wymiana wiosełka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana wiosełka
mam pytanie czy ktoś wymiemiał wiosełko z zamka?? Pytam czy jest to do wykonania dla osoby, która ma samochód ok 2tyg i brak jakiego kolwiek pojęcia w tych sprawach??
pozdrawiam
pozdrawiam
Jeśli masz dwie ręce i oczy to sobie poradzisz
Najpierw odkręcasz kluczem imbusowym śrubkę umieszczoną z boku drzwi na wysokości zamka. Znajdziesz ją bez problemu, jest ona nachylona pod kątem.
Po jej odkreceniu klamkę energicznym ruchem cofasz w kierunku przodu samochodu. Teraz odchylasz klamkę od strony wkładki (otworzy sie tak jak otwierają się drzwi w Twoim Golfie...)
Jeśli masz juz klamkę w ręku to musisz umieścić wiosełko, zahaczyć je w klamce. Jest tylko jeden sposób w jaki można go umieścić we wkładce, więc nie można tego zrobić źle. Może się natomiast zdarzyć, że szerokośc haczyka wiosełka będzie za duża - wówczas trzeba delikatnie je zeszlifować. Jeśli wiosełko już siedzi w klamce, to zakładamy klamke uważając aby nic nie wypadło. Przykręcamy śrubkę.... i to wszystko
Najpierw odkręcasz kluczem imbusowym śrubkę umieszczoną z boku drzwi na wysokości zamka. Znajdziesz ją bez problemu, jest ona nachylona pod kątem.
Po jej odkreceniu klamkę energicznym ruchem cofasz w kierunku przodu samochodu. Teraz odchylasz klamkę od strony wkładki (otworzy sie tak jak otwierają się drzwi w Twoim Golfie...)
Jeśli masz juz klamkę w ręku to musisz umieścić wiosełko, zahaczyć je w klamce. Jest tylko jeden sposób w jaki można go umieścić we wkładce, więc nie można tego zrobić źle. Może się natomiast zdarzyć, że szerokośc haczyka wiosełka będzie za duża - wówczas trzeba delikatnie je zeszlifować. Jeśli wiosełko już siedzi w klamce, to zakładamy klamke uważając aby nic nie wypadło. Przykręcamy śrubkę.... i to wszystko
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Ja tylko dodam ze jak juz bedziesz wkladal klamke i wciskal lopatke w zamek to wloz kluczyk w klamke i musisz nim obrucic bo (przynajmniej u mnie) nie dalo rady trafic lopatka, po prostu byla obrucona i nijak nie wchodzila w zamek.
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
no to ten sam patent zastosowałem kiedyś u siebie w pasku b3Gitner pisze:Ja tylko dodam ze jak juz bedziesz wkladal klamke i wciskal lopatke w zamek to wloz kluczyk w klamke i musisz nim obrucic bo (przynajmniej u mnie) nie dalo rady trafic lopatka, po prostu byla obrucona i nijak nie wchodzila w zamek.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dla tych co tego obrazowo nie widzą fotka z wymiany wiosełka
Dziś wyjąłem bębenek z klamki i podpiłowałem wiosełko, jutro przymiarka. Domyślam sie że ta część z uszkodzonego wiosełkiem została w drzwiach i można ją bez problemu wyjąć i wyrzucić.
Co polecacie do wyczyszczenia bębenka i przesmarowania ? WD40 wystarczy czy może umyć to w benzynie ekstrakcyjnej, poczekać aż wyschnie i koniec ?
Dziś wyjąłem bębenek z klamki i podpiłowałem wiosełko, jutro przymiarka. Domyślam sie że ta część z uszkodzonego wiosełkiem została w drzwiach i można ją bez problemu wyjąć i wyrzucić.
Co polecacie do wyczyszczenia bębenka i przesmarowania ? WD40 wystarczy czy może umyć to w benzynie ekstrakcyjnej, poczekać aż wyschnie i koniec ?
Witam
ja natomiast nie mogę zdemontować klamki. Odkręciłem śrubę, wysunąłem wkładkę i udało mi się dojrzeć ułamane wiosełko, ale nie mogę go wyciągnąć gdyż szczelina jest zbyt mała by włożyć w nią palce.... Wkładka i klamka trzymają się na ząbku, który odblokowywany jest kluczykiem
nie potrafię tego zdemontować
ja natomiast nie mogę zdemontować klamki. Odkręciłem śrubę, wysunąłem wkładkę i udało mi się dojrzeć ułamane wiosełko, ale nie mogę go wyciągnąć gdyż szczelina jest zbyt mała by włożyć w nią palce.... Wkładka i klamka trzymają się na ząbku, który odblokowywany jest kluczykiem
nie potrafię tego zdemontować
- Paweł Marek
- V.I.P.
Odciągaj klamkę lekko w tył i bok, a równocześnie kluczykiem rusz trochę w klamce żeby ten haczyk ząbek poszedł w bok, trochę prób i nauczysz się a następnym razem zrobisz to w parę sekund.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, dziękuje za rade W końcu udało mi się zdemontować klamkę i zamek. Niestety powstał nowy problem. Po wyciągnięciu i ponownym zamontowaniu wkładki, zamek zaczął się blokować. Metalowe blaszki we wkładce układają się nie równomiernie; jedna część pojedynczej blaszki wystaje zbyt wysoko, a druga chowa się zbyt głęboko.
Użyć pilnika do metalu, czy nieco bardziej profesionalnej metody?
Użyć pilnika do metalu, czy nieco bardziej profesionalnej metody?
- Paweł Marek
- V.I.P.
zmieniałeś wkładkę? To wyjmij ją, włóż do niej kluczyk i wówczas żadna blaszka ma nie wystawać z bębenka. Możesz poprzekładać blaszki aż się uda, może przypiłować ale wówczas rośnie ryzyko że zamek otwrzy się każdym kluczykiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzisiaj spiłowałem wiosełko, żeby dobrze wchodziło we wkładkę. Zamontowałem i działa... ale połowicznie. Zamek da się przekręcić - rygielek reaguje na kręcenie kluczykiem, ale zamek nie "odbija" kluczyka do pierwotnej pozycji. Co najgorsze - wkładkę da się wyciągnąć kluczykiem, około połowy długości wkładki(!)
Czego brakuje?
Czego brakuje?
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Sprawdz czy na czesci ktora wychodzi z kluczykiem nie ma sladow pekniecia834 pisze:Czego brakuje?
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R