Dużo pali, niska temperatura silnika?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
bogoria chodziło o to ze za każdym razem gdy gasisz auto świece działają 2,5 minuty albo do osiągniecia 60 stopni, i przez to masz bardziej obciazony alternator, a jesli dodatkowo robisz krótkie odcinki to to się ciagle powtarza.
Ja tez tak miałem i mieścił mi się w 7. ( tylko ne robiłem krótkich odcinków)
Ja tez tak miałem i mieścił mi się w 7. ( tylko ne robiłem krótkich odcinków)
NIE SZATA ZDOBI CZŁOWIEKA LECZ LOGO NA MASCE VW I WSZYSTKO JASNE !!!!
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
najpierw zainteresowany wymieni ten cholerny termostat, a potem możemy go jeszcze straszyć różnymi możliwymi przyczynami. skoro jest to świeży zakup, to może warto odżałować trochę kaski(mnie za sprawdzenie rozrządu-po wcześniejszym papraku-spradzenie ciśnienia,wtryskiwaczy+ ich czyszczenie i wymiana przelewów kosztowało to 160) i wtedy może ujawnić się prawdziwa przyczyna( u mnie wyszło przesunięcie znaków). na początku trochę cykałem się, żeby nie dowiedzieć ,że mam złom, ale teraz nie żałuję
Ostatnio zmieniony wt maja 08, 2007 22:13 przez bogoria, łącznie zmieniany 1 raz.
zgadzam sie z tym, ze w TD nie ma czujnika temp. do kompa i zły termostat dużo nie podniesie spalania bo w tym silniczku wszystko jest mechaniczne. Mam kolege co ma MK III TD Kombi i nie ma termstatu-bo wywalili mu w trasie w jakims warsztaciku bo sie gotował i do tej pore niezałożył i pali mu w trasie do 130km/h 6,7l, w miescie do 8l, ale zeby 10l ???? to tyle nigdy. Przeciez przy takim spalaniu to musi ostro kopcić .Owszem zimny silnik to wzrost spalania,ale w TD to max ok 1l. U mnie zimą w -20st na odcinkach do 4km palił max 7,4l i nigdy wiecej. W trasie do 140km/h teraz pali ok 6,3-6,5l. Wiec albo masz wyciek, albo duże opory toczenia, albo za dużą dawkę i za małe cisnienie doładowania i zły kąt wtrysku i lejące wtryski. Bo chyba nic innego juz nie moze byc. I nie łudz sie ze wymiana termostatu wyeliminuje problem, moze troszke pomoże. Trzeba szukac gdzie indziej problemu.
Witam panowie, troszkę to trwało ale mam już zmieniony termostat,
oczywiście kupiłem ten który mi polecaliście, przejechałem 10 km i
temperatura urosła do 80 i nic więcej (tzn. prawie zaraz taka była).
Dojdzie do 90, czy 80 może być?
Co do zużycia paliwa, to zobaczę najpierw jak Golfik zareaguje na nowy
termostat i spróbuje go puszczać tylko w trasę, jak się spisze na takich dystansach.
oczywiście kupiłem ten który mi polecaliście, przejechałem 10 km i
temperatura urosła do 80 i nic więcej (tzn. prawie zaraz taka była).
Dojdzie do 90, czy 80 może być?
Co do zużycia paliwa, to zobaczę najpierw jak Golfik zareaguje na nowy
termostat i spróbuje go puszczać tylko w trasę, jak się spisze na takich dystansach.
Tyle wystarczy.Teraz wszystkie termostaty są na 88*,Ja zakładałem na 82-szukałem go z dwa tygodnie (niema).jn pisze:temperatura urosła do 80 i nic więcej
Jeżeli masz ok. 80* to równie dobrze może przekłamywać sam wskażnik.
Ps. nie chcę Cię martwić ,ale jak spalanie spadnie o 1,góra dwa litry to będzie wszystko........
Po zmianie pierścieni wywaliłem dziurę w termostacie (6mm),ponieważ nie było praktycznie luzu na zamkach a bałem się o "przytarcie".
Temperatura nie przekraczała 4-5mm od "0" ,a spalanie góra!!!!!!!!!!!1L więcej.
Gdyby to był Tdi ,lub inne odmiany z bezp. wtryskiem to może,ale w starym grzechocie niska temp. nie powoduje spalania X2!
Takie jest moje zdanie.Sam sprawdzisz.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
W/g mnie jak spalanie spadnie o 1/2 litra to będzie sie trzeba cieszyć. U mnie był ten sam przypadek. Czyli z uszkodzonym termostatem ledwo sie wskazówka ruszała,a po wymianie max 80 stopni. Na tym poprzestałem, gdyż jak kiedyś wymieniłem jeszcze czujnik temp to temperatura zaczela rosnąć do 105 stopni i nie bardzo dalej sie zatrzymywała. A tak jak jest teraz wszystko działa jak należy.
-
- Gadatliwa bestia
Zapewne tak jak u mnie czyli przekłamuje licznik.rafal77 pisze:A może na to ktoś zna odpowiedź.
Wymieniłem termostat na nowy Wahlera, wymieniłem płyn chłodniczy, wymieniłem również czujnik temp. na oryginalny, a temperatura dochodzi do 80-82 stopni, nie wiem co może by jeszcze przyczyną że nie ma 90 stopni, może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
Ja zmierzyłem sobie temperature w zbiorniczku wyrównawczym i mam chyba prawidłowo bo 81-82 stopnie na nagrzanym silniku. Na liczniku powinno wtedy chyba pokazywać 90 stopni.
-
- Gadatliwa bestia
Też tak miałem. Wymieniłem termostat(wahler) i czujnik temperatury(oryginał) i nic się nie zmieniło więc pozostaje tylko przekłamanie na liczniku.rafal77 pisze:U mnie niestety pokazje na liczniku 80-82 stopnie.
Po wymianie czujnika jakby się szybciej nagrzewał, ciszej pracuje i szybciej się swiece nagrzewają, bo przkaźnik szybciej się rozłączna.