Witam ostatnio miałem problem z chłodnicą a mianowicie wycieki na dolnych złączeniach kapało z obu stron wlałem uszczelniacz z początku działało, przy powrocie do domu zleciał cały płyn chłodniczy i przy zjeździe na pobocze zaczął się przegrzewać i coś strzeliło. ( dodając przy krótkim postoju na swiatłach przy ruszaniu leciała biała chmura z wydechu ) Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy może to być uszczelka pod głowicą czy pompa wody strzeliła (chlodnica do wymiany cała raczej i tak ) rozrząd wymieniany 5tys kilometrów temu prawdopodobnie bez pompy , po strzale całe podwozie było mokre a na dworze upał.
Pompa wody / uszczelka pod głowicą ?
Golf 4 1.6sr
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Golf 4 1.6sr
Nie wywaliło czasem płynu że zbiorniczka wyrównawczego?
Jak przegrzałeś silnik to i głowica będzie do planowania zapewne.
Jak przegrzałeś silnik to i głowica będzie do planowania zapewne.
Odrazu jak wzrastała temperatura z normalnej to zjechałem i bum jeśli to głowica i coś jeszcze do tego będe musiał wymieniać to raczej złomowanie :/ za auto i tak niewiele dałem a nie jest w jakimś stanie żeby było warto go naprawiać
Skoro było bum I wszystko ochlapane było to z pewnością wyrzuciło płyn z układu. Być może ten uszczelniacz zatkał nie tylko dziury w chłodnicy ale i coś więcej....np może termostat. Teoretycznie najsłabszym ogniwem powinien być zbiornik wyrównawczy I jego korek. Obawiam się że bez gruntownego przeglądu układu chłodzenia się nie obejdzie. W tym również pompa i uszczelka pod głowicą.
- GrzechuPL
- Mały gagatek
- Auto: Golf IV 1.6 SR
- Silnik: AKL
Ja bym jeszcze sprawdził jeszcze chłodnice oleju może ona nie wytrzymała najgorszy jest biały dym. . .