Przewód doprowadzający spaliny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przewód doprowadzający spaliny
Mam pytanie odnośnie gumowego węża zaznaczonego na zdjęciu.
Zdjęcie zapoczyczone od forumowicza (myśle ze sie niepogniewa?)
Przewód ten doprowadza spaliny z bloku silnika do turbiny do ponownego spalenia z minimalna ilością oleju bynajmniej tak jest u mnie. Wiec najprostszym i najlepszym rozwiazaniem byłoby poprowadzenie tego przewodu pod spód silnika i zaślepienie rury doprowadzającej powietrze tak aby niebyło żadnych nieszczelnosci. Silnik dostawałby wtedy czeste powietrze, a nie spaliny które uciekł pod tłoki. A co za tym idzie wiecej tlenu! Ale nie jest tak do końca. Po przeprowadzeniu tego przewodu tak aby silnik niedostawał syfu nastąpił odczuwalny spadek mocy. Co było dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Zbiegiem czasu założyłem inne turbo( oba T2 ale obecne ma wiekszą ośke i inne łopatki, coś mi sie wydaje że to tylko obudowa z T2 ale tego niewiem napewno) teraz puszczenie przewodu pod spód czy pozostawienie go w orginalnym miejscu niepowoduje żadnej różnicy, a nawet wydaje mi się minimalna poprawa w wyszym zakresie obrotów. Dziwi mnie że jeszcze nikt nieporuszył tego tematu.
Zdjęcie zapoczyczone od forumowicza (myśle ze sie niepogniewa?)
Przewód ten doprowadza spaliny z bloku silnika do turbiny do ponownego spalenia z minimalna ilością oleju bynajmniej tak jest u mnie. Wiec najprostszym i najlepszym rozwiazaniem byłoby poprowadzenie tego przewodu pod spód silnika i zaślepienie rury doprowadzającej powietrze tak aby niebyło żadnych nieszczelnosci. Silnik dostawałby wtedy czeste powietrze, a nie spaliny które uciekł pod tłoki. A co za tym idzie wiecej tlenu! Ale nie jest tak do końca. Po przeprowadzeniu tego przewodu tak aby silnik niedostawał syfu nastąpił odczuwalny spadek mocy. Co było dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Zbiegiem czasu założyłem inne turbo( oba T2 ale obecne ma wiekszą ośke i inne łopatki, coś mi sie wydaje że to tylko obudowa z T2 ale tego niewiem napewno) teraz puszczenie przewodu pod spód czy pozostawienie go w orginalnym miejscu niepowoduje żadnej różnicy, a nawet wydaje mi się minimalna poprawa w wyszym zakresie obrotów. Dziwi mnie że jeszcze nikt nieporuszył tego tematu.
To co pokazałes to jest chyba odpowietrzenie skrzyni korbowej, przewód od spalin czyli EGR jest z tyłu ten metalowy. U mnie nie ma tam żadnej oleju i nie ma potrzeby go wywalac na zewnatrz, najczesciej zaslepia sie EGR. Widocznie masz przedmuchy i wywala olej spowrotem do spalenia. A odpwietrzenia skrzyni korbowej nie można zaslepiac bo wywali wszystkie symeringi a co najgorsze mozę wywalić cały olej jak wzrośnie cisnienie w komorze korbowej. Tym przewodem uchodzi cisnienie które powstaje w wyniku ruchu tłoków w dół i ruchu korbowodu- u mnie jest tam 0% spalin. Jezeli u kogos są to juz pierscionki nie sa pierwszej młodosci. Odmę się czysci a nie zaslepia.
nawet napewno. co do takich modow o jakich piszesz to chyba nie ma wiekszego sensu. bo gaz ktory idzie tym weze to normalne powietrze, no moze z bardzo minimalna domieszka mgielki olejowej.PinkFloyd pisze:To co pokazałes to jest chyba ospowietrzenie skrzyni korbowe
dokladnie tak choc niewielka mgielka na wezu uwazam jest dopuszczalna, ale jak bedzie tego sporo to jest tak jak kolega PinkFloyd napisalPinkFloyd pisze:Widocznie masz przedmuchy i wywala olej spowrotem do spalenia
-
- Mały gagatek
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
a nic nie oznacza. mgielka olejowa tam zawsze bedzie i jak bedzie gdzie troche luzu to bedzie sie pocilo.gienekp007 pisze:jak się czyści tą odmę widoczną na zdjęciu. U mnie ten przewód zaczą się pocic co to oznacza??
[ Dodano: 02 Maj 2007 19:10 ]
Na zdjęciu chyba widać wyciek z pod tej odmy. Tak mi się wydaje może trzeba opaskę docisnąć czy coś. U mnie też jest taki jakiś delikatny wyciek. Co to oznacza??
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo