prace nad lampami stoją w miejscu na razie... cały czas czekam na lampy do przodu - dopiero po skończeniu tych zajmę się tyłem - taka wisienka na torcie

co do kosztów za tył - zamknę się do 400 zł za komplet (bez elektroniki) zakupsy nie będą wielkie, reflektory, diody, blacha perforowana, folia przyciemniająca i wenecka... za dużo zdradzam trochę...
w miedzy czasie, zajęliśmy się oświetleniem deski rozdzielczej - diody w przełącznikach i nowe podświetlenie panelu nawiewu... w sumie koszt to 10 zł i to co było pod ręką właściwie... ;]

w środku czeka nas nowa lampka w suficie, diody w suficie i innych miejscach, jeszcze więcej elektroniki...
z pozostałych prac nad golferem...
większość z Was miała pewnie problemy z tylną wycieraczka.... oczywiście ja tez...
przeczytałem setki postów i dziesiątki topików na ten temat... ale takiego przypadku nie opisano w żadnym z nich...
zaczynam sprawdzać od tylu...
silnik nie działa, ale widzę ze nie odchodzą od niego żadne kable... poszperałem znalazłem wytyczne... podpinam ja...
nie działa...
sprawdzam kable przy niej, jeden jest UCIETY... łączę kabel sprawdzam
nie działa
kable miedzy buda a klapa... po stronie klapy zdejmuje gumę... kable stercza z gumy... dwa są połączone, cztery są przerwane... ale nie widzę ich w dziurze w klapie... szperam wyciągam po jednym, na każdym jest spinka, taka plastikowa z dwoma śrubkami... nic dziwnego... nie mam lutownicy wiec przykręcam kable pakuje je z powrotem i sprawdzam
nie działa
teraz zdejmuje gumę po stronie budy... to samo spinki i nie połączone kable... przykręcam sprawdzam
nie działa
no KU*&^ !!!!
czytam więcej postów, znajduję schematy... następny dzień... centralka z bezpiecznikami.. przekaźnik 72... może do wymiany... mam uniwersalny wsadzam na jego miejsce... nie działa.. aaaa!!!
poddałem się wtedy...
wczoraj znów się za to zabrałem... zdjąłem gumę z klapy polutowalem pozadnie wszystko, otworzyłem centralkę... sprawdza kable po kablu... okazało się ze z manetki kabel nie dochodzi do centralki... był zrobiony alternatywny system odpalania wycieraczki na jednym z wolnych miejsc na desce rozdzielczej... łącze oryginalnie... sprawdzam
nie działa !!!
nie wiem już gdzie szukać.. patrze na schemat... no wszystko jest... sprawdzam kable jeszcze raz.. od centralki do tylu działa wszystko... z manetki tez działa.. przekaźnik.. to na pewno przekaźnik... okazało się ze był w złym gnieździe... przełożyłem i EUREKA !!! działa...
MFA też już uruchomiony.... nie działa temp. Oleju... nie sprawdzałem jeszcze tego...
to samo było z przeciwmgłowym tylnym... włączanie go było podpięte alternatywnym miedzianym kablem z przełącznikiem bezpośrednio do żarówki... schematu do niego nie mam wiec w połowie działa to na oryginalnym obwodzie... ma może ktoś schematy (z opisami kolorów kabli i nr pinów do oświetlenia w mk2 ?)
lampy na przód będą w pierwszym tygodniu kwietnia dopiero... na razie przygotowujemy elektronikę pod całość... a jest tego trochę.. będę was updatowal

pozdro dla wszystkich.