Po wymianie rozrządu zrobił się mniej zrywny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Po wymianie rozrządu zrobił się mniej zrywny
Jak w temacie, dziś wymieniłem w warsztacie pasek rozrządu, po wymianie jest mniej zrywny, taki bardziej zamulony. Czy to wina źle ustawionego zapłonu ? Jak powinien być ustawiony i jaką metodą ?
Trzeba mieć wielkie szczęście żeby znaleźć dobrego mechanika, większość to partacze.
Trzeba mieć wielkie szczęście żeby znaleźć dobrego mechanika, większość to partacze.
Był: Golf III, Oldschool'owa Corsa A przedlift i przez chwile Golf II na wąskim
Obecnie: Grand Espace
SPRZEDAM: SCHOWEK POD AIRBAG I HELLA SILVER MAGIC
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tak jak koledy mowia...na 90% zapłon źle ustawiony, ale jest tez mozliwosc ze sie pomylili na rozrzadzi o jeden czy dwa ząbki....
zaplon ustawiaja na lampe stroboskopową...
A tak na rpzyszlosc to jak mozna odebrac auto z warszatu ktore nie idzie? No ja tego po prostu nie rozumiem a czesto ludzie pisza ze po wymianie rozrzadu nie idzie....Tak sie czasem zastanawiam ile osob nie zwróciło na to uwagi i tak latająze źle ustawiony mzaplonem albo rozrzadem na nieśwaidomce...
Wracaj do nich i żądaj ustawienia za free o ile cie przed wymiana rozrzadu nei poinformowali ze trza zaplon ustawic....a chyba nie poinformowali :>
zaplon ustawiaja na lampe stroboskopową...
A tak na rpzyszlosc to jak mozna odebrac auto z warszatu ktore nie idzie? No ja tego po prostu nie rozumiem a czesto ludzie pisza ze po wymianie rozrzadu nie idzie....Tak sie czasem zastanawiam ile osob nie zwróciło na to uwagi i tak latająze źle ustawiony mzaplonem albo rozrzadem na nieśwaidomce...
Wracaj do nich i żądaj ustawienia za free o ile cie przed wymiana rozrzadu nei poinformowali ze trza zaplon ustawic....a chyba nie poinformowali :>
Przecież na podnośniku tego nie sprawdzę, chcąc nie chcąc trzeba wyjechać z warsztatu żeby sprawdzić.sas_gti pisze:tak na rpzyszlosc to jak mozna odebrac auto z warszatu ktore nie idzie?
To chyba norma że trzeba ustawić zapłon (zdziwił bym się jak by go nie tknęli) jadę w poniedziałek będą poprawiać.sas_gti pisze:Wracaj do nich i żądaj ustawienia za free o ile cie przed wymiana rozrzadu nei poinformowali ze trza zaplon ustawic....a chyba nie poinformowali :>
- Paweł Marek
- V.I.P.
należy zrobić jazdę próbną i od razu wracać jak coś nie trybiPawel-b28 pisze:rzecież na podnośniku tego nie sprawdzę
jaka norma, bardzo mało mechaników by się bawiło w sprawdzanie zapłonu po wymianie paska w benzynowym silniku tej generacji.Pawel-b28 pisze:To chyba norma że trzeba ustawić zapłon
Poza tym to jest mono montronic, zapłon ustawia się na wolnych stroboskopem i blokować nic na vagu nie potrzeba.
Reasumując często jest tak: silnik wcześniej miał niedokladnie ustawiony pasek, np, pomyłka o jeden ząbek. Miał do tego dopasowany zapłon. Nie wiadomo tego i się już nie dowiesz.
Trzeba więc ustawić dokładnie pasek na znakach na wszystkich trzech kołach, a potem ustawić zapłon lampą stroboskopową. Musi być dobrze.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Odebrałem samochód przed zamknięciem warsztatu jak wróciłem to było już zamknięte.Paweł Marek pisze:należy zrobić jazdę próbną i od razu wracać jak coś nie trybi
Panowie mechanik nie zając, nie ucieknie, nie dziś to w poniedziałek go złapie. I nie piszcie mi o tym, czy odbierać, kiedy wrócić i takie tam, bo to wiem, więc nie mam pojęcia po co to piszecie, bo to zupełnie zbędne. Natomiast piszcie więcej na temat na co zwrócić szczególną uwagę, jak to sprawdzić, czy mieliście podobnie - jakie obiawy, itp.
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to napisałem w drugiej części poprzedniej odpowiedzi. Przestawienie rozrządu czy zapłony to słabszy silnik i nierówne wolne obroty. W bardziej skrajnych przypadkach dzwonienie zaworów, niemożność uruchomienia silnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzisiaj byłem w tym warsztacie, wszystko jest na znakach. Sprawdziliśmy zapłon lampą stroboskopową, nie był źle ale mógł by być lepiej, będzie przestawiany.
Dlaczego skoro wszystko jest na znakach, czyli jest jak było, trzeba ustawiać zapłon, przecież i on nie powinien się przestawić ?
Dlaczego skoro wszystko jest na znakach, czyli jest jak było, trzeba ustawiać zapłon, przecież i on nie powinien się przestawić ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Bo w tych nowszych z czujnikiem na wale można sobie hallem przy aparacie zapłonowym kręcić i nic się zapłon nie przestawi. Możan tylko sprawdzić bez podłączania kompa czy jest dobrze ustawiony.
W starszych wtryskach tak jak przy gaźniku, kręcisz aparatem i ustawiasz zapłon na znaki na wolnych obrotach
W starszych wtryskach tak jak przy gaźniku, kręcisz aparatem i ustawiasz zapłon na znaki na wolnych obrotach