Witam,
Mam taki problem, że Arosa mojej siostry bardzo dużo zaczęła palić. Wcześniej paliła mniej. Jest to silnik 1.0 50 KM. Podłączałem pod VAG 3.11 i nie wykrył żadnych błędów. Gdzieś na forum znalazłem informacje, że aby sprawdzić sondę lambda trzeba patrzeć na blok 001 i że "voltage" powinno być od 0.1 do 0.8 i dokładnie tak się wachało. Nie wiem czy dobrze to sprawdzałem, więc ktoś mógłby napisać krok po kroku co zrobić, żeby tą sondę sprawdzić. Gdzieś również wyczytałem, że te samochody mają czasami problemy z temperaturą, ale było tak lakonicznie napisane, że w sumie jedynie to dało się wywnioskować.
Macie jakieś pomysły? Co posprawdzać, co porobić, żeby było oK?
Pozdrawiam,
Arosa - bardzo dużo pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Arosa - bardzo dużo pali
Skoro masz dostęp do vaga to sprawdż wskazania czujnika temp cieczy. Porównaj te co podaje do sterownika silnika i te co podaje do zegarów.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Arosa - bardzo dużo pali
ja bym zaczął od czujnika temperatury cieczy, sprawdził go VAGiem czy przypadkiem nie zaniża. Miałem to samo u Siebie, gdy poprzedni właściciel założył jakiś tani zamiennik, dopiero wymiana na nowy oryginalny spowodowała, że samochód zaczął spalać "normalne" ilości benzyny.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
-
- Ma gadane
Arosa - bardzo dużo pali
ok sprawdze to. mowicie, zeby zrobic to w ten sposob, zeby porownac temperature na komputerze i na wyswietlaczu w aucie??
pozdrawaim.
pozdrawaim.
Arosa - bardzo dużo pali
nie, masz porownac wskazanie w vagu w bloku engine i w instrumentach w vagu