Szarpanie przy ruszaniu i przy utracie przyczepności
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Szarpanie przy ruszaniu i przy utracie przyczepności
Witam, mam problem z ruszaniem w VW Bora 1.9TDi 110KM (ASV). Objawia się to szarpaniem gdy ruszam z jedynki lub na wstecznym. Nie idzie ruszyć bez szarpania, chyba że dodając sporo gazu, ale to też nie zawsze. Jescze dziwną przypadłością jest, że kiedy ruszę i np. Na mokrym dodam dużo gazu i auto buksuje kołami to czuję jakby przednia oś miała kilka cm luzu i uderzała w karoserię. Jest okropne łomotanie. Nawet ostatnio mogłem sprawdzić na lodzie i tak samo jak samochód wpadał w to trzęsienie. to się dzieje też na dwójce, na dalszych biegach nie wiem. Jak już się ruszy wszystko działa idealnie, gaz do dechy na 5 biegu i zero uślizgu czy czegoś w tym stylu.
Re: Szarpanie przy ruszaniu i przy utracie przyczepności
A nie masz czasem wersji z automatyczną blokadą mechanizmu różnicowego ..?
-
- Nowicjusz
Nie mam pojęcia
Da się to jakoś sprawdzić?
Ale raczej nic takiego nie mam. Nie mam też ASR.
Da się to jakoś sprawdzić?
Ale raczej nic takiego nie mam. Nie mam też ASR.
Dawno temu czytałem w dokumentach serwisowych takie właśnie info, że w niektórych modelach aut były stosowane tzw mechaniczne blokady mechanizmu różnicowego. Nie pamiętam już dokładnie teraz jak i co ale ja w swoim aucie też mam tak ze nie można ruszać z piskiem opon bo zaraz coś tłucze i wali w lewym kole tak jakby coś chciało przyblokować koło. Też nie mam żadnych elektronicznych wspomagaczy...
Sprawdź również stan poduszek silnika i skrzyni biegów czy nie są wyrwane, zużyte....
Sprawdź również stan poduszek silnika i skrzyni biegów czy nie są wyrwane, zużyte....
-
- Nowicjusz
Tak pomyślałem że to przecież nie może być to, bo kiedyś tak nie tłukło, tylko z czasem się to pojawiło.
-
- Gadatliwa bestia
Seryjnie w kazdej skrzyni sa 2 takie pierscienie zwiekszajace opor:marcin7x5 pisze: ↑czw mar 04, 2021 18:15Dawno temu czytałem w dokumentach serwisowych takie właśnie info, że w niektórych modelach aut były stosowane tzw mechaniczne blokady mechanizmu różnicowego. Nie pamiętam już dokładnie teraz jak i co ale ja w swoim aucie też mam tak ze nie można ruszać z piskiem opon bo zaraz coś tłucze i wali w lewym kole tak jakby coś chciało przyblokować koło. Też nie mam żadnych elektronicznych wspomagaczy...
https://archiwum.allegro.pl/oferta/pier ... 00931.html
A podskakiwanie kol to pewnie bedzie wynik ogolnego zuzycia amortyzatorow, poduszek i gum w zawieszeniu.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG