Z uwagi na fakt, ze mam pierwszy raz benzyne Audi A2 1.4 16V BBY postanowiłem zasięgnac opinii odnosnie zamarzajacej odmy w tych silnikach.
U mnie w A2 z 2003r silnik BBY znalazłem taką odmę u mnie zamontowaną
zdjęcie z auta, po dotknięciu czucże jest ciepłe
w górnej czesci pokrywy głowicy znalazlem tez takie odpowietrzenie
czy to juz wersja odmy poprawiona?
W silniku AUA tego samego modelu nie znalazłem tych rozwiązań
Znalazłem tez rozwiązanie na allegro w uzywanym silniku z golfa, też ciekawe
http://allegro.pl/vw-lupo-polo-1-4-16v- ... 79498.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak myslice takie rozwiązanie fabryczne w silniku BBY z Audi A2 spełni swoja rolę? Dodaje, że auto lata tylko po mieście ( jeździ żona ) i nie ma pod korkiem nawet śladów masła.
Odma mróz- rozwiązania- jakie dobre
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Skoro wszystko jest ok to najwyraźniej zdaje to egzamin. Swego czasu to była chyba nawet akcja serwisowa na montowanie tego typu odmy.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
PinkFloyd, w żony Lupo z 2003 roku 1.4 8V AUD jest podgrzewanie odmy a pomimo tego potrafiła zamarznąć zwłaszcza przy krótkich trasach,
Re: Odma mróz- rozwiązania- jakie dobre
podgrzewana jak tu czy tylko na przewodzie? widzę, że w moim BBY dodatkowo zmodyfikowali dodajac odpowietrzenie głowicy do puszki kolektora- u Ciebie tez jest? bo we wczesniejszych 1.4 16V tego nie było lub ludzie robili dziury w korkach oleju, patrzyłem troche i zobaczyłem ze rozwiazanie odma- odpowietrzenie głowicy jest takie samo jak u mnie jak w Skodzie Roomster 1.4 16V 85KM z 2009r. Po drugie auto trzymam w garażu w te najzimniejsze noce mam tam +4st, tylko jak żona jedzie do pracy stoi tam na dworze w dzień 8h.doggie pisze:PinkFloyd, w żony Lupo z 2003 roku 1.4 8V AUD jest podgrzewanie odmy a pomimo tego potrafiła zamarznąć zwłaszcza przy krótkich trasach,