Zólty osad na korku oleju

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wowilku
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wowilku » pn gru 05, 2011 11:10

Witam iz mam problem kupilem beetle 3 miesiace temu i dopiero dzis zapalila mi sie kontrolka oleju na zólto wlalem syntetyku 1 L i nadal sie swieci !!! a na kapslu od silnika jest osad zólta maz prosze o pomoc .dziekuje

suchy1979
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Zólty osad na korku oleju

Post autor: suchy1979 » pn gru 05, 2011 12:49

W pierwszej kolejności wyciągnij bagnet i sprawdź poziom oleju. Druga sprawa obejrzyj dokładnie silnik czy nie ma wycieku. Dolewanie oleju na chybił trafił, bez sprawdzenia jego poziomu, może doprowadzić do usterki silnika. Jeśli poziom oleju jest ok. a kontrolka świeci nadal, to prawdopodobnie masz do wymiany czujnik ciśnienia oleju.

A co do żółtego osadu pod korkiem, to nic innego jak maź, która powstaje poprzez połączenie oleju i wody. Dzieje się tak w przypadku, kiedy samochód przejeźdża małe odcinki i odpowiednio się nie zagrzeje. Problem osadu powinien zniknąć, kiedy zrobisz dłuższą trasę, wtedy silnik usuwa osad samoczynnie.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 05, 2011 14:25

wowilku, mi kiedyś kontrolka świeciła się dopóki nie wymieniłem oleju, poziom miałem cały czas w normie. Jeżeli po wymianie oleju (nic nie piszesz czy wymieniałeś czy co...czy kiedy wymieniałeś, a na pewno powinieneś to zrobić po kupnie auta) nie zgaśnie to zainteresuj się krańcówką w zamku maski - jeżeli nie działa poprawnie to będą problemy z kontrolką poziomu oleju. W następnej kolejności sam czujnik w misce i jego okablowanie, ale pewnie nie to będzie winne.

suchy1979 pisze:do wymiany czujnik ciśnienia oleju
a co ma czujnik ciśnienia oleju do żółtej kontrolki ?? :chytry:

...i nie piszemy jednego posta pod drugim - opcja "Edytuj" w prawym górnym rogu swojego posta

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pn gru 05, 2011 15:21

Tak jak pisze Qto. Masz do wymiany olej. Prawdopodobnie auto jeździ oleju long life i przyszła pora na jego wymianę. Czujnik w misce oleju to sygnalizuje.

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » pn gru 05, 2011 20:00

w beetle kontrolka oleju świecąca na żółta oznacza za niski poziom oleju.
gdyby ciśnienie oleju było za niskie ta sama kontrolka zmienia kolor na czerwony.
lampka może jeszcze błyskać.

po zapaleniu żółtej lampki (niski poziom oleju) musi być wykryte otwarcie i zamknięcie pokrywy komory silnika i stąd ta uwaga o krańcówce od Qto

na "majonez" pod korkiem i w odmie najlepsza jest długa trasa z porządnym wygrzaniem silnika.

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Passat, Polo, Jetta etc.”