Octavia 1.6AEE, problem na ciepłym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- tomassss24
- Użytkownik
- Kontakt:
blazejj, Jeszcze raz napisze przepustnica do przeczyszczenie i zaadoptowania zrób najpierw to a dopiero mysl o innych rzeczach
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pytanie zasadnicze....
Po włączeniu zapłonu przepustnica piszczy czy rzęzi??!
Jak to drugie to tylko wymiana.
Po włączeniu zapłonu przepustnica piszczy czy rzęzi??!
Jak to drugie to tylko wymiana.
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
Wymieniam dzisiaj przepustnice na używana, lecz sprawną i taką samą, bo objawy moim zdaniem wskazują na jakieś uszkodzenie elektryczne/elektroniczne, a nie tylko zabrudzenie. Ponieważ problem występuje losowo, i tylko po zagrzaniu silnika...
- tomassss24
- Użytkownik
- Kontakt:
Miałem dwa auta 1.6 AEE po sciagnieciu kilka razy klem zaczął szarpac nierówno chodzić i gasnąć po nagrzaniu . Zrobiłem adaptacje i jak reką odjął dodatkowo powinno sie ja przeczyścić .
Dzięki wielkie kolego za konkretne sugestie, dzisiaj podmieniłem przepustnice, moja była dosyć mocno zabrudzona. Nie powiem, sytuacji sobie nie poprawiłem tym zabiegiem Ale jutro jadę na adaptacje, i trzymajmy kciuki żeby pomogła
Samego czujnika Halla nie wymontuje beż odkręcenia i rozebrania aparatu zapłonowego.marcin7x5 pisze:Jak masz aparat na podmianę to przełóż sam czujnik wówczas nie będzie potrzeby regulacji zapłonu
Music is the only thing that keeps me going when nothing else can.
Byłem na adaptacji, nie dało się jej wykonać. Wróciłem dzisiaj do starej przepustnicy, oby dwie róznią sie od siebie jedna Literką na samym końcu, i być może dlatego nie pasuje tak ? Jutro jadę na ponowną adaptacje.
- tomassss24
- Użytkownik
- Kontakt:
blazejj, masz tutaj link jak dokładnie zrobic adaptacje http://www.vag-com.pl/index.php?mod=site&id=9" onclick="window.open(this.href);return false;
Wprogramie VCDS przy adoptowaniu przepustnicy program nic nie pokaze ze jest zrobiona poprostu zrób krok po kroku jak pisze w linku silnik musi byc ciepły i czysta przepustnica . Musi sie udac
Wprogramie VCDS przy adoptowaniu przepustnicy program nic nie pokaze ze jest zrobiona poprostu zrób krok po kroku jak pisze w linku silnik musi byc ciepły i czysta przepustnica . Musi sie udac
Próba była podjęta w autoryzowanym serwisie VW, i widziałem że mieli konkretny sprzęt oraz że byli ogarnięci, wydaje mi się że tam przepustnica nie jest od tego modelu, mimo ze numera ma niemal takie same, i wygląda identycznie.
- tomassss24
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam już założoną, jutro druga próba, aż boje się pomyśleć za co dalej się zabrać jeśli to nie bedzie to.
Tymbardziej powinni określić czy przepustnica jest sprawna i czy adaptacja sie udała nawet na tej Twojej oryginalnej już wcześniej i wykluczyć albo zalecić wymiane przepustnicy.blazejj pisze:Próba była podjęta w autoryzowanym serwisie VW,
Na vag-com nie wyświetla Ci czy przepustnica jest sprawna ale mój mechanik specjalnym kompem zaraz wiedział że przepustnica padnięta. Zajechał na szrot, wykręcił taką samą z numerami zgodnymi co do ostatniego numeru i śmiga do dziś.
Jeśli to nie bedzie przepustnica to jeszcze zostaje zaworek który przepuszcza powietrze do filtra z węglem aktywnym. Kiedyś mi padł i też coś sie działo z silnikiem. Tutaj na forum było w którymś temacie jak sprawdzić ten zaworek, odpiąć wężyk z niego albo przytkać jak silnik zacznie znów wariować? nie pamiętam.
Music is the only thing that keeps me going when nothing else can.
Niestety problem nie rozwiązany, adaptacja niby przebiegła ok, lecz przepustnica nie daje się wysterować przez sterownik i żyje własnym życiem, tak stwierdzili panowie w serwisie i odesłali mnie do elektryka/elektronika. Czyli nadal jestem w czarnej
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Gdyby to była przepustnica, to raczej problem by ustąpił zaraz po wymianie (bez adaptacji i ingerencji w vag). Te literki w oznaczeniu przepustnicy po coś są. Wizualnie takie same przepustnice są i w 1,4 AEX i 1,6 ALM i AEE i w jeszcze paru innych silnikach. Ale wszędzie są inne nr.
Przepustnica piszczy po włączeniu zapłonu, czy warczy, bo to trochę istotne. Jak to drugie - to z gówna bata nie ulepisz...
Kiedyś w swoim AEE miałem akcję taką, że na ciepłym silniku zachowywał się tak jakby na moment wyłączył zapłon i włączył go ponownie. I bez względu na obroty silnika. Wtedy faktycznie, przegnił gdzieś przewód w wiązce silnika i po lutowaniu wróciło wszystko do normy. Wtedy przy adaptacji sterownik przyjmował wszystko,ale problem był cały czas.
Przepustnica piszczy po włączeniu zapłonu, czy warczy, bo to trochę istotne. Jak to drugie - to z gówna bata nie ulepisz...
Kiedyś w swoim AEE miałem akcję taką, że na ciepłym silniku zachowywał się tak jakby na moment wyłączył zapłon i włączył go ponownie. I bez względu na obroty silnika. Wtedy faktycznie, przegnił gdzieś przewód w wiązce silnika i po lutowaniu wróciło wszystko do normy. Wtedy przy adaptacji sterownik przyjmował wszystko,ale problem był cały czas.
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313