[mk4] Montaż ASR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Montaż ASR
Witam
Czy możliwe jest założenie ASR do golfa iv posiadającego tylko ABS ? a jak tak to prosiłbym o jakiś poradnik , szukałem na necie tego ale znajdowałem tylko esp które mi jest niepotrzebne , i jakie koszty by były tego by wyposażyć mojego mk4 w asr ?
Czy możliwe jest założenie ASR do golfa iv posiadającego tylko ABS ? a jak tak to prosiłbym o jakiś poradnik , szukałem na necie tego ale znajdowałem tylko esp które mi jest niepotrzebne , i jakie koszty by były tego by wyposażyć mojego mk4 w asr ?
[mk4] Montaż ASR
tak - możesz najprościej to założyć EDS (będzie przyhamowywał koła przy ruszaniu - te które zaczną mielić) - wymiana polega na podmianie pompy abs - czyli wykręcenie 6 wężyków, 2 śrubek mocowania pompy i wypięciu wtyczki, następnie wkładasz drugą pompę i przykręcasz a następnie przykręcasz wężyki - ja to robiłem tak , że lekko przykręciłem wszystkie wężyki a następnie podłożyłem szmatę dookoła i naciskałem hamulec żeby wywalić to powietrze które pojawiło się na pompie - następnie jak już płyn leciał, dociągnąłem wężyki i odpowietrzyłem ładnie hamulce (łącznie z odpowietrzeniem na vag). robi to sam zakładając wężyk w na odpowietrznik, podstawiam pojemnik (słój) do którego wężykiem spływa płyn a jak odpuszczam to wężyk zaciąga spowrotem płyn. Daję nowy płyn bo nie wiadomo kiedy był stary wymieniany.krissMK4 pisze:Czy możliwe jest założenie ASR do golfa iv posiadającego tylko ABS ?
Teraz info - pompy masz n a25 pinów i na 50 wiec najpierw ustal jaka masz wtyczkę i pompę. Następnie dobierasz jaka mam być pompa i śledzisz allegrosz lub inne miejsca. Dla ASR możesz dać jeszcze dodatkowo wyłącznik czyli pociągnąć musisz kabelek
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
[mk4] Re: Montaż ASR
Cześć
Też mi instalacja ASR chodzi po głowie, bo wydaje się że powinna być bardzo prosta.
Ale chyba sobie trochę za bardzo uprościłem...
Nie rozumiem po co ASR miałby mieszać w sterowaniu hamulcami... wydawało mi się że ASR potrzebuje do działania:
- na wejście sygnał z kół
- na wyjście sygnał do ECU silnika.
Czyli w sumie jego działanie byłoby bardzo proste, jeśli któreś koło mieli to ujmijmy mocy.
Jeśli jednak trzeba wymienić tą pompę, to czy to znaczy że ASR jednocześnie zawierałby EDS ?
Ja w sumie nie wiem jak działa EDS, czy potrzebna jest specjalna skrzynia ? czy to działa po heblach ?
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić ?
Czy oprócz wymiany tej pompy, nie trzeba już nic więcej vagiem robić ?
Jeśli chodzi o przycisk ASR, czy te kable powinny być doprowadzone ? czy trzeba coś ciągnąć ?
Czy ktoś to robił i mu działa ? Bardzo by mi się to przydało bo kupiłem mk4 ale golasa tylko z ABS a czesto poruszam się po bardzo zaśnieżonych terenach.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
g.
Też mi instalacja ASR chodzi po głowie, bo wydaje się że powinna być bardzo prosta.
Ale chyba sobie trochę za bardzo uprościłem...
Nie rozumiem po co ASR miałby mieszać w sterowaniu hamulcami... wydawało mi się że ASR potrzebuje do działania:
- na wejście sygnał z kół
- na wyjście sygnał do ECU silnika.
Czyli w sumie jego działanie byłoby bardzo proste, jeśli któreś koło mieli to ujmijmy mocy.
Jeśli jednak trzeba wymienić tą pompę, to czy to znaczy że ASR jednocześnie zawierałby EDS ?
Ja w sumie nie wiem jak działa EDS, czy potrzebna jest specjalna skrzynia ? czy to działa po heblach ?
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić ?
Czy oprócz wymiany tej pompy, nie trzeba już nic więcej vagiem robić ?
Jeśli chodzi o przycisk ASR, czy te kable powinny być doprowadzone ? czy trzeba coś ciągnąć ?
Czy ktoś to robił i mu działa ? Bardzo by mi się to przydało bo kupiłem mk4 ale golasa tylko z ABS a czesto poruszam się po bardzo zaśnieżonych terenach.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
g.
[mk4] Montaż ASR
jeśłi jedno z kół napędzanych zaczyna mieć dużą większą prędkość obrotową od drugiego to to co ma większą prędkość obrotową jest przyhamowane - tak jakby uzyskiwało przyczepność - więc to co ma dobrą przyczepność zaczyna się toczyć - przykład - stajesz jednym kołem na lodzie a drugim na asfalcie - koło na lodzie nie ma oporu więc zaczyna wirować - wtedy EDS hamuje to koło i wtedy zaczyna się kręcić to koło na asfalciemicro133 pisze:Mógłby mi to ktoś wyjaśnić ?
ASR dodatkowo ujmie gazu.
EDS i ASR z tego co wiem działa do 40km/h
czasem trzeba zmienić jej kodowaniemicro133 pisze:Czy oprócz wymiany tej pompy, nie trzeba już nic więcej vagiem robić ?
w poprzednim moim golfie oraz w golfie thomas.1919 zakładaliśmy i w obu działamicro133 pisze:Czy ktoś to robił i mu działa ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
[mk4] Montaż ASR
potwierdzam, założyłem pompę z ASR.
Trzeba znaleźć pompę odpowiadającą reszcie podzespołów w samochodzie, niestety nie umiem podać przepisu na to, bo sam robiłem to troche na czuja, czytając co mi wpadło w rece na temat kodowania ABS.
potem wstępnie podłączyłem wtyczkę do nowej pompy, bez demntowania starej i przekręczyłem kluczyk w stacyjce, powitała mnie na liczniku nowa ikona oznaczająca ASR. żadnego kodowania, nic nie musiałem robić.
VAG nie zgłosił żadnych błędów więc podmieniłem pompy calkowicie. Potem jest trochę zabawy z odpowietrzaniem, trzeba to zrobić z użyciem VAGa, i wszystko działa idealnie.
pozdro
g.
Trzeba znaleźć pompę odpowiadającą reszcie podzespołów w samochodzie, niestety nie umiem podać przepisu na to, bo sam robiłem to troche na czuja, czytając co mi wpadło w rece na temat kodowania ABS.
potem wstępnie podłączyłem wtyczkę do nowej pompy, bez demntowania starej i przekręczyłem kluczyk w stacyjce, powitała mnie na liczniku nowa ikona oznaczająca ASR. żadnego kodowania, nic nie musiałem robić.
VAG nie zgłosił żadnych błędów więc podmieniłem pompy calkowicie. Potem jest trochę zabawy z odpowietrzaniem, trzeba to zrobić z użyciem VAGa, i wszystko działa idealnie.
pozdro
g.
[mk4] Montaż ASR
sorki za wykopalisko , ale mam takie pytanie z pozoru głupie , czy jak podmienię pompę na pasującą , to od razu mam eds ? i jak pociągnie kable do przełącznika to ASR ? bo tak zrozumiałem , i mając eds można palić gumę z miejsca ?
[mk4] Montaż ASR
raczej palić klocki hamulcowe.Ale po pewnym czasie katowania układ się wyłaczy.krissMK4 pisze:i mając eds można palić gumę z miejsca ?
Reszta tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/EDS" onclick="window.open(this.href);return false;
[mk4] Montaż ASR
Witam,podczepiam się pod temat.Chciałem doposażyć swojego golfika w ASR ,auto posiada ABS .Pompy które znalazłem mają dwa oznaczenia:1J0 614 417D & 1C0 907 379K .Samochód to 1.6 AKL rocznik 99 bez Can .Czy ta pompa podejdzie ?
[mk4] Montaż ASR
mnie by interesowało samo asr żeby można było poszaleć a dopiero po naciśnięciu dopiero asr działało
[mk4] Re: Montaż ASR
Co masz na myśli pisząc " poszaleć" palenie gumy ,jazda bokami tym samochodem tokrissMK4 pisze:mnie by interesowało samo asr żeby można było poszaleć a dopiero po naciśnięciu dopiero asr działało
[mk4] Montaż ASR
psilos1, bokiem się nie da bo to przednio-napędówka a z tym piszczeniem chodzi mi o to żeby mocy nie zabierało mimo wszystko , aby żeby działało po naciśnięciu przycisku
[mk4] Montaż ASR
da się - trzeba wiedzieć w którym momencie odjąć gwałtownie gazu przy maks skręcie, dobrej prędkości i ponowny wychyleniu i lecisz bokiem - wiem bo nie jeden raz już leciałemkrissMK4 pisze:bokiem się nie da bo to przednio-napędówka
co do asr/eds - to jaki numer to mniejszy problem - patrz jaką masz wtyczkę i jak wyjścia wężyków i rurek - 6 w jedną stronę czy 4 w jedną a 2 w drugą, wtyczka 25 czy 50 pin