osłona rury kolektorowej - potrzebna?

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Zibi201
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Zibi201 » pn lis 26, 2012 22:07

Witam
Dziś wybrałem się do warsztatu w celu naprawy wydechu. Wymieniono mi m.in. rurę od kolektora do katalizatora. Po powrocie do domu i zajrzeniu pod maskę okazało się, że nie ma tam metalowej osłony, która znajdowała się na tej rurze. Fakt, wcześniej ta osłona się obluzowała i latała luźno na rurze, ale była a mechanik się nie zająknął na temat jej wywalenia.
Czy brak tej osłony może przynieść jakieś złe konsekwencje?
Czy można dokupić samą taka osłonę?
I w końcu- czy da się ją zamocować bez rozbierania wszystkiego?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Mój pojazd to Jetta mk2 1.6PN + LPG

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 27, 2012 16:31

Ona zwykle koroduje, jej otwory do mocowania sie rozpadają, można ją wtedy przykręcić dając duże blaszane podkładki. Nie jest koniecznie potrzebna, służy do tego że przez rurą biegnąca od niej do filtra powietrza leci ciepłe powietrze w fazie rozgrzewania silnika, co powoduje lepsze odparowywanie paliwa w mieszance. Po rozgrzaniu silnika zawór zamyka dopływ powietrza spod tej osłony, leci wówczas tylko zimne spod filtra

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw lis 29, 2012 21:13

Paweł Marek, osłona o której piszesz znajduje się na kolektorze dolotowym. A ta o której piszeZibi201 jest już za kolektorem. Ty jest osłona termiczna tylko i wyłącznie.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lis 29, 2012 23:55

Lipek81, chodzi mi dokładnie o to co napisałem czyli osłonę kolektora WYlotowego, http://www.jimellisvwparts.com/showAsse ... bly=744745" onclick="window.open(this.href);return false; zobacz na obrazku cześć 6. Ale masz rację autorowi pewnie chodziło o tą o której piszesz, tylko po prostu nie przypominam sobie żeby moja stara Jettka GU taką miała, Vento owszem ją ma, na dwururce

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Passat, Polo, Jetta etc.”