Demontaz pompy oleju AROSA silnik [ALL]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: golf 3 cabrio 2.0gti 2E, passat b5 1.8t APU i roomster 1.4 tdi BNM
- Kontakt:
Proszę usunąć
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2016 23:02 przez Ja_Sha_Taan, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdejmujesz rozrząd, odkręcasz koło zębate rozrządu z wału (klucz 19mm 12kąt) przygotuj się, że w domowych warunkach możesz zerwać klin w kole przy odkręcaniu (136zł OE chyba jak dobrze pamiętam), chyba że owe koło zablokujesz w jakiś sposób, potem masz chyba 7 śrub 10mm które przykręcają pompę do bloku i 2 takie same od dołu ale jak masz miskę zdjętą to już masz odkręcone. Pompa ma 2 miejsca gdzie można ją podważyć i odciągnąć od bloku.
Jeśli chcesz koniecznie zakładać starą pompę to wymień simmering wału (jest wbity w aluminiową obudowę pompy). Jak będzie złom, napisz PW, mam nową pompę i koła rozrządu Przerabiałem kilka takich przypadków wymiana samych panewek na niewiele się zdała.
Jeśli chcesz koniecznie zakładać starą pompę to wymień simmering wału (jest wbity w aluminiową obudowę pompy). Jak będzie złom, napisz PW, mam nową pompę i koła rozrządu Przerabiałem kilka takich przypadków wymiana samych panewek na niewiele się zdała.
VW GOLF mk1 81' 1.8T AGU ++
SEAT TOLEDO 1M 01' 1.9 TDI ARL 150KM
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Proszę usunąć
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2016 23:03 przez Ja_Sha_Taan, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Proszę usunąć
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2016 23:03 przez Ja_Sha_Taan, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja_Sha_Taan, raczej wątpię że ktoś zerwał go wcześniej, po prostu śruba przy pierwszym obrocie w lewo obraca się razem z kołem bo "przywiera" do niego np. przez rdzę i bez zablokowania tego koła raczej rzadko się zdarza, żeby nie uszkodzić tego klina, bo jest z plasteliny - pewnie to specjalnie tak wymyślone...
Nie wsadzisz panewki "od boku" tym bardziej jeśli nie odkręcisz wału to po pierwsze, a po drugie jeśli jedna jest uszkodzona - reszta będzie taka sama, wymiana jednej panewki mija się z celem i szkoda wydawać na to pieniądze bo będzie kibel. Wał jak najbardziej można odkręcić i wyciągnąć, ale niestety silnik musisz wyjąć, zdjąć sprzęgło, koło zamachowe i simmering z tyłu wału z okuciem. Potem zakładasz nowe panewki jeśli, wał jest nie porysowany składasz do kupy, dokręcasz stopy wału z odpowiednim momentem i tyle. Jak miały by wyglądać remonty silnika jakby nie można było odkręcić wału? Jak nie było ciśnienia oleju to fajerwerków się nie spodziewam...
Sprawdź czy są panewki oporowe, 2 razy po rozebraniu takiego silnika okazało się, że dolnych panewek oporowych nie było, co ciekawe w misce też ich nie znalazłem więc może było wcześniej coś grzebane, ale na kilka takich "remontów" 2 razy mi się zdarzyło. Poszarp wałem przód-tył - jak będzie miał luz, motor na śmietnik raczej. Słupek do 1.0 zdrowy jest kupić ciężko, a jeśli już to nie taniej niż 1000zł. Jak będziesz potrzebował jakieś części do tego motoru, to napisz PW.
Nie wsadzisz panewki "od boku" tym bardziej jeśli nie odkręcisz wału to po pierwsze, a po drugie jeśli jedna jest uszkodzona - reszta będzie taka sama, wymiana jednej panewki mija się z celem i szkoda wydawać na to pieniądze bo będzie kibel. Wał jak najbardziej można odkręcić i wyciągnąć, ale niestety silnik musisz wyjąć, zdjąć sprzęgło, koło zamachowe i simmering z tyłu wału z okuciem. Potem zakładasz nowe panewki jeśli, wał jest nie porysowany składasz do kupy, dokręcasz stopy wału z odpowiednim momentem i tyle. Jak miały by wyglądać remonty silnika jakby nie można było odkręcić wału? Jak nie było ciśnienia oleju to fajerwerków się nie spodziewam...
Sprawdź czy są panewki oporowe, 2 razy po rozebraniu takiego silnika okazało się, że dolnych panewek oporowych nie było, co ciekawe w misce też ich nie znalazłem więc może było wcześniej coś grzebane, ale na kilka takich "remontów" 2 razy mi się zdarzyło. Poszarp wałem przód-tył - jak będzie miał luz, motor na śmietnik raczej. Słupek do 1.0 zdrowy jest kupić ciężko, a jeśli już to nie taniej niż 1000zł. Jak będziesz potrzebował jakieś części do tego motoru, to napisz PW.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Koncowy wynik, zmieniłem panewki korbowodowe, panewki główne i panewki dystansowe oraz pompe oleju. Dodatkowo przy okazji założony nowy pasek rozrządu.
Silnik odpalony pracuje dobrze ustały wszelkie stuki i co najważniejsze kontrolka oleju juz sie nie zapala.
Mam nadzieje że samochód jeszcze pożyje
Silnik odpalony pracuje dobrze ustały wszelkie stuki i co najważniejsze kontrolka oleju juz sie nie zapala.
Mam nadzieje że samochód jeszcze pożyje
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Demontaz pompy oleju AROSA silnik [ALL]
Proszę usunąć
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2016 23:04 przez Ja_Sha_Taan, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja_Sha_Taan, nie chcesz słuchać porad, to nic nie da nawet jakbyś wyszlifował wał