Modyfikacja pompy dla silnika AAZ po 95r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Modyfikacja pompy dla silnika AAZ po 95r
Ostatnio mój kolega co robił kilka lat dla serwisu VW otworzył swój warsztat, zajmuje się także tuningiem elektronicznym i mechanicznym. Powiedział mi, ze na pompach po 95r półelektronicznych ( wg niego to nie TDI ani TD ) chociaz w papierach jest silnik AAZ mozna łątwo podkrecic silniczek bez podkrecania śruby dawki. Wydawało mi się to dziwne. Pod grzybkiem mam dzwignię której nie ma w pompach przed 95r mówił mi ze steruje wzniosem pinu. Zaznaczył jak było fabrycznie i skrecił ją zeby wychylało się mocniej. najpierw sprawdził ciśnienie dołądowania, bo jezeli by miało wartosc fabryczna to wg niego nie było by sensu krecic. Było 0,87Mpa wiec lepiej niz norma i jest podstawa do zmiany. nie krecił sruba obrotów i dawki w zwiazku z tym pozostały wolne obroty na tym samym poziomie- tak mi mówił bo nie byłem przy tym jak grzebnął. Ostrzegałem jak coś sepieprzy albo bedzie wiecej palił to go No i do 2000 tys obr jest tak samo jak było czuć jak od 1800 załącza sie turbina,ale jak przekroczy 2100 obr to nieziemsko poprawiłą się elastycznosc ( wiadomo teraz lepiej bo AAZ i tak nie ma 5 biegu zadługiego ). Ale wg mnie to teraz przy wyprzedzaniu rwie jak głupi i nie dymi co mnie cieszy. Nawet nakreciłem filmik o elastycznosci od 80-155km/h na 5 biegu. Ale v max i tak pozstał ten sam 185km/h bo konczy sie bieg i jest 4500 obr. Zastanawia mnie czy cos za bardzo nie nagrzebał i co zrobił bo wie ze mu nie pozwalałem krecic dawką bo mi dobrze pali. Przejechałem 680km i jest jedna kreseczka poza pełnym bakiem wiec spalanie w normie.
Filmik
Cikawe jaka moca się teraz popisze na hamowni jak wcześniej fabrycznie miał ok 84KM
Filmik
Cikawe jaka moca się teraz popisze na hamowni jak wcześniej fabrycznie miał ok 84KM
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 23:02 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
PinkFloyd - ładnie Ci się zbiera to autko. Gratulacje.
Moje zagazowane ABU może tylko pomażyć o tym....No chyba że by mnie ciągnęło na lince Maranello lub Carrera
Mam zamiar sprzedać ABU i zakupić MK III SDI, TD lub TDI ale w kombiku.
Moje zagazowane ABU może tylko pomażyć o tym....No chyba że by mnie ciągnęło na lince Maranello lub Carrera
Mam zamiar sprzedać ABU i zakupić MK III SDI, TD lub TDI ale w kombiku.
Ostatnio zmieniony wt paź 02, 2007 20:47 przez Rafaello27, łącznie zmieniany 2 razy.
Pewnie chodzi o tę "wajchę"...
Ostatnio zmieniony śr paź 03, 2007 23:29 przez ventil, łącznie zmieniany 2 razy.
Pina oczywiście nie zastąpi ale dawke ogranicza - ja po prostu wewnątrz pompy obciąłem część ograniczajacą... Kiedyś to opisałem W TYM TEMACIETrochim pisze:kręcenie tą wajchą i tak nie zastąpi pina. normalnie służy ona do mechanicznego "gaszenia" silnika i faktycznie może też ograniczać w niewielkim stopniu ustrojstwo wewnątrz pompy odpowiadające za dawkowanie paliwa.
Ostatnio zmieniony śr paź 03, 2007 23:29 przez ventil, łącznie zmieniany 1 raz.