1.4 16V BBY kręci ale nie odpala, miga check engine (AudiA2)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, przekopałem Google z tym problemem, ale nie znalazłem jakiejś super konkretnej odpowiedzi. Sytuacja wygląda tak:
Pacjent to Audi A2 1.4 16V z przebiegiem zaledwie 53000. Będąc 15km od domu silnik zaczął nierówno pracować, tak jakby na 3 cylindry, stracił moc, zaczęła migać kontrolka check engine, z wydechu wydobywało się takie jakby pyrkanie. Ale dojechałem do domu i tak go zostawiłem, bo mam jeszcze Golfa do jeżdżenia. Umówiłem się do mechanika, jednak termin miałem dopiero na za tydzień, czyli dzisiaj. Chcę go odpalić, a on kręci kręci, ale nie zapala. Dodam, że te kręcenie taki dziwny dźwięk miało. Także w chwili obecnej będę sobie musiał sam poradzić, bo auto jest unieruchomione. Myślę, że zacznę dzisiaj od wykręcenia świec i sprawdzenia czy dają iskrę. Prawdopodobnie od nowości nie były wymieniane, a mają już w końcu 10 lat. Trochę zdziwiło mnie, że już nie chciał odpalić jak wcześniej chodził. Widocznie coś padło do końca. Miał już ktoś taką sytuację? Automatycznie nasuwają się świece, cewka i kable. Oby problem nie był gdzieś głębiej...
Pacjent to Audi A2 1.4 16V z przebiegiem zaledwie 53000. Będąc 15km od domu silnik zaczął nierówno pracować, tak jakby na 3 cylindry, stracił moc, zaczęła migać kontrolka check engine, z wydechu wydobywało się takie jakby pyrkanie. Ale dojechałem do domu i tak go zostawiłem, bo mam jeszcze Golfa do jeżdżenia. Umówiłem się do mechanika, jednak termin miałem dopiero na za tydzień, czyli dzisiaj. Chcę go odpalić, a on kręci kręci, ale nie zapala. Dodam, że te kręcenie taki dziwny dźwięk miało. Także w chwili obecnej będę sobie musiał sam poradzić, bo auto jest unieruchomione. Myślę, że zacznę dzisiaj od wykręcenia świec i sprawdzenia czy dają iskrę. Prawdopodobnie od nowości nie były wymieniane, a mają już w końcu 10 lat. Trochę zdziwiło mnie, że już nie chciał odpalić jak wcześniej chodził. Widocznie coś padło do końca. Miał już ktoś taką sytuację? Automatycznie nasuwają się świece, cewka i kable. Oby problem nie był gdzieś głębiej...
MK3 GT TDI >>> A2 1.4 16V >>> A3 8L S-Line TDI
Podaj kod silnika. Jeżeli masz na świecach tzw palcocewki to byc moze, któras z nich padła. Jak masz kompa to podłacz aby odczytan kod błedu.
Kod silnika to BBY - jest podany w temacie Kompa nie mam.
BBY (faktycznie jest opis ) jest juz raczej na palcocewkach i to własnie w awarii której z nich upatrywałbym usterki. Poszukaj kogos z forum regionalnego kto ma kompa i za piwko odczyta ci bład. Bedziesz wtedy wiedział gdzie szukać. Sprawdź też czy któras z tych cewek nie wyskoczyła zwyczajnie ze świecy.
Prawdopodobnie masz rację, bo z kumplem sprawdzaliśmy i jedna z tych palcocewek nie dawała prądu. Tylko czy jest możliwe aby jedna ta cewka uniemożliwiła uruchomienie samochodu? W zasadzie ta cewka to jakiś nowy wynalazek i też swoje kosztuje - na Allegro ok. 100zł, w InterCarsie pewnie ze 150... Jutro tam podjadę, szef ma tam rabat to może tragedii nie będzie. Wymienię ją i dam znać czy odpala.
Chcesz miec pewnośc to zamien ją z inną. Czasami upalaja sie styki w kompie od tych cewek.
Było wszystko zamieniane i wyszło, że te kabelki dobre są. Czyli musi to być ta cewka. Kupiłem już ją - w InterCarsie z upustem dałem 118zł za Beru, czyli nie jakiś szajs chiński Jak wrócę to zamontuję i będzie jasne Trochę martwi mnie to, że jak jedna ta cewka już poszła to w najbliższym czasie mogą polecieć pozostałe, a to będzie ogólny koszt 450zł :/
Edit: Audi śmiga Po wymianie trochę długo pokręcił i parę sekund jeszcze dziwnie chodził, ale się dograło wszystko i działa Oby pozostałe cewki wytrzymały jeszcze jakiś czas...
Edit: Audi śmiga Po wymianie trochę długo pokręcił i parę sekund jeszcze dziwnie chodził, ale się dograło wszystko i działa Oby pozostałe cewki wytrzymały jeszcze jakiś czas...