapicerka, trójramienna kierownica obszyta skórą wraz z gałką- czytałem że zależy od motoru, podłokietnik tył przód, halogeny w reflektorach, autom przyc lustr wst z czujn. deszczu, 16 calowe felgi stalowe, lakierowane klamki, lusterka i listwy zderzaków mfa i jeszcze jakieś pierdoły i nie wiem dlaczego tak jest auto nie bite a wersja niby basic- jakaś pomyłka czy celowe działanie poznania??
VWVWVWVWVWVWVWVWVWVWVW
Patrzalem na naklejke i jest napisane "HIGHL" czyli ze niby wszystko dobrze
Mam dokladnie to samo co "malpastaryrower" tylko ze felgi 15 ALU i niewiem co z czujnikiem deszczu i przyciemnianym lusterkiem wstecznym
Jak to sprawdzic ? O własnie i powiedzcie mi jak dzialaja podgrzewane lusterka ? Jest jakis przycisk co sie wlacza czy to idzie z obiegu bezposrednio na lusterka ?