[AROSA] Świeci kontrolka oleju i silnik klekocze

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: golf 3 cabrio 2.0gti 2E, passat b5 1.8t APU i roomster 1.4 tdi BNM
Kontakt:

Post autor: Ja_Sha_Taan » wt sty 31, 2012 22:30

Witam, zaznaczam że szukałem odpowiedzi na problem jednak nigdzie nie czytałem o podobnych objawach.

Sprawa wygląda tak, SEAT AROSA 1.0 rok 97 o ile opamiętam to silnik ALL sporadycznie jeżdżony i na krótkich odcinkach. Jakies 2 tygodnie temu po odpaleniu samochodu zaświeciła się kontrolka oleju, oczywiście silnik został od razu zgaszony, co dziwne przestał działać wówczas obrotomierz. Pierwsza myśl, czujnik ciśnienia oleju i ciśnienie więc czujnik wymieniony i ciśnienie sprawdzone w warsztacie i wszystko było ok. Mechanik powiedział że to elektryka i trzeba do szpeca odstawić bo auto wilgoci dostało.
Samochód postał tydzień w garażu i objawy same faktycznie ustały, kontrolka się zgasiła obrotomierz zaczął działać więc auto wyjechało na droge. Dziś jednak odpalony silnik i ponownie kontrolka oleju, na dodatek silnik zaczął klekotać i oczywiście zgaszony po uszłyszeniu tego dzwięku. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to że silnik się zaciera, ale jak skoro ciśnienie zmierzone i wszystko powinno być oki to już sam nie wiem. Pozostaje tylko strach przed odpaleniem :banghead:
Prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt sty 31, 2012 22:49

Może mróz robi swoje. W pompie jest taki zaworek cisnieniowy i się blokuje na mrozie. Wstaw autko do ciepłego garazu lub innego pomieszczenia i je uruchom po odtajaniu.

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ja_Sha_Taan » wt sty 31, 2012 23:30

auto aktualnie stoi w garazu, założyłem temat po powrocie z niego. Samochód noc stał na dworze i rano bez problemu złapał dopiero po pracy czyli po 20 zaczeły się problemy :/
Jutro postaram się go odpalić wieczorem.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » śr lut 01, 2012 00:12

przeczysc odme bo zaraz zatrzesz ten silnik, temat znany w tych silnikach, wyczyscic odme wraz z dolna puszka i wysuszenie, wymiana oleju i montaz podgrzewacza lub jazda na dluzszych odcinkach pomorze w te mrozy.

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ja_Sha_Taan » śr lut 01, 2012 11:23

dzięki bardzo za odpowiedzi, przed chwilą go odpalełem tak na sekunde by zobaczyć co z kontrolka i faktycznie zgasła. Co prawda to tylko sekunda była ale wydawało mi się że silnik nie "mruczał" już jak kotek :/
Wieczorem rozbiore odme i wyczyszcze, a olej to konieczność? Wymieniany był jakieś tysiąc km temu. Wyczyszcze odme i odpale go niech pochodzi z godzine na jałowym, może troche odparuje tej wilgoci i będzie stał pewnie do wiosny.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: [AROSA] Świeci kontrolka oleju i silnik klekocze

Post autor: PinkFloyd » śr lut 01, 2012 11:38

Ja_Sha_Taan pisze:dzięki bardzo za odpowiedzi, przed chwilą go odpalełem tak na sekunde by zobaczyć co z kontrolka i faktycznie zgasła. Co prawda to tylko sekunda była ale wydawało mi się że silnik nie "mruczał" już jak kotek :/
Wieczorem rozbiore odme i wyczyszcze, a olej to konieczność? Wymieniany był jakieś tysiąc km temu. Wyczyszcze odme i odpale go niech pochodzi z godzine na jałowym, może troche odparuje tej wilgoci i będzie stał pewnie do wiosny.
wyczysc odme cała wraz z dolna puszka, rozgrzej auto aż właczy się wentylator.

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ja_Sha_Taan » czw lut 02, 2012 09:12

Witam ponownie. Wczoraj odma zdjęta jednak wykapało z niej zaledwie moze 6 kropel wody,a co dziwne była sucha na tyle że nie było w niej śladu oleju.
Poprostu musiało wszystko spłynąć do sinika. Samochód odpaliłem i posiedziałem w nim z półtora godziny.
Mam nadzieje że będzie cacy.

Dzięki bardzo Wam za pomoc.

Awatar użytkownika
silver
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: silver » czw lut 02, 2012 10:13

jeżeli zamarzła ci odma to jednak proponuje jak najszybciej wymienić olej i filtr paliwa

napewno woda dostałą się do oleju, a to silnikowi zapewne nie pomoże

Moje MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=439313" onclick="window.open(this.href);return false;

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: [AROSA] Świeci kontrolka oleju i silnik klekocze

Post autor: Ja_Sha_Taan » czw lut 02, 2012 13:04

też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do tego samego wniosku, dopadne tylko uszczelke miski olejowej bo już cieknie i zmienie olej bo jesli się coś zacierać zaczeło to i opiłki mogą pływać w oleju.

EDIT:
dobra nie ma uszczelki miski olejowej tylko silikon D176404A2

EDIT:
olej zmieniony, na spodzie miski zamarznięta woda, wszystko pięknie wyczyszczone, nowy silikon i silnik umyty teraz tylko obserwacja czy się nie "poci".

Pozdrawiam i dzięki :bigok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Passat, Polo, Jetta etc.”