[b4] 2.0 8v ADY problem z iskrą!!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
jaśkooo91
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: jaśkooo91 » ndz lip 08, 2012 23:04

Witam. Mam taki problem w Passacie b4. Silnik ADY 2.0 8v. Otóż wczoraj po przygazowaniu i zgaszeniu silnika, ponowna próba odpalenia silnika staje się niemożliwa. Dochodzimy do tego,że brakuje iskry. Z cewki na przewodzie idącym do kopułki nie ma napięcia (czyt. iskry). Do cewki dochodzą napięcia. Dziś kupiliśmy cewkę z passata b3. Jest troszkę większa, firmy Beru,ale wszystko pasuje. Podłączamy-auto odpaliło. Chodziło bez problemów jakieś 10 minut. No to próba przejażdżki... 1,2 bieg,i umarł. Znów brak iskry. Powiedzcie mi,bo domyślam się że znów padła cewka, ale pytanie brzmi,czy to jest z winy komputera? Czyżby wymagał wymiany??

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » pn lip 09, 2012 12:09

Wymaga wymiany przekaźnik 30 sprawdź go pole 3 skrzynki bezpiecznikowej zimne luty

Swap instalacji z grupy VAG .

Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32

Awatar użytkownika
jaśkooo91
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: jaśkooo91 » pn lip 09, 2012 13:10

jeryk10, Tuż po uszkodzeniu 2giej cewki przekaźnik 30 i 18 były ciepłe.. Myślisz że to wina przekaźnika 30 że padła cewka? A raczej moduł cewki jednej i drugiej. Próbowałem podłączyć cewkę "butelkową" podłączając pod moduł jednej i drugiej cewki i brak iskry więc moduły padły. Przekaźniki w środku wyglądają ok,ale sprawdzę jeszcze raz. Komputer rozebrałem i też wygląda ok. Żadnych zimnych lutów itp.

Awatar użytkownika
jaśkooo91
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: jaśkooo91 » pn lip 09, 2012 16:00

Teraz sprawdzałem sygnał z ecu do modułu cewki za pomocą diody (środkowy pin modułu) względem plusa i dioda mruga więc sygnał niby jest ok... Ale może powodem uszkodzenia modułu były jakieś "przeskoki napięć" albo wartości ujemne napięcia? Powiedzmy że gdzieś do ecu brakowało masy to różne rzeczy mogą się dziać z wartościami napięć... Albo jakaś tandetna cewka,bo nie wygląda na świeżynkę,lecz na taką która leżała pod chmurką... Dobrze myślę? Czy mimo prawidłowo mrugającej diody są szanse że ecu szlak trafił ??

Awatar użytkownika
jaśkooo91
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: jaśkooo91 » śr lip 11, 2012 10:52

Przekaźnik 30 zmieniony,dałem dodatkową masę na kompa i cewkę, i cewka teraz została założona z passata b4 (ta sama co pierwotnie) i chodzi jak na razie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Passat, Polo, Jetta etc.”