Jaki Akumlator?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jaki Akumlator?
Czy do mojego Golfika III 1.8 będzie wystarczający akumulator 50 Ah 4200A ?? co prawda niema go wymienionego na naklejce na akumulatorze ale są inne większe auta ..
Pomóżcie dobrać coś lepszego jeśli ten jest zły ..
ps. Mam teraz taki jak napisałem wyżej tyko strasznie wymęczony .. prawie na padnięciu ale jeszcze mnie nie zawiódł .. nawet nie zwalnia rozrusznik ..
Pomóżcie dobrać coś lepszego jeśli ten jest zły ..
ps. Mam teraz taki jak napisałem wyżej tyko strasznie wymęczony .. prawie na padnięciu ale jeszcze mnie nie zawiódł .. nawet nie zwalnia rozrusznik ..
"Uczmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą ..."
ZAPRASZAM NA WWW.ALLTOPIC.DL.PL !!
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
no czyli mam dobry aku .. a myślałem że będzie za słaby ..
Skoro rozwiązałem problem pojemności i mocy aku to powiedzcie mi jeszcze co z ładowaniem .. aku ma 50 Ah a mój prostownik ma pożliwości na 35(chyba) i na 60 - co w takiej sytuacji mam zrobić? jak ładowac żeby go nie zepsuć .. ?
Skoro rozwiązałem problem pojemności i mocy aku to powiedzcie mi jeszcze co z ładowaniem .. aku ma 50 Ah a mój prostownik ma pożliwości na 35(chyba) i na 60 - co w takiej sytuacji mam zrobić? jak ładowac żeby go nie zepsuć .. ?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Konrad-MK3, do silnika 1.8 wystarczy 50Ah i duży prąd rozruchowy. 55Ah też może być. Jeśli chodzi o to czy alternator doładuje, to zależy jak długie odvinki pokonujesz.Jeśli jest to :rozruch, 5km, postój kilka godz, rozruch, to ŻADEN AKU nie będzie doładowany. Jeśli pokonujesz długie odcinki to aku 62Ah bedzie doładowany.
Ładowanie z prostownika : zasada jest tak , że ładujemy tzw. prądem 10-cio godzinnym. Czyli prąd ladowania to 1/10 pojemnści przez 10 godzin. Jeśli aku jest mocno rozładowany to początkowo prąd ten będzie dość duży, i będzie malał w miarę doładowania. Ładując prostownikiem koniecznie odkręć korki i nie podchodź z ogniem.Podczas ładowania wydziela się wodór, który może wybuchnąć.Podczas ładowania aku. "gazuje". Możesz od czasu do czasu bardzo delikatnie przechylić aku kilkakrotnie aby jak najwięcej wodoru się wydostało.Po zakończeniu zostaw go na pewien czas z otwartymi korkami.Następnie powycieraj (będzie lekko mokry) i załóż.
Ładowanie z prostownika : zasada jest tak , że ładujemy tzw. prądem 10-cio godzinnym. Czyli prąd ladowania to 1/10 pojemnści przez 10 godzin. Jeśli aku jest mocno rozładowany to początkowo prąd ten będzie dość duży, i będzie malał w miarę doładowania. Ładując prostownikiem koniecznie odkręć korki i nie podchodź z ogniem.Podczas ładowania wydziela się wodór, który może wybuchnąć.Podczas ładowania aku. "gazuje". Możesz od czasu do czasu bardzo delikatnie przechylić aku kilkakrotnie aby jak najwięcej wodoru się wydostało.Po zakończeniu zostaw go na pewien czas z otwartymi korkami.Następnie powycieraj (będzie lekko mokry) i załóż.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
daj na 35 najwyzej bedzie ci sie dluzej ladowal(nawet lepiej),jesli dasz na 60 tez nic nie bedzie ale to nie jest najlepsze dla aku.60 mozesz uzywac do krutkiego doladowywania czego niepolecam.z drugiej strony jesli dasz na 35 a akumulator na poczatku moze potrzebowac nawet ok 6A to prostownik nie wydoli,wiec moze na poczatek daj na 60 po pol godzinie na 35.niewiadomo jaki to prostownik taki co daje tyle co aku potrzebuje czy taki co na stale daje np.3.5A lub 6A
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- ładowania szybkiego nie stosuję - bo po takim ładowaniu można zajechać tym autem ale tylko po nowy akumulator ..
- a mój prostownik daje tyle prądu ile potrzebuje i w miarę ładowania daje mniej aż do zera prawie ..
- a mój prostownik daje tyle prądu ile potrzebuje i w miarę ładowania daje mniej aż do zera prawie ..
tutaj napisałem jak należy ladować aku:Konrad-MK3 pisze:wszystko fajnie - dzięki za info - tylko dalej nie wiem co z tym prostownikiem
Wartości które podałeś oznaczają, że prostownik może ładować akumulatory w takim przedziale pojemności. Jeśli dasz 60 nic się nie stanie. Aku tak czy owak "weźmie" yle prądu ile będzie potrzebował. Jeśli masz amperomierz to możesz go włączyć szeregowo między aku a prostownik.Zobaczysz jaki jest prąd ładowania.Być może maszz amperomierz w prostowniku, ale tego nie wiem.Ładowanie z prostownika : zasada jest tak , że ładujemy tzw. prądem 10-cio godzinnym. Czyli prąd ladowania to 1/10 pojemnści przez 10 godzin. Jeśli aku jest mocno rozładowany to początkowo prąd ten będzie dość duży, i będzie malał w miarę doładowania. Ładując prostownikiem koniecznie odkręć korki i nie podchodź z ogniem.Podczas ładowania wydziela się wodór, który może wybuchnąć.Podczas ładowania aku. "gazuje". Możesz od czasu do czasu bardzo delikatnie przechylić aku kilkakrotnie aby jak najwięcej wodoru się
wydostało.Po zakończeniu zostaw go na pewien czas z otwartymi korkami.Następnie powycieraj (będzie lekko mokry) i załóż.
- Kontakt: