[mk4] Bora 1.9 Tdi, rozładowuje się akumulator.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Bora 1.9 Tdi, rozładowuje się akumulator.
Dzień dobry, mam typowy problem z rozladowującym się akumulatorem. Akus to centra 72Ah. Teraz po licznych cyklach rozładowania nadaje się na złom. Gdy akumulator był jeszcze dobry wytrzymał maksymalnie 3 dni na postoju. Mimo to pobór prądu mam na poziomie 0.08A, trochę za duży ale. Nie na tyle żeby rozładować 72Ah w 3 dni. Nie wiem gdzie już szukać. Sprawdziłem zamki, radio, modułu komfortu - brak, poprawione styki na wszelkich źródłach światła itd itp. Dołączyłem centralny zamek/alarm, niestety nic się nie zmieniło. Proszę o pomoc co jeszcze mógłbym sprawdzić. Pobór spada do zera tylko po odłaczeniu komputera z tego co pamiętam ale nie jestem pewien (sprawdzałem to latem).
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
[mk4] Re: Bora 1.9 Tdi, rozładowuje się akumulator.
gaśnie światło po zamknięciu bagażnika ?
Sebastian
Światła wszystkie okej - wyłączają się. Pobór to tylko 0.08 więc za mało jak na żarówkę. Akumulator to była centra Futura teraz założyłem starą Vartę 54Ah i narazie działa, zamówiłem teraz akumulator marki Maxis z ciekawości. Ma całkiem dobre opinie . Jutro oddaje do elektromechanika zobaczymy co powie.
Dzisiaj odebrałem auto, magik powiedział że niz znalazł nic co mogłoby rozładowywać akumulator i że ładowanie tez jest w porządku. stwierdził że coś nie tak musi być z akumulatorem, ale co śmieszne oddałem samochód z tą własnie starą Varta a nie Centra. Założyłem nowy akumulator, pojeżdżę parę dni i zobaczymy.
Jakby ktoś jeszcze szukał u siebie...
Okazało się że prąd brał wzmacniacz antenowy. Co dziwne włączał się tylko czasami. Po wymontowaniu problem zniknął jak i wszystkie stacje radiowe.
Pozdrawiam
Okazało się że prąd brał wzmacniacz antenowy. Co dziwne włączał się tylko czasami. Po wymontowaniu problem zniknął jak i wszystkie stacje radiowe.
Pozdrawiam
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
podłącz wzmacniacz radiowy pod przewód remout (niebieski) w radiu ,jest to + po włączeniu radia lub pod przewód po zapłonie żółty lub czerwony (nie pamiętam bo dawno nie zaglądałem za radio )
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM