[mk4] Nie działa licznik wskazówka paliwa pływa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
[mk4] Nie działa licznik wskazówka paliwa pływa
Witam mam od pewnego czasu problem z moim golfem 4 1.6Sr A KL, a mianowicie przestał mi działać licznik , nie bije kilometrów i wskazowka paliwa na zakrętach spada do rezerwy i podnosi się . Myślałem że może to impulsometr prędkości w skrzyni biegów , ale niestety w moim modelu go nie ma , test licznika też robiłem i jest ok, nawet szukałem gdzieś po kablach pod akumulatorem ale nic Noe widać żeby któryś był przetarty, prosił bym o pomoc chciał bym dodać że abs się święci ale wcześniej się też świeciły i było wszystko ok, co może być przyczyną ?
-
- VWGolf.pl Killer
[mk4] Re: Nie działa licznik wskazówka paliwa pływa
czujnik prędkości jest z tyłu skrzyni pod poduszką skrzyni dobrze przeczyść wtyczkę
-
- Nowicjusz
Nie ma tam czujnika , byłem u gościa co trochę przerobil vw i też mówi że nie ma
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jeśli wcześniej działało, to szukaj impulsatora przy skrzyni - nie mogło działać jeśli go nie ma
światła cofania działają?
światła cofania działają?
-
- Nowicjusz
Ok poszukam ,sorki ze nie odzywam się w temacie ale sami wiecie wakacje :-D nie ma czasu zaglądać ,jak coś to będę się odzywal w temacie ,pzdr
-
- Nowicjusz
No światła cofania nie działają ale wcześniej przestały nie działać niż licznik
Witam
Mam problem z licznikiem. Konkretnie, raz działa, raz nie działa prędkościomierz, nie nabija kilometrów, pływa wskazówka poziomu paliwa.
1. czujnik na skrzyni ok, wtyczka wyczyszczona.
2. vag - pokazuje sporadyczny błąd czujnika prędkości
3. vag - bloki pomiarowe licznika nie pokazują prędkości (przez cały czas 0,0km/h)
4. vag - bloki pomiarowe silnika pokazują prędkość pojazdu ( w jaki sposób sterownik silnika mierzy prędkość?)
5. światła wstecznego działają, bezpiecznik nr 7 ok
6. przewody pod aku całe
7. test licznika wykonany. prędkościomierz pracuje.
Gdzie szukać usterki? czy kabel z czujnika idzie bezpośrednio do licznika czy przez sterownik slinika?
Ew. gdzie poprawić połączenie z masą?
Mam problem z licznikiem. Konkretnie, raz działa, raz nie działa prędkościomierz, nie nabija kilometrów, pływa wskazówka poziomu paliwa.
1. czujnik na skrzyni ok, wtyczka wyczyszczona.
2. vag - pokazuje sporadyczny błąd czujnika prędkości
3. vag - bloki pomiarowe licznika nie pokazują prędkości (przez cały czas 0,0km/h)
4. vag - bloki pomiarowe silnika pokazują prędkość pojazdu ( w jaki sposób sterownik silnika mierzy prędkość?)
5. światła wstecznego działają, bezpiecznik nr 7 ok
6. przewody pod aku całe
7. test licznika wykonany. prędkościomierz pracuje.
Gdzie szukać usterki? czy kabel z czujnika idzie bezpośrednio do licznika czy przez sterownik slinika?
Ew. gdzie poprawić połączenie z masą?
A który czujnik dokładnie sprawdzałeś na skrzyni biegów bo są 2. Nieraz powodem błędów jest przerwany zwarty przewód we wiázce od danego czujnika.
Ten na tylnej części skrzyni biegów. Przy półosiach. 3 pin. Chyba biało zielony przewód leci do licznika. Jak zrobiłem obejście z czujnika do wiązki pod aku, to chyba czujnik temp wariowal. Nie wiem skąd taka zaleznosc.
a skąd wiesz, że czujnik - impulsator jest OK?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Mechanik sprawdził i powiedział, że daje sygnał. Zasugerował sprawdzenie przewodu miedzy czujnikiem i licznikiem.
-
- Nowicjusz
- Auto: VW BORA
- Silnik: AJM
Mam dokładnie te same objawy tylko po kilku zatrzymaniach, ruszając z kolejnych świateł wszystko wraca do normy.
Znów wskazuje prędkość i prawidłowo ilość paliwa.
Może ktoś ma pomysł co to może być.
Pozdrawiam.
Mariusz.
Znów wskazuje prędkość i prawidłowo ilość paliwa.
Może ktoś ma pomysł co to może być.
Pozdrawiam.
Mariusz.
-
- VWGolf.pl Killer