silnik 1.6Fsi dziwne dzwiek i czujnik NOX

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mariusz175
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariusz175 » ndz maja 06, 2012 12:10

Witam wszystkich i z gory przepraszam jesli w zlym miejscu pisze tego posta. Mam Tourana 1.6Fsi i zawsze jak odpalam silnik kiedy ten jest zimny to jest przez kilka sekund zaraz po zaplonie straszny dzwiek jakby nie wiem ktos walil lancuchem o stalowa kratke cos podobnego. Dzwiek ten trwa kilka sekund i zaraz znika i jest juz cicho. Strasznie mnie to denerwuje i zastanawiam sie co to moze byc i czy np. wymiana napinacza lancucha rozrzadu by pomogla. Gorzej jakby to jednak nie to bylo przyczyna. Wymienilem olej na castrol age ale nic to nie dalo. Silnik ma przebieg 120 tys. i nie znam jego historii serwisowej. Dodam jeszcze ze ubywa poziom plynu chlodniczego i musze dolewac co jakis czas, ale nei wiem czy ma to zwiazek, czy moze taki urok tego silnika, a moze uszczelka juz siedzi pod glowica.... Kolejny problem to czujnik Nox. Swieci check na desce i raz kupilem uzywany czujnik i po wymianie i skasowaniu bledu bylo ok, niestety tylko przez tydzien. Po tygodniu sam od siebie zapalil sie od nowa i swieci do dzis. Wiem ze rura musi byc szczelna bo inaczej lapie czujnik blad. Zastanawiam sie czy nie wymienic uszczelki pod kolektorem wydechowym...moze cos to pomoze. Nie wydaje mi sie zeby cos przepuszczalo, ale czas mam wrazenie ze jest on dosc glosny i moze faktycznie warto ja wymienic. Boje sie kupic nowy czujnik bo to wydatek 1000zl. i gorzej jak na nowym okaze sie ze znowu po tygodniu padnie bo np. gdzies mam jakies zwarcie czy cos. Jak myslicie co to moze byc i od czego powinienem zaczac zeby wyeliminowac te 2 usterki?
Dziekuje z gory za wszystkie wskazówki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz maja 06, 2012 12:55

po częsci to chyba sam sobie odpowiedziałęs na swoje pytania.. walenie to moze byc napinacz,
czy wymienic czy nie.. nie dosziesz sie jak nie wymienisz, niestety , nikt nie ma czarodziejskiej kuli, zebu widziec co by było gdyby..
moze sprawdz cisnienie oleju, cos nie domaga, cos jest przypchane.. cholera wie, a castrol to nie jest dobry olej, ale to jest moja opinia :)

a czujnik.. skoro mówisz ze musisz miec układ szczelny , to sprawdz najpierw to .. bo czujniki mozesz sobie wymieniac do usra..nej smierci a i tak to nie pomoze..
czujnik jest tylko synalizatorem , czyli musisz wyeliminowac przyczyne , a nie skutek..
zajrzyj do działu technicznego, tam predzej znajdziesz pomoc.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

mariusz175
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariusz175 » ndz maja 06, 2012 15:10

no tak, ale chodzilo mi o to czy ktos np. spotkal sie juz z czyms takim przeciez wielu ma te silniki fsi i moze komus podobnie sie dzieje z zimnym silnikiem, ja dzwonilem do wielu serwisow vw i oni mowia ze tak ma byc, ale nie wierze ze tak ma byc bo to slychac jak odpalenie starego diesla i moze ktos tez mial problemy z nox jak tak to chetnie sie dowiem co bylo u nich powodem tych usterek.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz maja 06, 2012 15:38

http://www.google.pl/custom?domains=for ... cof=&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;

sprawdz to.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt maja 08, 2012 15:14

W niektórych modelach z początkowych lat produkcji silników fsi były akcje zmiany oprogramowania sterowników silnika. Może warto iśc tym tropem?

mariusz175
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariusz175 » wt cze 19, 2012 10:15

Pytalem sie w serwisie i po sprawdzeniu powiedziano mi ze nie ma aktualizacji oprogramowania do mojego modelu. Zastanawia mnie jeden jeszcze fakt ktory zaobserwowalem, a o ktorym zapomnialem. Mianowicie ubywa mi ze zbiorniczka woda i to dosc duzo, bo na okolo 1000km idzie polowa zbiorniczka. Teraz sie zastanawiam czy moze to ma jakis zwiazek z tym NOXem, ze jak woda jest w spalinach to zmieniaja sie wartosci chemiczne spalin i moze dlatego czujnik lapie blad. Moze jest tak ze on jest dobry tylko trzeba by robic uszcelke pod glowica i wtedy by problem czujnika zniknal calkowicie bez jego wymiany. To tylko moja dedukcja nei wiem czy sluszna. Co o tym myslicie?

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » wt cze 19, 2012 10:32

Po pierwsze jak stuka na zimno napinacz to jak najszybciej rób łancuch z napinaczem, widac że ślizgi się już wytarły, to norma w FSI po drugie możenawet się zerwać, teraz dostępny jest zmodyfikowany napinacz i łańcuch, NOX czesto siada ale tez jest bardzo wrazliwy, czasami na paliwie 98 nie daje znac, a czasami jak jezdzisz blisko rezerwy tez sie zapali wiec woda w spalinach pewnie tez ma jakis wpływ, zdiagnozuj czy ubytek jest związan z uszczelką, zrób rozrząd, głosniej chodzi bo napinacz nie wyrabia i sie przestawiaja fazy- wtedy tez moze wywali czujnik NOX bo skład spalin sie zmienia jak widzisz czujnik jest wrazliwy na wszystko, po naprawie ubytku, rozrzadu zalej paliwa 98 i NOX nie powinien wyskakiwac, przy robocie głowicy jak sie okarze ze to ona obligatoryjnie w FSI czyszczenie dolotu i dotarcie zaworów

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt cze 19, 2012 10:33

Może byc i tak. Zależy czy ten ubytek płynu idzie w spaliny czy może w olej.

mariusz175
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariusz175 » śr cze 20, 2012 00:40

a jak to sprawdzic czy idzie w olej? Dodam ze na bagnecie jest normalny olej.

mariusz175
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariusz175 » śr cze 20, 2012 00:56

"PinkFloyd" a czy jak wymienie same prowadnice to wyciszyloby chociaz na chwile ten dzwiek na zimnym silniku? Pytam bo chce sprzedac samochod, a mieszkam za granica i tam chce go sprzedac wiec wymiana napinacza i rozrzadu to astronomiczne kwoty tutaj, zwlaszcza ze nie idzie dostac tych czesci w sklepie tylko do swrwisu odsylaja.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: silnik 1.6Fsi dziwne dzwiek i czujnik NOX

Post autor: PinkFloyd » śr cze 20, 2012 07:45

mariusz175 pisze:"PinkFloyd" a czy jak wymienie same prowadnice to wyciszyloby chociaz na chwile ten dzwiek na zimnym silniku? Pytam bo chce sprzedac samochod, a mieszkam za granica i tam chce go sprzedac wiec wymiana napinacza i rozrzadu to astronomiczne kwoty tutaj, zwlaszcza ze nie idzie dostac tych czesci w sklepie tylko do swrwisu odsylaja.
przeciez komplet nie jest taki drogi http://allegro.pl/rozrzad-lancuch-audi- ... 15034.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Passat, Polo, Jetta etc.”