Passat B5 - czasami pali na 3 cylindry
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Passata B5 1.8T aeb. Szukałem informacji o moim problemie ale nigdzie nie znalazlem podobnego problemu, mianowicie: Od jakiegoś czasu silnik czasami pracuje na 3 cylindry a czasami normalnie. Zauważyłem że przy większych prędkościach (np. w trasie) nie zdarza mu się jechać na 3 garach, natomiast w mieście bardzo często.
Świece wymieniłem na NGK. Uszkodzenie cewki także wykluczam (podmieniałem je i cały czas nie pracował na 1 cylindrze)
Komputer pokazywał błąd 00561, który skasowałem i już się nie pojawia, a problem jest nadal.
Dodam że podczas "telepania" na postoju zmieniają się w vagu wskaźniki T.B. Angle oraz Mass Flow. NIe wiem czy to coś zmienia.
Zauważyłem że jak poruszam kablami idącymi do przepływomierza to silnik jakby zaskakuje na chwile i pracuje normalnie...
Czy ktoś z kolegów ma jakieś sugestie?? Będę wdzięczny.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Passata B5 1.8T aeb. Szukałem informacji o moim problemie ale nigdzie nie znalazlem podobnego problemu, mianowicie: Od jakiegoś czasu silnik czasami pracuje na 3 cylindry a czasami normalnie. Zauważyłem że przy większych prędkościach (np. w trasie) nie zdarza mu się jechać na 3 garach, natomiast w mieście bardzo często.
Świece wymieniłem na NGK. Uszkodzenie cewki także wykluczam (podmieniałem je i cały czas nie pracował na 1 cylindrze)
Komputer pokazywał błąd 00561, który skasowałem i już się nie pojawia, a problem jest nadal.
Dodam że podczas "telepania" na postoju zmieniają się w vagu wskaźniki T.B. Angle oraz Mass Flow. NIe wiem czy to coś zmienia.
Zauważyłem że jak poruszam kablami idącymi do przepływomierza to silnik jakby zaskakuje na chwile i pracuje normalnie...
Czy ktoś z kolegów ma jakieś sugestie?? Będę wdzięczny.
Sprawdź kable idące do modułu zapłonu który własnie znajduje się na filtrze powietrza ewentualnie zmień moduł bo pewnie w nim tkwi usterka
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Re: Passat B5 - czasami pali na 3 cylindry
Właśnie się dowiedziałem że przy ruszaniu kabelkami właśnie od modułu zapłonu następowała poprawa. Ale to możliwe że przy usterce modułu raz pali normalnie a raz na 3 cylindry? Skoro vag żadnych błędów nie wywala?jeryk10 pisze:Sprawdź kable idące do modułu zapłonu który własnie znajduje się na filtrze powietrza ewentualnie zmień moduł bo pewnie w nim tkwi usterka
Pozwól jeryk10 że jeszcze Cię zapytam jak sprawdzić te kable idące do modułu? Słyszałem że miernikiem nie da rady...
Dzięki za pomoc i czekam na dalsze wskazówki
Pozdrawiam.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Ale po części sam sobie odpowiedziałeś.
Piszesz, że jak ruszasz wiązką przepływomierza to silnik reaguje zmianami i że jak faluje to zmienia się odczyt Mass Flow.
Sprawdź więc wiązkę przepływomierza
Piszesz, że jak ruszasz wiązką przepływomierza to silnik reaguje zmianami i że jak faluje to zmienia się odczyt Mass Flow.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
Re: Passat B5 - czasami pali na 3 cylindry
No właśnie mój błąd Nie ruszałem wiązką przepływomierza (a tak mi się wydawało) a tymi dwiema wtyczkami od modułu zapłonuPablo Corrado pisze:Ale po części sam sobie odpowiedziałeś.
Czyli chyba wszystko wskazuje na moduł. Tylko teraz nie wiem jak go sprawdzić, bo podobno miernikiem nie da rady.
Witam ponownie.
Mam kolejne pytanko. Czy mozliwe ze silnik zaczął lepiej pracowac po wyczyszczeniu tych stykających się płytek w module zapłonowym? Ponieważ były troche zabrudzone, a po ich wysczyszczenie problem z paleniem na 3 cylindry powraca tylko np. wtedy gdy klimatyzacja pochodzi dłużej na większych obrotach... Nie wiem czy ma to jakiś związek...
Będe wdzięczny za jakiegolwiek rady i sugestie.
Pozdrawiam.
Mam kolejne pytanko. Czy mozliwe ze silnik zaczął lepiej pracowac po wyczyszczeniu tych stykających się płytek w module zapłonowym? Ponieważ były troche zabrudzone, a po ich wysczyszczenie problem z paleniem na 3 cylindry powraca tylko np. wtedy gdy klimatyzacja pochodzi dłużej na większych obrotach... Nie wiem czy ma to jakiś związek...
Będe wdzięczny za jakiegolwiek rady i sugestie.
Pozdrawiam.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Sprawdź VAG COMem czy nie wypadają zapłony na poszczególnych cylindrach (missfire).
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
Sprzedam:
Pablo Corrado wlasnie VAG nie sypie zadnymi bledami, tylko te ktore skasowalem i juz sie nie pojawiaja...
- Pablo Corrado
- Forum Master
Nie patrz na błedy, tylko sprawdź w grupach pomiarowych podczas pracy silnika.
Sprzedam:
Sprzedam:
Po pierwsze dziękuję Ci Pablo Corrado za zainteresowanie i rady
Które konkretnie grupy w VAGu sprawdzić? Rozumie że sprawdzić parametry wtedy kiedy silnik będzie palił na 3 gary?
Pozdrawiam.
Które konkretnie grupy w VAGu sprawdzić? Rozumie że sprawdzić parametry wtedy kiedy silnik będzie palił na 3 gary?
Pozdrawiam.
- Pablo Corrado
- Forum Master
W [01] ENGINE znajdź MEASURING BLOCKS i poszukaj tam po kolei w grupach "missfire 1 cyl" i analogicznie 2, 3 i 4.
Jak na odpalonym silniku w którejś z tych grup zacznie rosnąc wartość, to w tym cylindrze jest problem (świeca, cewka, okablowanie).
Jak na odpalonym silniku w którejś z tych grup zacznie rosnąc wartość, to w tym cylindrze jest problem (świeca, cewka, okablowanie).
Sprzedam:
Sprzedam:
masz stary model zapłonu i nie wyrzuci ci błędu na vag ktora cewka ma wypadanie ewentualnie sprawdzic idzie w blokach jak Pablo Corrado, ci podpowiedział
Swap instalacji z grupy VAG .
Dziękuję Wam za wszelkie rady
Postanowiłem że na początku wymienię moduł, a potem zobaczymy.
Ponawiam prośbę do Ciebie jeryk10
Czym mogę sprawdzić ten nieszczęsny moduł? I jak? Wystarczy miernik diodowy? Gdzieś taki na Allegro widziałem.
Pozdrawiam
Postanowiłem że na początku wymienię moduł, a potem zobaczymy.
Ponawiam prośbę do Ciebie jeryk10
Czym mogę sprawdzić ten nieszczęsny moduł? I jak? Wystarczy miernik diodowy? Gdzieś taki na Allegro widziałem.
Pozdrawiam