Witam tak wiec niedawno stałem sie (szczesliwym ?? to sie zobaczy
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
) posiadaczem Golfa IV kombi z silnikiem 1.9TDi - no i zaczeło sie schody schody schody - ale juz tłumacze o co chodzi - i tak po pierwsze autko zostało sprowadzone z Holandii jest niby jakas ksiazka serwisowa ale ja nic nie kumam po holendersku no i mało toto czytelne generalnie jak dla mnie z problemu pierwszego wynika problem drugi - a mianowicie nie mam zielonego pojecia jaki olej był lany do silnika a co za tym idzie na jaki olej wymienic (jacys tam domorosli fachowcy radzili coby pytac o specjalny olej do TD ale cos mi to dziwnie pachnie to "specjalny olej " - czemu zaczynam od oleju zapyta ktos - hm no wiec inny znajomy na tyle kumaty coby wiedziec gdzie co jest sprawdził mi poziom oleju a jak wyciagnał bagnet to tylko pokiwał głowa i powiedział - on sie domaga wymiany - jest czarny jak wegiel nop wiec podobno przepalony (czy to bardzo grozne ??? )reasumujac czesc pierwsza - prosze o rade jaki olej zakupic w celu wymiany ???
next problem to przebieg i zwiazane z nim czynnosci serwisowe no wiec tak autko jest z 2001r ma przejechane ~100TYS i podobno tyle ma - nie mam mozliwosci sprawdzenia na 100% czy tak jest natomiast rzeczywiscie jest w doskonałym (wizualnie ) stanie technicznym - a moje pytanie co nalezy wymienic przy załozeniu ze przebieg jest prawdziwy - nie chce tez dac sie naciagnac mechanikowi ktory kaze wymienic pół samochodu (dodam jeszcze ze jest to 110 konna wersja TDi)
No to teraz byc moze kilka wskazówek - mam nadzieje pomocnych w identyfikacji (dokladnej autka) tak jak pisałem wersja kombi VW Golf IV, rok prod. 2001, przebieg 100tys km, ABS, klimatronic, 4 poduchy, siedzenia kubełkowe, i to chyba tyle acha jeszcze komputer (dosc prymitywny ale zawsze jest
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
) - co do tego komputera to jeszcze jedna kwestia - gosc sprzedajacy (ten ktory go sprowadził ) pokazywał mi cos takiego ze komputer wskazuje ile km zostało mi do zrobienia na pozostałym paliwku - ni cholery nie umiem teraz tego znalezc
dzieki wielkie za wszelakie sugestie i podpowiedzi - i przepraszam ale nie udało mi sie odnalezc w tematach z forum odpowiedzi na nurtujace mnie pytania - z tad ten watek