Grzeje sie silnik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Grzeje sie silnik
Witam posiadam AUDI A3 Z 1999 ROKU SILNIK 1.8T AGU ostatnio temperatura podskoczyła do 110 stopni ,więc wymieniłem termostat ale jednak okazało sie ze to nie termostat bo nadal sie grzeje więc moja pierwsza myśl pompa wody i moje pytanie jest takie jakie sa objawy gdy pompa wodna jest zepsuta lub uszczelka pod głowicą do wymiany,na co stawiać w 100procentach gdyż jak odpalę auto to tak jakby Silnik po całej nocy był nagrzany około 3 do max 5 min i silnik jest gorący wąż od Termostatu zimny a drugi (ten górny) jest gorący aż Woda w nim burzy, ogrzewanie nie działa leci zimne powietrze,Jak Korek jest zakręcony od Zbiorniczka oba węże puchną jak odkręce korek jest podciśnienie (jak w napojach gazowanych ) psssy i węże miękną i temperatura spada płyn nie wylatuję lecz zamienia się w parę,po dolaniu (ciepłej wody) nie wyrzuca płynu ręką zakryje nie dmucha tylko zasysa ??? Na korku od oleju zauważyłem małe ilości masła (kremowej mazi ) na bagnecie od stanu oleju także??? Wentylatory od chłodnicy nie włączają się (zrobiłem włącznik na krótko aby samemu włączyć,czujniki dwa na wężach wykręciłem i przeczyściłem ten w chłodnicy także i dalej nic,bezpieczniki sprawdzone styki przeczyszczone??? Około 3 tyg temu pęk mi wąż (dolny) a tydzień temu chłodnica mi poszła ponieważ zrobiła się dziura na zaczepie (tym co trzyma chłodnicę) i wylatywał płyn! Nie wiem co już myśleć co chwilę coś jak nie Skrzynia (Sprzęgło + dwu masa) to teraz Silnik ręce opadają
Jak możecie doradźcie coś co może być bo ja już jetem głupi przeglądałem wszystkie forma ale jest tyle usterek że chyba musiałbym wymienić cały Silnik i najlepiej na nowy! Gdzieś na forum znalazłem że układ chłodniczy jest zapowietrzony (nie drożny) ale chłodnica jest ciepła wiec sam nie wiem
Za wszystkie wasze rady komentarze z góry dziękuje oraz przepraszam że w dziale VW lecz te Siniki są takie same jak w Audi Pozdrawiam Pawel
Jak możecie doradźcie coś co może być bo ja już jetem głupi przeglądałem wszystkie forma ale jest tyle usterek że chyba musiałbym wymienić cały Silnik i najlepiej na nowy! Gdzieś na forum znalazłem że układ chłodniczy jest zapowietrzony (nie drożny) ale chłodnica jest ciepła wiec sam nie wiem
Za wszystkie wasze rady komentarze z góry dziękuje oraz przepraszam że w dziale VW lecz te Siniki są takie same jak w Audi Pozdrawiam Pawel
Re: Grzeje sie silnik
często bywa tak, że nowy termostat jest niesprawny. Niemniej jednak objawy wskazują na awarię pompy wody.DylosVxx pisze:Silnik po całej nocy był nagrzany około 3 do max 5 min i silnik jest gorący wąż od Termostatu zimny a drugi (ten górny) jest gorący aż Woda w nim burzy, ogrzewanie nie działa leci zimne powietrze
Grzeje sie silnik
odpal zimne auto - złap za wąż - jeżeli czujesz uderzenia zaraz po uruchomieniu -i faktycznie momentalnie robi się wąż gorący to wygląda to jednak na uszczelkę pod głowicą. Ale jeżeli wkrecisz silnik w obroty i i nie będzie czuć zmiany temperatury to możliwe że wina pompy wody - ponieważ do obu robót (głowica i pompa wody) i tak musisz zrzucać rozrząd to wymontuj najpierw pompę wody i sprawdź czy ni e jest uszkodzona - jeśli nie bedzie uszkodzona to rozbierasz dalej tj głowicę. Zawsze to może być tylko uszczelka pod głowicąDylosVxx pisze:ogrzewanie nie działa leci zimne powietrze,Jak Korek jest zakręcony od Zbiorniczka oba węże puchną jak odkręce korek jest podciśnienie (jak w napojach gazowanych ) psssy i węże miękną i temperatura spada płyn nie wylatuję lecz zamienia się w parę,
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Witam
Wczoraj pojechałem do mechanika po diagnozie stwierdził że prawdo podobnie Uszczelkę pod głowicą gdzieś wydmuchało nie wie czy na pewno to ale przy ściągnięciu głowicy wszystko się okaże, powiedział że te Silniki mają wady pompy wody więc mogła pójść pompa samochód złapał temperaturę i wydmuchało uszczelkę teraz takie małe pytanie czy jeśli głowica nie będzie pęknięta trzeba ją planować (szlifować) ??? Pytam ponieważ troszkę w koszty wszedłem sam rozrząd + Pompa wody,uszczelka pod głowicę,uszczelniacze,uszczelka pod klawiaturę + Olej i filtr to koszt 350e Do tego robocizna i może w 500e się zamknie nie wiem ile sobie wołają tu za planowanie głowicy dla tego pytam czy przy każdej wymianie uszczelki trzeba ją szlifować czy można bez tego się obejść ??? jakie mogą być skutki uboczne ??? Bo nie uśmiecha mi się dwa razy robić to samo i wpadać w dodatkowe koszty :/ Jutro pojadę do Serwisu VW-gena i dowiem się ile biorą za planowanie Głowicy.
