Xenony bez przerabiania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Xenony bez przerabiania
kumpla przypalilo i chce kupic sobie do golf IV (kombi) cos takiego
mial ktos u siebie cos podobnego. Moim zdanie jest to wywalanie kasy w bloto. Ale wiadomo moge sie mylic. Jezdzilem na seryjnych xenonach w bmkach i reniach. Jak te xenony maja sie do oryginalnych??
mial ktos u siebie cos podobnego. Moim zdanie jest to wywalanie kasy w bloto. Ale wiadomo moge sie mylic. Jezdzilem na seryjnych xenonach w bmkach i reniach. Jak te xenony maja sie do oryginalnych??
Re: Xenony bez przerabiania
Widziałem kiedyś takie coś ale nie w golfie.
Plus:
- Jarały w mojej opinii zdecydowanie mocniej ale 5 stów bym nie dał za to.
Minus:
- zauważalnie gorsza geometria świecenia jak były w światłach mijania. Bo żarówka świeci malutkim żarnikiem i reflektor jest do niego dopasowany. HID świeci całą powierzchnią, w efekcie dużo światła emituje poza obszarem gdzie był żarnik. W efekcie rozmycie świateł i np. linia cienia od góry była jakaś taka płynna... Ale w granicach przyzwoitości nie że całkiem krzywo czy coś.
Podobno nie należy tego tylko kłaść do reflektorów soczewkowych bo się rozkład światła całkiem popieprzy.
Plus:
- Jarały w mojej opinii zdecydowanie mocniej ale 5 stów bym nie dał za to.
Minus:
- zauważalnie gorsza geometria świecenia jak były w światłach mijania. Bo żarówka świeci malutkim żarnikiem i reflektor jest do niego dopasowany. HID świeci całą powierzchnią, w efekcie dużo światła emituje poza obszarem gdzie był żarnik. W efekcie rozmycie świateł i np. linia cienia od góry była jakaś taka płynna... Ale w granicach przyzwoitości nie że całkiem krzywo czy coś.
Podobno nie należy tego tylko kłaść do reflektorów soczewkowych bo się rozkład światła całkiem popieprzy.
Konto usunięte.
- koczyk
- Użytkownik
- Kontakt:
kumpel dal zalozyc bixenon do vw multivan 2004 w lampy z soczewka i jest naprawde rewelacja tylko ze on wywalil 1800 zl jak wlaczy dlugie to jak w dzien nie ma porownania w ogole ze zwyklymi lampami ... i tez ma zalzone przetwornice itp ... tylko nie wiem jakiej firmy .. jakby cos to montowal w wągrowcu (niedaleko poznania) do golfa chcial mi facet zaloyc za 800 zl xenon ale to z 5 miesiecy temu ....
[quote="ad.ek"]kumpla przypalilo i chce kupic sobie do golf IV (kombi) cos takiego
mial ktos u siebie cos podobnego. Moim zdanie jest to wywalanie kasy w bloto.
kolego a jak z homologacją tego ???? czegos
o ile wiem w USA sa inne przepisy co do swiatła .
w USA jest strumień św symetryczny
W Europie jest asymetryczny
spoko w Usa mogą sie cieszyć z tego a u nas będą Ci spadały sowy z drzew jak bedziesz jechał przez las
niech kupi sobie Twój kolega jakies h7 normalne ew wzmocnione helli ew inne na allegro są kpl helli po 40 zł tj chyba lepsza cena
spoko w Usa mogą sie cieszyć z tego a u nas będą Ci spadały sowy z drzew jak bedziesz jechał przez las
niech kupi sobie Twój kolega jakies h7 normalne ew wzmocnione helli ew inne na allegro są kpl helli po 40 zł tj chyba lepsza cena
Oświetlenia, doradzę, załatwię......
