Auto nie odpala , rozrusznik nie kręci
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Tak jak w temacie. Rozrusznik wyjąłem z auta , wymieniłem szczotki , przeczyściłem . W garażu podłączyłem do aku i wszystko działa , kreci . Akumulator Centra prawie nowy , na pewno ok, ale dla pewności sprawdziłem na innym i to samo . Wkładam kluczyk , zapalają się kontrolki , wszystko normalnie . Przekręcam słychać cyknięcie , przygasają kontrolki , resetuje się godzina , zapala kontrolka abs i czasami kontrolka poduchy . Czasami jak przekręcam to zapalają się inne kontrolki , nawet takie o których istnieniu nie wiedziałem
Dodam że rozrusznik kręcił na sucho , ale wydawał taki dźwięk jakby we wnętrzu o coś tarł . Nie wiem , ale wydaje mi się że na aucie , mimo to , powinien się chociaż trochę ruszyć
Skoro ma ciężko jak chodzi sam to jak ma się kręcić pod dużym obciążeniem jakim jest rozruch silnika. To że wymieniłeś szczotki nic nie znaczy bo może zaciera się w tulejkach.
Rozrusznik wrócił od elektryka , tuleje wymienione , łożyska i elektromagnes , wygląda jak nówka
Niestety nic to nie zmienia , oprócz tego że mój portfel jest chudszy o parę stówek .Jakieś pomysły ?
Niestety nic to nie zmienia , oprócz tego że mój portfel jest chudszy o parę stówek .Jakieś pomysły ?
Re: Auto nie odpala , rozrusznik nie kręci
Kable i klemy na pewno ok? Może masa do silnika słaba?
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zakładając że rozrusznik ok...zostaje aku, klemy i kable - plusowy do rozrusznika oraz masowy do karoserii i silnika
Akumulator padł , 8 miesięczna centra CB740 , podobna jakaś wada fabryczna ... dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Pany podepnę się do tematu, bo mam podobny problem w mk2.
Podejrzewam, że coś z masą nie tak i tu moje pytanie jak dać dodatkowa masę do rozrusznika ?
Kable idą same plusy, czyli masa to stykanie rozrusznika z silnikiem/skrzynią tak ?
Podejrzewam, że coś z masą nie tak i tu moje pytanie jak dać dodatkowa masę do rozrusznika ?
Kable idą same plusy, czyli masa to stykanie rozrusznika z silnikiem/skrzynią tak ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
takmagiz19 pisze:czyli masa to stykanie rozrusznika z silnikiem/skrzynią tak ?
Witam ponownie , po centrze przyszła kolej na Boscha s4 74ah , który niestety też już zdycha . Tak sobie myślę że to chyba były złe wybory , więc postawię teraz na coś epickiego . Do wyboru Centra futura 77ah lub Bosch S5 77ah , co myślicie ?
Z tych dwóch co podałeś ja wybrałbym ten s5 U mnie akurat taki wytrzymał 5 lat po czym padł od dnia. Jest oddzielny temat o akumulatorach i tam można poznać opinie o różnych markach.
Ja osobiście mogę polecić ci toplę. Kupiłem ją po tym właśnie s5 i już mija 3 lata bezproblowej eksploatacji. Ale wybór należy do ciebie...
Ja osobiście mogę polecić ci toplę. Kupiłem ją po tym właśnie s5 i już mija 3 lata bezproblowej eksploatacji. Ale wybór należy do ciebie...
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Ukraińska amega lub viking w testach wypadają lepiej niż Bosch, Warta