Aha takie jeszcze małe pytanie czy przy wymianie Turbo trzeba je stroić w jakiś sposób ??? Pytam ponieważ poprzedni właściciel troszkę coś modził przy Silniku i któregoś dnia poszła mu Turbinka więc wymienił ją na K04 od S3 ale mówił że nie był na Strojeniu więc tak się zastanawiam czy to mogło się przyczynić do wydmuchania uszczelki pod głowicą???? Takie jeszcze pytanko czy przy wymianie listwy wtryskiwaczów (wtrysków) trzeba coś zmieniać w kompie ??? Konkretnie czy trzeba coś stroić przy adaptacji pytam ponieważ poprzedni właściciel dał mi zapas części od S3 m.in właśnie taką listwę a słyszałem że mogło by się to przyczynić do lepszych osiągów :0
Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Paweł
Wczoraj pojechałem do mechanika po diagnozie stwierdził że prawdo podobnie Uszczelkę pod głowicą gdzieś wydmuchało nie wie czy na pewno to ale przy ściągnięciu głowicy wszystko się okaże, powiedział że te Silniki mają wady pompy wody więc mogła pójść pompa samochód złapał temperaturę i wydmuchało uszczelkę teraz takie małe pytanie czy jeśli głowica nie będzie pęknięta trzeba ją planować (szlifować) ??? Pytam ponieważ troszkę w koszty wszedłem sam rozrząd + Pompa wody,uszczelka pod głowicę,uszczelniacze,uszczelka pod klawiaturę + Olej i filtr to koszt 350e Do tego robocizna i może w 500e się zamknie nie wiem ile sobie wołają tu za planowanie głowicy dla tego pytam czy przy każdej wymianie uszczelki trzeba ją szlifować czy można bez tego się obejść ??? jakie mogą być skutki uboczne ??? Bo nie uśmiecha mi się dwa razy robić to samo i wpadać w dodatkowe koszty :/ Jutro pojadę do Serwisu VW-gena i dowiem się ile biorą za planowanie Głowicy.
Aha takie jeszcze małe pytanie czy przy wymianie Turbo trzeba je stroić w jakiś sposób ??? Pytam ponieważ poprzedni właściciel troszkę coś modził przy Silniku i któregoś dnia poszła mu Turbinka więc wymienił ją na K04 od S3 ale mówił że nie był na Strojeniu więc tak się zastanawiam czy to mogło się przyczynić do wydmuchania uszczelki pod głowicą???? Takie jeszcze pytanko czy przy wymianie listwy wtryskiwaczów (wtrysków) trzeba coś zmieniać w kompie ??? Konkretnie czy trzeba coś stroić przy adaptacji pytam ponieważ poprzedni właściciel dał mi zapas części od S3 m.in właśnie taką listwę a słyszałem że mogło by się to przyczynić do lepszych osiągów :0
Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Paweł
Grzeje sie silnik
koszt planowania to ok 100zł. Jeśli faktycznie wydmuchało uszczelkę to bezwzględnie planuj - nie oszczedzaj bo będziesz drugi raz wydawał kasęDylosVxx pisze:teraz takie małe pytanie czy jeśli głowica nie będzie pęknięta trzeba ją planować (szlifować) ???
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Grzeje sie silnik
tak z czystej teorii jeśli obniżysz głowicę to zwiększysz stopień kompresji,a w silniku z doładowaniem to może być nie pożądany skutek... tak teoretycznie, a w praktyce to chyba wtedy uszczelkę inną wstawić.
Co do planowania to może być lub nie być konieczne. Zawozisz głowicę do sprawdzenia do warsztatu który obrabia takie elementy i oni sprawdzają jakie są różnice w płaszczyźnie i czy w ogóle takie występują. Jeśli nie ma to nie ma co planować. Jeśli natomiast od temperatury odlew się wykrzywił to wtedy należy wyrównać płaszczyznę głowicy. I niestety grg474, ma rację bo jak dorzucisz drugi raz koszty płynu oleju i rozrządu bo o czymś zapomniałeś to będzie mało interesująco.