może się przydam
może się przydam
Za asymetrie naszych europejskich reflektorów odpowiada budowa odbłyśnika i szyby lampy a nie żarówki. Gdyby żarówki za to odpowiadały musielibyśmy kupować prawą i lewą żarówke.msokolek pisze:ad.ek pisze:kumpla przypalilo i chce kupic sobie do golf IV (kombi) cos takiego
Pozdrawiam
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
jozekrjrj, jak na tym nie jezdziles to po co sie wypowidasz................ handluje tym to troche o tym wiem moge sie wypowiedziec napisze za i przeciw :
za:
super swiatlo ( zoabczcie moje komentarze na allegro nick tomek_zabrze_ odnosnie xenonow nie tylko ja tak twierdze)
extra wyglad
bezpieczenstwo oraz podnosi wartosc samochodu
przeciw..... macie racje wkladajac do reflektora zarokw einna niz wymagana tracimy homologacje, jednka jak sie nie przyznamy policjanotwi co tam mamy to nic nie moze zrobic , w przepisach jest napisane ze powinny byc spryswiacze pizomowanie, jednak jest napisane ze powinno byc a nie musi dzwonilimsy do paru komisariatow i pare stracji diagnstycnzych i wszedzie to samo powiedzieli ze powinno byc a nie musi wiec jest to praktycznie legalne jednak jak bedzie wredny palarz to sie doczepi
[ Dodano: 01 Lut 2007 22:21 ]
za:
super swiatlo ( zoabczcie moje komentarze na allegro nick tomek_zabrze_ odnosnie xenonow nie tylko ja tak twierdze)
extra wyglad
bezpieczenstwo oraz podnosi wartosc samochodu
przeciw..... macie racje wkladajac do reflektora zarokw einna niz wymagana tracimy homologacje, jednka jak sie nie przyznamy policjanotwi co tam mamy to nic nie moze zrobic , w przepisach jest napisane ze powinny byc spryswiacze pizomowanie, jednak jest napisane ze powinno byc a nie musi dzwonilimsy do paru komisariatow i pare stracji diagnstycnzych i wszedzie to samo powiedzieli ze powinno byc a nie musi wiec jest to praktycznie legalne jednak jak bedzie wredny palarz to sie doczepi
[ Dodano: 01 Lut 2007 22:21 ]
Ostatnio zmieniony czw lut 01, 2007 23:27 przez tomekzabrze, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
też nie- najwyżej w angfgielskiej wersji były by inne niż w naszych. Ale generalnie masz rację.BzyTek pisze:Gdyby żarówki za to odpowiadały musielibyśmy kupować prawą i lewą żarówke.
Tylko, że łuk elektryczny ma zupełnie inną geometrię niż żarnik żarówki... Taki łuk nie będzie się znajdował w odgnisku reflektora (jeśli będzie to może najwyżej jego część) i cała para idzie w gwizdek... Nawet żarówka H4 z nieprawidłową geometrią,
Widziałem kiedyś kilkunastoletnie BMW 5 które stojąc ok 30 m od ściany, oświetlało ścianę tak, że linia światłocienia była na wysokośći 2 metrów Czyli owsiakowe "światełko do nieba" Pomyślcie jak tym jechać we mgle, czy zamieci snieżnej...
Pozdrawiam.
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
No to powiem że nie może być, a MUSI i to jest wymagane przepisami homologacyjnymi. Policjantów nie pytaj, kiedyś jeden z drogówki 3 razy mówił że moje Audi to Mercedes, i 3 razy go poprawiałem, a on mówił "niech będzie Audi", co do stacji diagnostycznych, to prywatne zdanie doagnosty nie jest wykładnią wymogów homologacyjnych...tomekzabrze pisze:w przepisach jest napisane ze powinny byc spryswiacze pizomowanie, jednak jest napisane ze powinno byc a nie musi dzwonilimsy do paru komisariatow i pare stracji diagnstycnzych i wszedzie to samo powiedzieli ze powinno byc a nie musi
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
Grzesiekk1982, radzilbym dokaldnie zgelbic sie w przepisy wymagane jets do homologacji nowych smaochpdow jednak przy przerabianacyh jest napisane ze powinno byc i nie kloc sie bo duzo wiecje na ten temat wyczytalem niz ty , jednak ta cala gatka nic nie daje bo waiadomosc reflwktor nie jest przystosowany do takiego zarika xenonowego i o dupe.................wszystko hahaha
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
No spoko, ja na tym zrobiłem pracę magisterską i robię doktorat. Nie czytałem tego w gazetach tuningowych, ale w najnowszysh książkach i przepisach i wiem to od ludzi, którzy się na tym znacnie lepiej znają a informacje mają z jeszcze lepszych źródeł.tomekzabrze pisze:i nie kloc sie bo duzo wiecje na ten temat wyczytalem niz ty
Ustawodawca nie dopuści na rynek samochodu nowego ktory nie ma wysokociśnieniowych spryskiwaczy lamp (lub wycieraczek i spryskiwaczy niskiego ciśnienia) oraz układu samopoziomowania fabrycznego, a dopuszcza wszelkie samowolne przeróbki bez spryskiwaczi i samopoziomowania Nie ma takiej zaje****j możliwośći!!! Proponuję poczytać przepisy, a nie ulotki i tuningową prasę Rozumiem, że chcesz sprzedać to co sprzedajesz, ale sorry, to tak jakby sprzedawca folii do szyb gadał, że ustawodawca nie dopuszcza fabrycznie przyciemnionych szyb pow 30%, a jego 80% folii wymagania się nie tyczą Przerobione oświetlenie musi spełniać takie same wymagania jak fabryczne, pod każdym względem.
Inna sprawa to egzekwowanie tych przepisów, diagniości są różni, a co niektórzy wiedzę mają z czasów dużego fiata, a o wiedzy policjantow z drogówki to już w ogóle, może 10% ma jakieś pojęcie o co chodzi...
Radzę to samotomekzabrze pisze:radzilbym dokaldnie zgelbic sie w przepisy