Turbo?? Przeplywomierz??? Wtryski????
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Turbo?? Przeplywomierz??? Wtryski????
witam
Od niedawna jestem posiadaczem Golfa III 1.9 TDi 110 KM. Czytajac wypowiedz na forum mam pewne przypuszczenia co do usterki w moim aucie ale szerzej opisze temat.
Auto przy predkosci 50-60 km/h zazwyczaj sie krztusi dusi ( mam wrazenie ze odcina mu doplyw paliwa) w tym wlasnie momencie kopci na czarno tu mi sie wydaje ze jest to wina przeplywomierza powietrza??????. Natomiast druga dolegliwosc jadac autostrada 160km/h wystarczy mala gorka wzniesienie i auto po prostu traci calkowicie moc predkosc spada do okolo 140km/h ( przy wcisnietym pedale gazu do dechy) mechanik przypuszcza ze jest tp psujace sie Turbo. zzznacze ze sprezarka gwizdze w porownaniu z innymi golfam i bez zarzutu. Niepokoi mnie wlansie to dymienie w momencie duszenia spadku mocy i nie wiem czy obstawiac na lejace wtryski. Porblem zapewne bym juz tutaj opisywany ale nie identycznie jak moj. Czy obstawilibyscie przeplywke u dealera VW za nowa wolaja ok 400zl oznaczenia (074 906 461) z gory dziekuje za wszelkie uwagi i wskazowki. Pozdrawiam.
Od niedawna jestem posiadaczem Golfa III 1.9 TDi 110 KM. Czytajac wypowiedz na forum mam pewne przypuszczenia co do usterki w moim aucie ale szerzej opisze temat.
Auto przy predkosci 50-60 km/h zazwyczaj sie krztusi dusi ( mam wrazenie ze odcina mu doplyw paliwa) w tym wlasnie momencie kopci na czarno tu mi sie wydaje ze jest to wina przeplywomierza powietrza??????. Natomiast druga dolegliwosc jadac autostrada 160km/h wystarczy mala gorka wzniesienie i auto po prostu traci calkowicie moc predkosc spada do okolo 140km/h ( przy wcisnietym pedale gazu do dechy) mechanik przypuszcza ze jest tp psujace sie Turbo. zzznacze ze sprezarka gwizdze w porownaniu z innymi golfam i bez zarzutu. Niepokoi mnie wlansie to dymienie w momencie duszenia spadku mocy i nie wiem czy obstawiac na lejace wtryski. Porblem zapewne bym juz tutaj opisywany ale nie identycznie jak moj. Czy obstawilibyscie przeplywke u dealera VW za nowa wolaja ok 400zl oznaczenia (074 906 461) z gory dziekuje za wszelkie uwagi i wskazowki. Pozdrawiam.
bartekmtb, podstawa to diagnoza dynamiczna
może masz gdzieś nieszczelność , może masz zapieczone łopatki w turbinie .... tu konieczna jest diagnoza dynamiczna !!
[ Dodano: Nie Wrz 09, 2007 18:02 ]
może masz gdzieś nieszczelność , może masz zapieczone łopatki w turbinie .... tu konieczna jest diagnoza dynamiczna !!
[ Dodano: Nie Wrz 09, 2007 18:02 ]
raczej to nie przeładowanie .... nie kopciłby takAndrzejP4 pisze:to, że traci moc nagle to wina przeładowania - turbo jest źle sterowane. Poszukaj na forum "notlauf" a sporo zrozumiesz w tej kwestii.
no i tu się chyba wszystko wyjaśnia ... to pewnie nie gwiżdże turbo , tylko ucieka powietrze w dolociebartekmtb pisze:zzznacze ze sprezarka gwizdze w porownaniu z innymi golfam
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
racja [/b]damcio151 diagnostyka dynamiczna napewno co powie:D:D: ja mialem podobny problem spadki mocy na poczatku przerywane po czasie całkowity spadek mocy i batory za sobą kupilem jak pajac nową przepławke ale nic to niedało ponad 4 paki w plecy teraz lezy i czeka na nowego właściciela diagnoza wykazala ze turbo nietłoczy a przyczyna! nieszczelnosc na tym elastycznym łączniku w dolocie (powiem ze niewidoczna bo guma pekła od spodu) dodam ze turbo tez mi gwizdało z tą nieszczelnością! proste nacisniecie ręką przewodów na odpalonym silniku wyjasnila sprawe koszt naprawy 10pln i auto ozyło jak nigdy dotąd widocznie mialem juz wczeniej małą nieszczelnosc ktura z czasem powiekszyla sie na całą długosc łącznika i auto jechalo jak mulik puszczający kupe dymu za sobą:P teraz buja az chce sie wciskac pedalem do dechy nic tylko zaje.... banan na twarzy
Ostatnio zmieniony ndz wrz 09, 2007 19:12 przez VaFe, łącznie zmieniany 4 razy.
MK3 TDi---> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100873&postdays=0&postorder=asc&start=0 ____ Gwint zapięty str.17___ Car DVD str.36 __ i nowe fotki
bartekmtb, w pierwszej kolejności analiza dynamiczna , bez tego to szukanie igły w stogu siana , ale z tego co piszesz :bartekmtb pisze:Panowie dzieki za pomoc w pierwszej wolnej chwili posprawdzam elementy o ktorych wspominacie, pozdrawiam
wynika że paliwo jest + brak ciśnienia = dym = spadek mocybartekmtb pisze:Niepokoi mnie wlansie to dymienie w momencie duszenia spadku mocy
To moze byc to co pisał VaFe, ale i tak musisz zlogować auto.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]