USA - 2,0 ABA problem z silnikiem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Scorpio20
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Scorpio20 » śr lis 23, 2011 17:14

Witam Panowie i Panie.
Co prawda mam passata, ale na forum mojego modelu nie umieli mi pomoc. Dodam też że nie umie mi pomóc żaden mechanik, ani gazownik, o ile problem wiąże się z gazem. Ale do rzeczy, problem dotyczy silnika ABA spiętego z automatem w passacie z 95 roku. Samochód kupiony w czerwcu 2011, a w lipcu założony gaz w motronicu we Wrocławiu( jak ktoś zna).
Gaz ma się rozumieć sekwencyjny.

Po zakupie wymienione zostały: świece, kable, kopułka, palec( wszystko beru) i przepływka. Oczywiście wszystkie płyny filtry i oleje.

Problem:
samochód po przełączeniu na gaz, jak jest rozgrzany, w rożnych momentach wyświetla check! Automatycznie traci moc. Chcek znika, samochód jedzie normalnie. Poza tym, co wydaje mi się niezbyt normalne spalanie waha się na poziomie 15-17 l w mieście.

Dla ułatwienia dodam (jeżeli ktoś zna Wrocławskich mechaników) auto stało w motroniku na Przedmiejskiej, u EVO w leśnicy. Nie poradzili sobie. Konsultowałem się z chłopakami z jettronika,Ci twierdzą że ten silnik wogole się nie nadaje do gazu, ale można coś tam obejść, na tyle się nie znam.

Nie wiem czy szykać przyczyny w instalacji gazowej czy w mechanice, a może w elektryce, mam już dość. Może jesteście w stanie jakoś pomóc, albo kogoś polecić z Wrocławia lub okolic.

Scorpio20
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Scorpio20 » śr lis 23, 2011 21:50

Dodam że po dzisiejszych badaniach. Wspomniany check wyskakuje podczas stania w korku, albo jak dobrze go ci cisnę.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 26, 2011 00:19

Scorpio20, skoro już tulu mechaników auto odwiedziło to powinieneś napisać co zostało zrobione jaka diagnoza postawiona. Po pierwsze czy są jakieś problemy na benzynie, po drugie jakie błędy zgłasza VAG. Pewnie okaże się że zwyczajnie - źle ustawiona instalacja gazowa. Za dużo tematów o ABA nie ma na tym i innych forum, ale trochę ludzi jeździ na LPG i nawet nie na żadnej sekwencji tylko na instalacjach mieszalnikowych i takich kłopotów nie mają.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » pn lis 28, 2011 20:09

Scorpio20 pisze:u EVO w leśnicy
jak masz sciemniac to chociaz z głową... u mnie nie byles :bajer:
no chyba ze jestes tym ziomkiem co ze dwa miechy temu przyjechal paskiem w autoamcie z wlasnymi zakupionymi wczesniej gratami na 15 minutowa wymiane i tylko wymiana go interesowala, no ale wtedy napisanie przez ciebie ze stal u mnie na diagnoze przedstawianej usterki jest przynajmniej oszczerstwem :bajer:
ABA na jakokolwiek diagnoze nie widzialem kupe czasu na oczy...
co nie zmienia faktu iz 15 ..17 litrow na 116 ps w automacie to dobry wynik.
Paweł Marek, Jest malo prawdopodobne ze odwiedzilo jakiegokolwiek mechanika na normalna diagnoze <faja> a tym bardziej na jakiekolwiek naprawy poparte jakakolwiek diagnoza.... predzej odwiedzalo na wymiany tego co ubzdural sobie wlasciciel czytajac forum, jesli jest to ten samochod co mysle :helm:
ale poczekamy jak sie wypowie walsciciel :satan:

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 29, 2011 01:02

no to czekamy

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Passat, Polo, Jetta etc.”