Za duze spalanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Za duze spalanie
Witam!
Mam golfa MK4 z silnikiem 1,6 (74Kw). Zauważyłem że spalanie jest jakieś dziwne- wysokie!
Mianowice pali mi ponad 10 litrów benzyny na 100Km !
W czym może być problem??
Słyszałem że możliwe jest że trzeba wyczyścić przepustnice czy jakoś tak, czy to pomoże, proszępomocy!
Mam golfa MK4 z silnikiem 1,6 (74Kw). Zauważyłem że spalanie jest jakieś dziwne- wysokie!
Mianowice pali mi ponad 10 litrów benzyny na 100Km !
W czym może być problem??
Słyszałem że możliwe jest że trzeba wyczyścić przepustnice czy jakoś tak, czy to pomoże, proszępomocy!
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2007 12:37 przez j_anek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
napisz jakie trasy pokonujesz...
ja dojeżdżam do szkoły 1.5km, po drodze dwa ronda i dwie krzyżówki ze światłami...spalanie na tej trasie wychodzi pomiędzy 13l a 15l/100km w zależności od butowania...masakra
latem na tej samej trasie 8.5l/100km przy spokojnej jeździe a ok 10l/100km jak się spieszę
silnik 1.4
ja dojeżdżam do szkoły 1.5km, po drodze dwa ronda i dwie krzyżówki ze światłami...spalanie na tej trasie wychodzi pomiędzy 13l a 15l/100km w zależności od butowania...masakra
latem na tej samej trasie 8.5l/100km przy spokojnej jeździe a ok 10l/100km jak się spieszę
silnik 1.4
jak nie sonda to sprawdz nagrzewanie sie samochodu (termostat, czy sie nagrzewa szybko i sprawnie - po 10 minutach powinien byc juz cieply na full, i czy trzyma to cieplo niezaleznie od predkosci jazdy), pozatym mozesz tez sprawdzic czujnik temperatury czy jest OK. Zimne auto jedzie na ssaniu - czyli pali sporo. Kolejna sprawa to przełącznik chwytu ciepłego powietrza znad kolektora.
TDPower
- Wojtes3mkIII
- Ma gadane
- Kontakt:
po 10 minutach powinnien mieć 90 stopni ?? jestem ciekaw bo u siebie jeszcze tyle nie widziałem tej zimy, a nagrzewa sie bardzo wolnoppoll27 pisze:jak nie sonda to sprawdz nagrzewanie sie samochodu (termostat, czy sie nagrzewa szybko i sprawnie - po 10 minutach powinien byc juz cieply na full, i czy trzyma to cieplo niezaleznie od predkosci jazdy), pozatym mozesz tez sprawdzic czujnik temperatury czy jest OK. Zimne auto jedzie na ssaniu - czyli pali sporo. Kolejna sprawa to przełącznik chwytu ciepłego powietrza znad kolektora.
podczas jazdy temperatura silnika "skacze" delikatnie ale jednak! A nagrzewa się powoli... i jak się juz nagrzeje to nie jest bardzo gorąco w srodku! Aha, zauwazylem tez ze jak samochod sie juz nagrzeje to podczas postoju obroty silnika bardzo skaczą... od 900 obrotów do 1200 i tak cały czas, na zimnym silniku tego nie ma!
nierównomierna praca silnika na biegu jałowym i zużywanie dużych ilości paliwa to właśnie główna przyczyna uszkodzenia sondy lambda. To ją w pierwszej kolejności powinieneś sprawdzic. Diagnostyka powinna to wykazać.j_anek pisze:podczas postoju obroty silnika bardzo skaczą... od 900 obrotów do 1200 i tak cały czas
Czy po przeskanowaniu auta VAGIEM pokaze ze ew sonda jest padnieta??
Czy tez trzeba jakies dodatkowe zabiegi dokonac??
Czy tez trzeba jakies dodatkowe zabiegi dokonac??
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: [email protected]
Mobile: 07515651171
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: [email protected]