Juz kiedys poruszalem ten temat ale szła zima to nie było dla mnie to tak ważne A tera lato idzie i zaczynam sie bac
Mma golfa 3 19D z 1993 roku i chwile po zapaleniu go np rano jak jest zimny wskaznik temperatury pokazuje mi 90 stopni po przejechaniu 2 3 km temperatura wzrasta do 110 i tak sie utrzymuje. Wymienilem i licznik i czujnik temperatuty. Ma ktos jakis pomysl co jeszce moge ewentualnei sam zrobic. Pozdrawiam
Problem z temperatura
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jeszcze jest opcja, że się termostat za pożno otwiera. Sprawdza się to w następujący sposób:
Na zimnym silniku na postoju odpalasz silnik, otwierasz maskę.
Górny wąż od chłodnicy powinien po chwili zacząć się robić ciepły.
Natomiast dolnu wąż powinien być zimny dość długo, ale jak silnik się nagrzeje do około 85-90 C to dolny wąż też powinien zacząć robić się ciepły bo przy takiej temperaturze powinien otworzyć się termostat. Jesli u Ciebie dopiero przy około 110 C zrobi się ciepły to wymien termostat.
Na zimnym silniku na postoju odpalasz silnik, otwierasz maskę.
Górny wąż od chłodnicy powinien po chwili zacząć się robić ciepły.
Natomiast dolnu wąż powinien być zimny dość długo, ale jak silnik się nagrzeje do około 85-90 C to dolny wąż też powinien zacząć robić się ciepły bo przy takiej temperaturze powinien otworzyć się termostat. Jesli u Ciebie dopiero przy około 110 C zrobi się ciepły to wymien termostat.
mam nadzieje że kupiłeś dobry ten czujnik z takim samym kolorem obwódkiWymienilem i licznik i czujnik temperatuty
ja np. mam z zieloną obwódką
chciałem wymienić czujnik i sprzedali mi z żółtą obwódką
no wskazania były dosyć ciekawe bo pokazywał 110stopni jak był rozgrzany silnik
więc oddałem go spowrotem
w innym sklepie znaleźli mi taki sam jak ten stary i wskazania w normie 90 stopni
także można sie na tym przejechać jak ja
[ Dodano: 09 Mar 2007 15:16 ]
no i różnica w cenie też była
ten żółty-30zł
ten zielony-60zł
Co do czujnika to na 100% jest ten sam wyciagnolem stary i spisalem numery i obwodka tez sie zgadza. A co do temperatury to jak odpale to po chwili gorny waz robi sie cieply ale a wskazniku tem w liczniku mam juz 90 stopni. Co najlepsze to wentylator sie nie wlaczy . Musze go dobze rozgzac zeby zalaczyl sie wentylator tylko chyba on ma swoj czyjnik. Wydaje mi sie ze to gdzie jakies przeklamanie elektryczne.
Mam podobny problem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=958031#958031
wentylatorem sie nie przejmuj bo czujnik od temperatury cieczy go załącza ten co jest w chłodnicy
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=958031#958031
wentylatorem sie nie przejmuj bo czujnik od temperatury cieczy go załącza ten co jest w chłodnicy