Zablokowane hamulce przednie.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zablokowane hamulce przednie.
Witam. Chyba mam zablokowane przednie kola, Golfik stal 3 dni a jak chcialem nim odjechac to stal jak wryty. Z tego co widze to na lewym kole klocek szczelnie dolega do tarczy a na prawym udalo mi sie troszke wsunac kartke papieru, ale nie duzo. Czy mozna cos zrobic bez zdejmowania kola i rozbierania zacisku? Problem jest taki, ze pod blokiem nie mam za bardzo jak urzadzac takich napraw. Probowalem pompowac pedalem, poziom plynu jest ok. HELP!
Posta pisalem troche na goraco, po dochodzeniu okazalo sie, ze to nie przednie kola a prawe tylne. Przyczyna prozaiczna - zablokowal sie mechanizm samoczynnej regulacji luzu, prawdopodobnie reczny zaciagniety za mocno:)Naprawa - zdjecie bebna hamulca i podwazenie srubokretem zakleszczonej dzwigni regulacji luzu:) Dzieki za chec pomocy i odp.
To bylo troche dziwne, bo kolo mialo jakby luz (sprężynowało:) Mozna bylo nim troszkę ruszyć z dwa centymetry po obwodzie a po puszczeniu samo odbijalo. Podważając przez otwór srubokrętem dźwignię wyłączasz mechanizm, próbowalem tego ale nic nie dalo. Musiałem się posiłkować gościem z pobliskiego warsztatu. Bęben dalo się ściągnąć bez problemu, a dźwigienka - ciężko to opisać - wetknął śrubokręt i tyle