PS DylosVxx, czy ceny podajesz w euro??
Co do planowania to może być lub nie być konieczne. Zawozisz głowicę do sprawdzenia do warsztatu który obrabia takie elementy i oni sprawdzają jakie są różnice w płaszczyźnie i czy w ogóle takie występują. Jeśli nie ma to nie ma co planować. Jeśli natomiast od temperatury odlew się wykrzywił to wtedy należy wyrównać płaszczyznę głowicy. I niestety grg474, ma rację bo jak dorzucisz drugi raz koszty płynu oleju i rozrządu bo o czymś zapomniałeś to będzie mało interesująco.
PS DylosVxx, czy ceny podajesz w euro??
Witam Ponownie
Mechanik ściągnął dzisiaj głowicę teraz aktualnie czekam na diagnozę jutro będę wiedział co dalej czy jest uszkodzona czy nie jeśli nawet jest to koszt nie jest powalający więc połowę prac mamy za sobą może na Weekend wyjadę już swoją ślicznotką
Jeśli chodzi o uszczelkę to nigdzie nie widać było rozdwojenia czy też uszczerbku na uszczelce także pod lupą na głowicy mechanik nie stwierdził żadnych nie widocznych rys ale dla pewności oddaliśmy do diagnozy aby było wszystko jasne bo nigdy nie ma gwarancji czy coś jest czy nie.
Czyli jak bo nie rozumiem jak oddałem głowicę do planowania tzn na diagnozę to mogą wystąpić jakieś komplikację przy złożonej głowicy nawet jak będzie splanowana,trzeba jakąś inną uszczelkę włożyć ???? Zamówiłem z Ebay.ie uszczelkę podaje niżej link jak dzwoniłem do gościa mówił że ona jest trochę grubsza niż pozostałe więc pytanie teraz czy ona się nadaje ???
http://www.ebay.com/itm/96-03-1-8-AUDI- ... 2236wt_944" onclick="window.open(this.href);return false;
-=ren=- Tak podaję ceny w Euro ponieważ aktualnie przebywam na terenie Irlandii więc i tak źle nie trafiłem bo gdzie indziej koszty byłby znacznie większe.
Mechanik ściągnął dzisiaj głowicę teraz aktualnie czekam na diagnozę jutro będę wiedział co dalej czy jest uszkodzona czy nie jeśli nawet jest to koszt nie jest powalający więc połowę prac mamy za sobą może na Weekend wyjadę już swoją ślicznotką
Jeśli chodzi o uszczelkę to nigdzie nie widać było rozdwojenia czy też uszczerbku na uszczelce także pod lupą na głowicy mechanik nie stwierdził żadnych nie widocznych rys ale dla pewności oddaliśmy do diagnozy aby było wszystko jasne bo nigdy nie ma gwarancji czy coś jest czy nie.
Czyli jak bo nie rozumiem jak oddałem głowicę do planowania tzn na diagnozę to mogą wystąpić jakieś komplikację przy złożonej głowicy nawet jak będzie splanowana,trzeba jakąś inną uszczelkę włożyć ???? Zamówiłem z Ebay.ie uszczelkę podaje niżej link jak dzwoniłem do gościa mówił że ona jest trochę grubsza niż pozostałe więc pytanie teraz czy ona się nadaje ???
http://www.ebay.com/itm/96-03-1-8-AUDI- ... 2236wt_944" onclick="window.open(this.href);return false;
-=ren=- Tak podaję ceny w Euro ponieważ aktualnie przebywam na terenie Irlandii więc i tak źle nie trafiłem bo gdzie indziej koszty byłby znacznie większe.
Grzeje sie silnik
Napewno zawsze składasz na nowej uszczelce a co do:
Tu akurat nie odpowiem CI 100% rzeczowo, bo nie wiem jak to się robi z silnikami turbo. To co napisałem to teoria, bo zmieniając wysokość głowicy (a przeciez planowanie to zbieranie jakiejś warstwy materiału na płaszczyźnie) to teoretycznie zmniejszasz komorę spalania i zwiększasz stopień sprężania. W vwejowskich silnikach NA stopień sprężania jest 10,5:1 a w doładowanych 9,5:1. I stąd moje rozmyślania o tym... Ale tutaj powinien się wypowiedzieć ktoś kto zna odrobinę praktycznej teorii i jak splanowanie ,powiedzmy, 0,5mm wpłynie na stopień sprężania...DylosVxx pisze:przy złożonej głowicy nawet jak będzie splanowana,trzeba jakąś inną uszczelkę włożyć ????