witam, ostatnio zajrzałem pod maskę i z przerażeniem stwierdziłem poważny niedobór oleju w silniku...
powodem jest chyba lekki wyciek z okolic wału korbowego (przód) oraz moje zaniedbanie i brak kontroli
otóż na bagnecie było dużo poniżej minimum (ok 1cm poniżej!!!!!)....
w związku z tym moje pytania:
1. dlaczego nie zadziałały kontrolki - podobno są dwie - lampka na zegarach i buczek...
możliwe, że obie zepsute ???? jak sprawdzić
(dodam że po wymianie oleju kontrolka na desce mrugała przez parę sekund i zgasła sobie - więc chyba działa)
2. czy muszę się liczyć z poważnym uszkodzeniem silnika ????
- nie wiem jak długo autko jeździło w tym stanie....
- olej jaki miałem dotychczas a raczej jaki zgubiłem to CASTROL HIGH MILLEAGE
(miałem go dokładnie rok - niecałe 15 000)
- olej jakim teraz zalałem to CASTROL MINERAL OIL
(kupiłem tańszy bo liczę się z ubytkami i ew dolewką... do czasu wymiany simeringu - będę mógł się za to zabrać dop. w przyszłym tygodniu albo za dwa tyg)
- po wczorajszej wymianie oleju i przejechaniu ok 150 km dziś stwierdzam, że autko śmiga jak wcześniej i nic niepokojącego nie widzę... nawet wycieku nie widać po wytarciu !?
silnik oczywiście ma lżejszy i łagodniejszy dźwięk - jak to zwykle na świeżym oleju
3. czy był wątek o ustawianiu rozrządu w ABU ?? - będzie potrzebne po wymianie simeringu, a obawiam się kolizji....
jazda bez oleju; brak oleju w silniku; nie działa kontrolka?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nic sie slinikowi nie stało .... to ze brakowalo na bagnecie to nie znaczy ze brakowalo silnikowi ... mimo wszytsko silnik ma zaostawiona rezerwe oleju i yak jak napisal kolega dopiero ponizej bagnetu powstaje problem no czyba ze ktos ma uszkodzona pompe albo katuje silnik na maxa.
Inaczej nie masz sie czym martwic ... wszystko jest ok.
Inaczej nie masz sie czym martwic ... wszystko jest ok.
---> Golf III 1.8 <---