amdy47, używałeś lakierów Boll, powiedz mi czy nie śmierdzą one po wyschnięciu?
Jeszcze mam pytanie odnośnie zdzierania gumy z elementów o powierzchni strukturalnej, jak klapa schowka czy tunel. Ty zdzierałeś ją szmatką z CIF 'em, schodzi ona bez problemu takim sposobem czy trzeba ją jakoś dodatkowo wydzierać ze szczelin struktury?
Tutaj efekty moich prac. Gumę zdzierałem kartą kredytową, zmywałem szmatką z denaturatem ewentualnie a na końcu gąbką do naczyń z mydłem. Niczym nie malowałem:
Rączka przód - wyszła bardzo ładnie:
Rączka tył, widać zmatowienie na dole. Nie pamiętam czy była ona uszkodzona przed zmywaniem czy zrobiłem to gąbką do naczyń, za mocno szorując w jednym miejscu:
Rączka tył, druga strona. Istniejące uszkodzenia można by kiedyś zamalować lakierem Boll, lakierując rączki. Może zrobię na wiosnę.
Dla osób posiadających rączki z dekorem mała uwaga. Ja miałem taką sytuację, że pojawiły mi się na dekorze biało-matowe plamy.
Wyglądałoby to tak jakby woda, która dostała się tam podczas mycia, odkleiła folię z dekorem od aluminium które jest pod spodem. Jednak po kilku dniach, gdy rączki dobrze wyschły docisnąłem folię palcem i plamy niemalże znikły. Są bardzo słabo widoczne (poniżej zdjęcie, na którym bardzo słabo je słychać). Dodam jeszcze że podczas czyszczenia plastiku z gumy kartą trzeba uważać na te dekory, bo łatwo je zedrzeć zwłaszcza przy krawędziach. Nie wiem czy tylko w momencie, gdy są namoczone (ja wtedy uszkodziłem) czy jak suche również.
Guma z boków podłokietnika bardzo ładnie zeszła samym denaturatem. Z popielniczki i uchwytu na kubek również. Jednak plastiki podłokietnika i uchwytu na kubek wyglądają lepiej niż popielniczki, bo są bardziej matowe. Moim zdaniem popielniczkę trzeba by polakierować lub wypolerować. Podobnie trzeba by się zająć strukturą na podłokietniku i tunelu.
Jeszcze raz podłokietnik:
I podłokietnik z klamką:
Kolory w rzeczywistości są oczywiście bardziej czarne. Tutaj tak wyszły, bo chciałem pokazać jakość powierzchni.