dziwne dzwięki z silnika :/
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dziwne dzwięki z silnika :/
witam wszystkich.
Ostatnio wkładałem boots Pin od mk2 1.6td samochód idzie jak burza he ale po ok 4 dniach zaczęły wydobywać się z okolic silnika dziwne odgłosy.
Mianowicie po lewej stronie silnika jest osłona a pod nią wszystkie paski klinowy itd. i tam słychać taki dziwny dźwięk jakby coś się o siebie ocierało albo jakieś koło biło.
Cholera, nie wiem jak to wytłumaczyć ale moje pytanie brzmi.
Co mogło by się tam rozwalić jakieś łożyska czy koła pasowe?
Ostatnio wkładałem boots Pin od mk2 1.6td samochód idzie jak burza he ale po ok 4 dniach zaczęły wydobywać się z okolic silnika dziwne odgłosy.
Mianowicie po lewej stronie silnika jest osłona a pod nią wszystkie paski klinowy itd. i tam słychać taki dziwny dźwięk jakby coś się o siebie ocierało albo jakieś koło biło.
Cholera, nie wiem jak to wytłumaczyć ale moje pytanie brzmi.
Co mogło by się tam rozwalić jakieś łożyska czy koła pasowe?
Klinowy to chyba po "wierzchu" chodzi. Pod osłoną to rozrząd siedzi.Ropet1 pisze:Mianowicie po lewej stronie silnika jest osłona a pod nią wszystkie paski klinowy itd
Łozyska na pompie wodnej, alternatorze, pompie wspomagania, rolce napinajacej paska rozrządu (oby nie to!!!) może być też coś z pompą wtryskową.Ropet1 pisze:Co mogło by się tam rozwalić jakieś łożyska czy koła pasowe?
Chyba wiem o co Ci chodzi,mam podobny dźwięk właśnie w tamtej okolicy,tak mi sie wydaje,że to alternator
Dodatkowo mam jeszcze inny dźwięk który cichnie bo wciśnięciu sprzęgła lub zwiększeniu obrotów silnika.łożysko oporowe odpada bo wymieniłem na nowe razem z popychaczem.Nie wie ktoś co to może być za dźwięk? nie słychać go zawsze,ale pojawia się
Dodatkowo mam jeszcze inny dźwięk który cichnie bo wciśnięciu sprzęgła lub zwiększeniu obrotów silnika.łożysko oporowe odpada bo wymieniłem na nowe razem z popychaczem.Nie wie ktoś co to może być za dźwięk? nie słychać go zawsze,ale pojawia się
tez to mam. To łożysko oporowe ale to nie o ten dźwięk chodzi eh. Postaram się przyjrzeć kołu pasowemu. Jest tam trudny dostęp?mikan pisze:mi chodzi o dzwiek ktory ustaje z momentem wcisniecia pedalu sprzegla albo dadaniu gazu, juz sie pogodzilem z tym,nie bede tego robil, niech sobie klekoce
Teraz dokładnie nie pamiętam a jeśli ten dźwięk wydobywał się z pod pokrywy zaworów?
Oby nie!! to co może to powodować??!
Ostatnio zmieniony czw sie 30, 2007 11:36 przez Ropet1, łącznie zmieniany 1 raz.
co może powodować, ano popychacze hydrauliczneRopet1 pisze:Teraz dokładnie nie pamiętam a jeśli ten dźwięk wydobywał się z pod pokrywy zaworów?
Oby nie!! to co może to powodować??!
albo przestawił się deczko rozrząd jakimś cudem np. przez gibające sie koło pasowe
więc najpierw sprawdź je na dole w kanale, poźniej sprawdź na znakach
czy się wszystko zgadza, jak OK to pozaznaczaj wszystko i znaki na wałku
i wszystkie co możliwe i po zwaleniu pokrywy wałka rozrzadu tam też sobie oznacz
później go odkreć i sprawdzaj te popychacze
jak coś kiepsko chodzą lub się zacieraja to wymień koszt jednego ok 25-35zł
a jak nie one to zawory może już są luźne w głowicy, a to też już nie mały koszt
Ostatnio zmieniony czw sie 30, 2007 16:13 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Sorry pomyliłem się . Przeczytaj tego posta:Wajsik pisze:To nie jest to,mam nowiutkie łożysko oporowe i popychacz a ten dźwięk jest nadal
http://forum.vwgolf.pl/search.php?mode=results
Tak jak napisał maciuś01 to prawdopodobnie wytłuczone sprężyny na tłumiku drgań na tarczy sprzęgła.