wymiana wiosełka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
axmax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

wymiana wiosełka

Post autor: axmax » pn sty 15, 2007 23:00

mam pytanie czy ktoś wymiemiał wiosełko z zamka?? Pytam czy jest to do wykonania dla osoby, która ma samochód ok 2tyg i brak jakiego kolwiek pojęcia w tych sprawach??
pozdrawiam

toomek77
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: toomek77 » pn sty 15, 2007 23:27

Jeśli masz dwie ręce i oczy to sobie poradzisz :)
Najpierw odkręcasz kluczem imbusowym śrubkę umieszczoną z boku drzwi na wysokości zamka. Znajdziesz ją bez problemu, jest ona nachylona pod kątem.
Po jej odkreceniu klamkę energicznym ruchem cofasz w kierunku przodu samochodu. Teraz odchylasz klamkę od strony wkładki (otworzy sie tak jak otwierają się drzwi w Twoim Golfie...)
Jeśli masz juz klamkę w ręku to musisz umieścić wiosełko, zahaczyć je w klamce. Jest tylko jeden sposób w jaki można go umieścić we wkładce, więc nie można tego zrobić źle. Może się natomiast zdarzyć, że szerokośc haczyka wiosełka będzie za duża - wówczas trzeba delikatnie je zeszlifować. Jeśli wiosełko już siedzi w klamce, to zakładamy klamke uważając aby nic nie wypadło. Przykręcamy śrubkę.... i to wszystko

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » pn sty 15, 2007 23:54

Ja tylko dodam ze jak juz bedziesz wkladal klamke i wciskal lopatke w zamek to wloz kluczyk w klamke i musisz nim obrucic bo (przynajmniej u mnie) nie dalo rady trafic lopatka, po prostu byla obrucona i nijak nie wchodzila w zamek.

Pozdro
Gitner

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » wt sty 16, 2007 00:00

Gitner pisze:Ja tylko dodam ze jak juz bedziesz wkladal klamke i wciskal lopatke w zamek to wloz kluczyk w klamke i musisz nim obrucic bo (przynajmniej u mnie) nie dalo rady trafic lopatka, po prostu byla obrucona i nijak nie wchodzila w zamek.
no to ten sam patent zastosowałem kiedyś u siebie w pasku b3 :bigok: :pub: :bigok:

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
axmax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: axmax » wt sty 16, 2007 19:47

Wielkie dzięki panowie po punkciuku już poszło:) będę sam kombinował, może się uda.

pozdrawiam

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » wt sty 16, 2007 23:40

axmax pisze:Wielkie dzięki panowie po punkciuku już poszło:) będę sam kombinował, może się uda.

pozdrawiam
dziękuję ale mi za co ?
no chyba że dla potomnych sie przyda nt naprawy tego w pasku B3
pozdrawiam :bigok:

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
axmax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: axmax » śr sty 31, 2007 21:20

heh pewnie się zagalopowałem :okej:

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: akwarysta » śr lis 28, 2007 22:41

Dla tych co tego obrazowo nie widzą fotka z wymiany wiosełka

Obrazek

Dziś wyjąłem bębenek z klamki i podpiłowałem wiosełko, jutro przymiarka. Domyślam sie że ta część z uszkodzonego wiosełkiem została w drzwiach i można ją bez problemu wyjąć i wyrzucić.

Co polecacie do wyczyszczenia bębenka i przesmarowania ? WD40 wystarczy czy może umyć to w benzynie ekstrakcyjnej, poczekać aż wyschnie i koniec ?

Awatar użytkownika
834
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: 834 » pn cze 15, 2009 21:09

Witam

ja natomiast nie mogę zdemontować klamki. Odkręciłem śrubę, wysunąłem wkładkę i udało mi się dojrzeć ułamane wiosełko, ale nie mogę go wyciągnąć gdyż szczelina jest zbyt mała by włożyć w nią palce.... Wkładka i klamka trzymają się na ząbku, który odblokowywany jest kluczykiem

nie potrafię tego zdemontować

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn cze 15, 2009 22:07

Odciągaj klamkę lekko w tył i bok, a równocześnie kluczykiem rusz trochę w klamce żeby ten haczyk ząbek poszedł w bok, trochę prób i nauczysz się a następnym razem zrobisz to w parę sekund.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
834
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: 834 » sob cze 20, 2009 00:31

Paweł Marek, dziękuje za rade :) W końcu udało mi się zdemontować klamkę i zamek. Niestety powstał nowy problem. Po wyciągnięciu i ponownym zamontowaniu wkładki, zamek zaczął się blokować. Metalowe blaszki we wkładce układają się nie równomiernie; jedna część pojedynczej blaszki wystaje zbyt wysoko, a druga chowa się zbyt głęboko.

Użyć pilnika do metalu, czy nieco bardziej profesionalnej metody?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob cze 20, 2009 08:40

zmieniałeś wkładkę? To wyjmij ją, włóż do niej kluczyk i wówczas żadna blaszka ma nie wystawać z bębenka. Możesz poprzekładać blaszki aż się uda, może przypiłować ale wówczas rośnie ryzyko że zamek otwrzy się każdym kluczykiem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
834
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: 834 » śr lip 01, 2009 23:10

Dzisiaj spiłowałem wiosełko, żeby dobrze wchodziło we wkładkę. Zamontowałem i działa... ale połowicznie. Zamek da się przekręcić - rygielek reaguje na kręcenie kluczykiem, ale zamek nie "odbija" kluczyka do pierwotnej pozycji. Co najgorsze - wkładkę da się wyciągnąć kluczykiem, około połowy długości wkładki(!)

Czego brakuje?

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » czw lip 02, 2009 07:50

834 pisze:Czego brakuje?
Sprawdz czy na czesci ktora wychodzi z kluczykiem nie ma sladow pekniecia

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”