AFT 1,6 gaśnie podczas jazdy i na postoju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
AFT 1,6 gaśnie podczas jazdy i na postoju
Witam,
mam Golfa III z silnikiem 1,6 AFT. Silnik czasami sprawuje się pięknie a czasami doprowadza mnie do gorączki. Podczas jazdy potrafi zgasnąć na ułamek sekundy po czym odpalić i tak co chwila poszarpuje a jak puszczę z gazu to zaraz zgaśnie. Bywa też tak, że jak już zgaśnie to nie mogę go przez kilka minut odpalić.
Auto już takie kupiłem i nie wiem co działo się wcześniej ani co w nim robił a co nie poprzedni właściciel.
Jeżeli ktoś wie dlaczego tak się dzieje to proszę mi pomóc.
Dziękuję i pozdrawiam
Harry
mam Golfa III z silnikiem 1,6 AFT. Silnik czasami sprawuje się pięknie a czasami doprowadza mnie do gorączki. Podczas jazdy potrafi zgasnąć na ułamek sekundy po czym odpalić i tak co chwila poszarpuje a jak puszczę z gazu to zaraz zgaśnie. Bywa też tak, że jak już zgaśnie to nie mogę go przez kilka minut odpalić.
Auto już takie kupiłem i nie wiem co działo się wcześniej ani co w nim robił a co nie poprzedni właściciel.
Jeżeli ktoś wie dlaczego tak się dzieje to proszę mi pomóc.
Dziękuję i pozdrawiam
Harry
A jeszcze jedno Panowie. Dziś poszedłem go odpalić, chodził jakieś 5 minut po czym zgasł. Zrobiłem kluczyk na pozycję 0 i spróbowałem go odpalić. Nie dało rady. I co najważniejsze z tego co zauwazyłem, podczas odpalania gdy własnie krece a on nic , nie słyszę pompy paliwa.
Czy pompę paliwa powinno być słychac za każdym razem? Np jak zgaśnie i zaraz poróbuję go odpalić to też ją powinno być słychać?
Jak nie chciał odpalić to otworzyłem bagażnik, podniosłem okładninę i puknęłem w bak, chyba tam gdzie jest pompka. Po tym odpalił.
Choć nie jestem mechanikiem samochodowym to obstawiałbym pompę paliwa. Co Wy na to?
Czy pompę paliwa powinno być słychac za każdym razem? Np jak zgaśnie i zaraz poróbuję go odpalić to też ją powinno być słychać?
Jak nie chciał odpalić to otworzyłem bagażnik, podniosłem okładninę i puknęłem w bak, chyba tam gdzie jest pompka. Po tym odpalił.
Choć nie jestem mechanikiem samochodowym to obstawiałbym pompę paliwa. Co Wy na to?
- Paweł Marek
- V.I.P.
możliwe, ale gdyby pompka miała przerwy w pracy to odczuwałbyś tak że silnik nie gaśnie natychmiast tylko przez parę sekund traci moc i dopiero gaśnie. Jeśli gaśnie natychmiast to prędzej immo jeśli go masz, albo jak koledzy wyżej piszą coś od wysokiego napięcia. Hall rzadziej, cewka częściej.Harry82 pisze: Co Wy na to?
[ Dodano: Sob Lut 17, 2007 12:14 pm ]
Czujniki halla masz zdaje się dwa, ważniejszy jest ten na wale korbowym (czujnik obotów wału), bez tego w aparacie zapłonowym auto pojedzie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
na pewno w starszych wtryskach tak bo sprawdzałem. U Ciebie na 99 procent również, około sekundy.Harry82 pisze:ale czy pompę powinno być słychać przy każdym odpalaniu?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witam ponownie
i tak i nie . Tak - włacza sie przy każdym odpoaleniu. NIE - słychac jej za kazdym razem ona tylko podnosi ciśnienie paliwa w układzie a co zatym idzie właczenie wyłaczenie i ponowne właczenie zapłonu w krótkim czasie spowoduje że pompa nie bedzie słyszalna
pozdrawiam
i tak i nie . Tak - włacza sie przy każdym odpoaleniu. NIE - słychac jej za kazdym razem ona tylko podnosi ciśnienie paliwa w układzie a co zatym idzie właczenie wyłaczenie i ponowne właczenie zapłonu w krótkim czasie spowoduje że pompa nie bedzie słyszalna
pozdrawiam
[url=http://imageshack.us][img]http://img526.imageshack.us/img526/3653/vwban2jq9gi6.jpg[/img][/url]
- Paweł Marek
- V.I.P.
tak, bo jak sie włączy to ją słychać zawsze tak samo długo, nie ma układu wyłączającego pompę po uzyskaniu właściwego ciśnienia w układzie.EXPLORER pisze:i tak i nie