Problem ze spryskiwaczem szyb

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtasss82
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem ze spryskiwaczem szyb

Post autor: wojtasss82 » śr lut 16, 2005 11:44

Witam po raz pierwszy,
mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby. Nie wiem czy skopał się przełącznik czy pompka( silniczek) spryskiwacza... nie pompuje płynu (nie słychać żeby działało to) na przednią szybę (tylne działa). Przednie wycieraczki działają na wszystkich trzech "biegach"....
Jak zdiagnozować problem?? Czy jest to do zrobienia samodzielnego??
pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
j_jasiu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: j_jasiu » śr lut 16, 2005 13:15

Jak na tył daje to pompka chyba dobra, bo z tego co pamiętam to jest jedna pompka, która puszcza na przednią i na tylną szybę. Być może przełącznik.

Pozdrawiam
Jasiu II

Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » śr lut 16, 2005 13:29

A może najzwyczajniej te "fiutki" Ci zamarzły?

FORD
Fix Or Repair Daily

fido

Post autor: fido » śr lut 16, 2005 15:07

:hmm: własnie pojawil się u mnie taki sam problem. Ja nie mialem tylnego spryskiwacza ale wczoraj mialem malo płynu w zbiorniku i pojawił się problem ze spryskiwaczami gdy dolałem okazalo się że w dalszym ciagu nie pryskają, dodam że wycieraczki powinny się zalączać podczas spryskiwania a teraz nie ruszają. Gdzie szukać bezpiecznika, przelącznika lub innego powodu awarii?
dzięki i pozdrawiam

wojtasss82
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wojtasss82 » śr lut 16, 2005 16:18

Smaczny pisze:A może najzwyczajniej te "fiutki" Ci zamarzły?
nie - są ok.
pompka wogóle nie chodzi. i teraz pytanie czy są dwie niezależne (przód i tył) czy jedna wspólna.
jeśli jedna to chyba przełącznik, który i tak już szwankował - tyle, ze poprzednio był problem "na tył"

Awatar użytkownika
kesier
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kesier » śr lut 16, 2005 16:45

jezeli masz jeden zbiorniczek to pompka jest jedna.niektore modele vw zwlaszcza te starsze maily drugi zbiorniczek z pompka w bagazniku

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » śr lut 16, 2005 23:16

fido pisze::hmm: własnie pojawil się u mnie taki sam problem. Ja nie mialem tylnego spryskiwacza ale wczoraj mialem malo płynu w zbiorniku i pojawił się problem ze spryskiwaczami gdy dolałem okazalo się że w dalszym ciagu nie pryskają, dodam że wycieraczki powinny się zalączać podczas spryskiwania a teraz nie ruszają. Gdzie szukać bezpiecznika, przelącznika lub innego powodu awarii?
dzięki i pozdrawiam

Na 99% jest to przelacznik. Jak wlaczasz na tyl to popychasz taki element i dziala a jak na przud to pociagasz i ten zalacznik powinien sam wyjechac, u brata w paskudzie bylo tak samo, wypalily sie rowki w plastiku i zalacznik samoczynnie sie nie cofal po pociagnieciu galki. Z dwoma zbiorniczkami to fakt ;) Ale jesli masz jeden z przodu to silniczek poprostu raz lata w jedna taz w druga i ras pompuje na przud a raz na tyl wiec jesli na tyl dziala to jest oki. Jesli masz dwa to poprostu podlacz temu podejrzanemu zasilanko ;)
Ale jesli nie dziala silniczek i wycieraczki to bedzie to wlacznik. bez spryskiwaczy dzaialaja wycieraczki ?? Moze byc nawet tak ze manetki sa luzno ja tak mialem :( dokrecilem i bylo git ;)
Powodzonka ;)

Pozdro:

Slawek.

wojtasss82
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wojtasss82 » czw lut 17, 2005 10:46

czyli jednak przełącznik...
gdzie coś takiego kupić? ile muszę kasy szykować? wystarczy sam przełącznik, czy trzeba wymienić cały ten układ z wajchą???
no i czy mogę to zrobić sam, czy potrzeba fachowca?

Wojtek

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » czw lut 17, 2005 15:50

wojtasss82 pisze:czyli jednak przełącznik...
gdzie coś takiego kupić? ile muszę kasy szykować? wystarczy sam przełącznik, czy trzeba wymienić cały ten układ z wajchą???

Wojtek

Ja rozkrecilem braciakowi i te wypalone dziurki jakims teardym klejem zalalismy ;) Nio i troche to dzialalo. Musialbys zdjac i zobaczyc co i jak - ile kosztuje niestety nie wiem :( bo nigdy nie kupowalem i nie interesowalem sie tym, wystarczy ta jedna wajche wymienic bo to sie sklada z takich segmentow kolejno nakladanych. Hmmmm.......... kupic chyba mozna w jakims sklepie motoryzacyjnym, jak nie bedzie to sprowadza (tylko pewnie bedzie drozej) lub na szrocie ;) - ale najpierw trza luknac czy ten jest calkiem do bani ;)

Pozdro:

Slawek.

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » czw lut 17, 2005 15:50

wojtasss82 pisze:czyli jednak przełącznik...

Wojtek

Ja rozkrecilem braciakowi i te wypalone dziurki jakims teardym klejem zalalismy ;) Nio i troche to dzialalo. Musialbys zdjac i zobaczyc co i jak - ile kosztuje niestety nie wiem :( bo nigdy nie kupowalem i nie interesowalem sie tym, wystarczy ta jedna wajche wymienic bo to sie sklada z takich segmentow kolejno nakladanych. Hmmmm.......... kupic chyba mozna w jakims sklepie motoryzacyjnym, jak nie bedzie to sprowadza (tylko pewnie bedzie drozej) lub na szrocie ;) - ale najpierw trza luknac czy ten jest calkiem do bani ;)

Ps. Raczej fachowca nie trzeba - napewno bystry facet jestes i dasz se rade ;) Tylko czasem lepiej 5 razy przemyslec jak cos rozebrac niz sie pospieszyc i cos zlamac ;)

Pozdro:

Slawek.

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » czw lut 17, 2005 16:02

a moze to jakis bezpiecznik :?:

Obrazek

Awatar użytkownika
TACYK
Vw master
Vw master
Kontakt:

Post autor: TACYK » czw lut 17, 2005 16:18

Quatro to nie jest bespiecznik bo mam taki sam przypadek i pewnie jak u mnie i u Ciebie nie dziala przez *#cenzura#* manetke poza tym bespiecznik od spryskiwacza obsluguje swiatelko w srodku to u góry jesli Ci dziala to nie jest to bespiecznik

!!!ADRENALINA UZALEŻNIA!!!

colciak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: colciak » czw lut 17, 2005 16:29

no stawiam na manetke. ja tak mialem. sprubuj podlaczyc na krutko tzn. kabelek pod akumulator i do zbiornicyka z plynem pod wejscie spryskiwacza. jeszcze nie wzmienilem manetki, pociagnolem kabel 2 zylowy i przycisk podlaczylem. dziala bezproblemowo

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » czw lut 17, 2005 16:34

teraz mi sie przypomiało ze u mnie kiedys nie działało, bo ten jesden "fiutek" maiłem odgiety lekko, wziałem śrubokręt i dogiołem i działała idealnie :D tylko najpier trzeba bezpeicznik wyłożyć

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”