problemy ze swiecacym checkiem silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
czesc. mam problem ze swiecacym checkiem silnika w vw jetta 2.5 benzyna z 2005 roku. auto ma przejechalem 71 tys i od jakiegos czasu caly czas swieci mi check silnika czasem na chwile znika i potem od nowa sie zapala. bylem juz u kilku mechanikow i na komputerze wyskakuje jakis blad ze auto ma zapchany katalizator, ale auto ma caly czas moc i spalanie na trasie ma w okolicy 7,5/100 km. bylem tez w serwisie vw zeby to sprawdzili i podczas sprawdzania i jazdy probnej bo program tak zalecal blad sam znikl takze rozlozyli rece i powiedzieli ze na razie zeby jezdzic. sprawdzili wszystkie sondy i katalizator z osobna i wszystko im wyszlo ok. jak wykasuje bledy na komputerze to kontrolka zaswieca sie po przejechaniu jakis 100 km od nowa. kazali mi zmienic stacje na ktorej tankuje, ale to nie rozwiazalo problemu. (tankuje oczywiscie 98 PB i nie ma gazu w aucie). przy 66 tys wymienione byly cewki na akcji serwisowej i pompa paliwa bo padla i mozna powiedziec ze po tych wymianiach jak przejechalem 200 km pojawil sie ten blad. wie ktos co to moze byc i jak pozbyc sie problemu bo szczerze mowiac irytuje mnie ciagle swiecacy check silnika. od pojawienia sie problemu przejechalem autem juz 4 tys km i jak na razie zaden mechanik mi nie pomogl tylko kazdy mowi zeby jezdzic jak nic sie nie dzieje. z gory dziekuje bardzo za pomoc.
błąd 16804 lub P0420 - system katalizatora, za mała wydajnosc. nie pamientam teraz dokladnie. ostatnio tez jak bylem na wakacjach to po deszczu auto nie chcialo mi odpalic nie zalaczala sie pompa paliwa ( tak mi sie wydaje bo w ogole nie bylo jej slychac zeby sie wlaczala ) i potem po 3 dniach odpalil jakby nigdy nic. czy te problemy mogly byc ze soba zwiazane jakos?
Nie znam tego silnika powiem szczerze ale jedno pytanie mam. Czy producent zaleca Pb98? Czy być może to Twoja nadgorlwiość. Pzdr.
w instrukcji pisze jedynie ze minimalna liczba oktanow jaka moze byc to 92. jak bylem na serwisie vw to powiedzieli ze moze to byc wina benzyny i zeby tankowac mu lepsza benzyne to moze minie to. zalecalbys bardziej do niego 95PB?
Re: problemy ze swiecacym checkiem silnika
Ja proponuję sprawdzić 2 sondę. Tą za katalizatorem.dzbiku pisze:błąd 16804 lub P0420 - system katalizatora, za mała wydajnosc
wszystkie sondy byly sprawdzane. w serwisie vw mi sprawdzali kazda z osobna sonde i wszystko im wyszlo ze niby jest ok i mechanik powiedzial ze raczej nic zlego nie jest z nimi bo na komputer nic mu nie pokazalo zeby bylo zle. a ten blad inny mechanik mi powiedzial juz nie w vw ze niby pierwsza sonda dziala nie prawidlowo i ze caly czas druga sonda ja poprawia bo sa bledny odczyty z pierwszej i ze dlatego wyskakuje blad a w vw powiedzieli ze wszystkie sondy sa sprawne takze juz sam nie wiem o co tutaj chodzi. a wymieniac wszystko po kolei bo a noz sie trafi ze to jest to to troche bez sensu. wolalbym to jakos zlokalizowac i dopiero naprawic.
Zobacz tu:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 420/001056" onclick="window.open(this.href);return false;
Podaja tam ze jedna z przyczyn jest sonda lub sam katalizator. Mozliwe tez sa nieszczelnosci w wydechu lub na dolocie.
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 420/001056" onclick="window.open(this.href);return false;
Podaja tam ze jedna z przyczyn jest sonda lub sam katalizator. Mozliwe tez sa nieszczelnosci w wydechu lub na dolocie.
"Twoj samochód jest wystarczająco szybki wtedy, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć" - Walter Röhl
No ale sondy byly sprawdzane... Zobacz czy nie masz nieszczelnosci gdzies. Na koniec pozostanie sam kat
"Twoj samochód jest wystarczająco szybki wtedy, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć" - Walter Röhl
bylem dzisiaj znowu w serwisie vw i wyskoczyl im blad ale nie mogli tego dalej jakos odczytac bo na komputerze wyskoczylo zalecana dalsza diagnoza w oparciu o NP.TPI2011741 (brak w KT).
No to niezły serwis że nie mógł odczytać blędu który im wyskoczył. Bez kodu to raczej nikt tu nie pomoże bo to moze byc wszystko i nic. A co do sondy lambda to powiem ci tak - u mnie mam padniętą jedną z sond o czym wiem bo mi ciągle wywala błąd na VAGu i spalanie w związku z tym delikatnie podwyższone (silnik 2.8 benz). Ale kontrolka na desce z tego powodu mi sie nie świeci więc nie sądze zeby to była sonda. Aczkolwiek błąd który wcześniej podałeśwskazuje na sądę jako jedną z przyczyn.
mam odstawic auto w poniedzialek na serwis bo oni nie maja podobno dostepu do tego bo to jest amerykanska wersja i maja dopiero z nimi rozmawiac zeby im powiedzieli co oznacza ten blad i od czego dokladnie jest. dzwonili do glownej siedziby w poznaniu i tez im nie pomogli nic tez nie wiedza co to oznacza i jak odstawie auto to maja sie z siedziba w stanach kontaktowac. tylko sie tak zastanawiam ile sobie za to zawolaja. ale ogolnie to caly czas wyskakuje blad katalizatora ale oprocz tego pisze ze zalecana jest dalsza kontrola w oparciu o NP.TPI2011741 takze stwierdzili ze dopoki tego nie sprawdza to nie beda katalizatora wymieniac. z jednej strony dobrze ze nie wymieniaja wszystkiego tylko konkretnie chca sprawdzic co to jest i za ostania wizyte policzyli tylko 16 zl.
-
- Nowicjusz
Re: problemy ze swiecacym checkiem silnika
witam mam ten sam problem co ty kolego jestem w posiadaniu jetty,2500 i od jakiegoś czasu zapaliła się kontrolka czek.u mnie kąp pokazał błąd czujnika wału,i wypadaniem zapłonu na cylindrach,nie równo pracuje,ale nie jestem tego pewien,i stawiam na katalizator ,napisz co u ciebie stwierdzili
Problem udało mi się już rozwiązać jakiś czas temu, ale dopiero teraz pisze bo wcześniej nie miałem czasu i też sprawdzałem czy naprawa jest udana. Musiałem wymienić jeden kabel przegniły przez co raz miałem problem z odpaleniem jak auto postało kilka dni na deszczu oraz niestety musiałem kupić nowy katalizator, ale za to teraz auto chodzi bardzo ładnie i jest wszystko w porządku. dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam