Problem z czujnikiem g40
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z czujnikiem g40
Witam,
problem jest w silniku 1.6 AYD. Dokładnie to siedzi w Bettlu z 2001 roku. Zapalają się kontrolki od Check engine i ESP. Kiedyś było to sporadyczne, a teraz się to praktycznie nie gasną.
W październiku był wymieniony kompletny rozrząd wraz pompą wody, olejami i filtrami. Rozrząd ustawiony na znaki, jeszcze dziś sprawdzałem. Na vagu pokazuje błedy:
16726 - Camshaft Position Sensor (G40): Signal too Low
P0342 - 35-10 - - - Intermittent
01314 - Engine Control Module
013 - Check DTC Memory - Intermittent
Dziś wymieniłem świece i przewody na NGK i nowy aku po już padał.
Dziwne jest to że auto na jałowym lekko nerwowo chodzi ale jest to prawie nie wyczuwalne. Auto ma moc chyba normalnie (ja mam 130 diesla, więc ciężko mi porównać) w każdym razie w 4 osoby z pełnym bagażnikiem osiągnięcie 140 nie robi mu problemu.
Teraz parę rzeczy które mnie dziś zdziwiły:
1. Napinacz paska rozrządu jest ustawiony na znak. Jednak jak nacisnę pasek palcem to ten znak się zmienia, ale jak przekręcę silnik to wraca na znak i drugie że jak odpalę silnik i obserwuję ten znak na napinaczu to też się zmienia, tzn lekko przesuwa się.
2. jak dziś zdjąłem fajkę z pierwszej świecy i odpaliłem to silnik w miarę równo chodził? dlaczego?
Dziwi mnie to że są błędy a auto normalnie pali, nie ma z nim problemów.
Macie jakieś pomysły?
problem jest w silniku 1.6 AYD. Dokładnie to siedzi w Bettlu z 2001 roku. Zapalają się kontrolki od Check engine i ESP. Kiedyś było to sporadyczne, a teraz się to praktycznie nie gasną.
W październiku był wymieniony kompletny rozrząd wraz pompą wody, olejami i filtrami. Rozrząd ustawiony na znaki, jeszcze dziś sprawdzałem. Na vagu pokazuje błedy:
16726 - Camshaft Position Sensor (G40): Signal too Low
P0342 - 35-10 - - - Intermittent
01314 - Engine Control Module
013 - Check DTC Memory - Intermittent
Dziś wymieniłem świece i przewody na NGK i nowy aku po już padał.
Dziwne jest to że auto na jałowym lekko nerwowo chodzi ale jest to prawie nie wyczuwalne. Auto ma moc chyba normalnie (ja mam 130 diesla, więc ciężko mi porównać) w każdym razie w 4 osoby z pełnym bagażnikiem osiągnięcie 140 nie robi mu problemu.
Teraz parę rzeczy które mnie dziś zdziwiły:
1. Napinacz paska rozrządu jest ustawiony na znak. Jednak jak nacisnę pasek palcem to ten znak się zmienia, ale jak przekręcę silnik to wraca na znak i drugie że jak odpalę silnik i obserwuję ten znak na napinaczu to też się zmienia, tzn lekko przesuwa się.
2. jak dziś zdjąłem fajkę z pierwszej świecy i odpaliłem to silnik w miarę równo chodził? dlaczego?
Dziwi mnie to że są błędy a auto normalnie pali, nie ma z nim problemów.
Macie jakieś pomysły?
Problem z czujnikiem g40
Pali się Check i ESP czy EPC odkręć świece zapłonową i zobacz jaki masz nagar na świecach i jakiej firmy masz świece
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Problem z czujnikiem g40
Pali się Check i ESP ( ten trójkąt z strzałką w koło)
Świece wymieniałem wczoraj na firmę NGK, były bosh.
Jutro jeszcze wymienie chyba filt paliwa
Siostra dziś jechała i mówiła że w jedną stronę na uczelnię się nie palił Check a jak wracała to już się zapalił.
Świece wymieniałem wczoraj na firmę NGK, były bosh.
Jutro jeszcze wymienie chyba filt paliwa
Siostra dziś jechała i mówiła że w jedną stronę na uczelnię się nie palił Check a jak wracała to już się zapalił.
Problem z czujnikiem g40
Jeżeli powracający bład (check swiecący) dotyczy zawsze czujnika G40 to nalezy sprawdzic co jest z tym czujnikiem lub jego okablowaniem. Prawdopodobnie będzie potrzebna jego wymiana. Możesz tez sprawdzić czy silnik ma tzw odcinkę i przy jakiej prędkości obrotowej silnika ona następuje.
Problem z czujnikiem g40
Wczoraj wyszło jeszcze że termostat do wymiany
kable są całe, odcinka przy około 5 tys obrotów, więc pewnie ten czujnik trzeba będzie wymienić
trzeba zwalać kółko żeby się dostać do niego?
kable są całe, odcinka przy około 5 tys obrotów, więc pewnie ten czujnik trzeba będzie wymienić
Re: Problem z czujnikiem g40
Niestety tak, kumplowi mechanik policzył ostatnio niecałe 400zł za czujnik razem z wymianąWłochaty pisze: więc pewnie ten czujnik trzeba będzie wymienić
Problem z czujnikiem g40
kiedyś to robiłem i nie pamiętam żebym koło odkręcał nie trzeba na pewno trzeba pasek rozrządu zwalić 400 zł chyba ze czujnik w oryginale kupił bo w zamienniku 100 zł wymiana góra 70 zł bo to jest dosłownie 20 min roboty
Swap instalacji z grupy VAG .
Problem z czujnikiem g40
jeryk10, Dam ma chyba rację, bo wczoraj jak zaglądałem po ten czujnik to niestety jest od dość duży i sięga właśnie pod koło wałka