koło paska do wałka rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
koło paska do wałka rozrządu
Witam
Chciałem zapytać o ile ktoś wie, jak ustawić koło paska na wałku rozrządu, niby jest klin na walku ale na kole niema naciecia :/ na kole jest taka mala strzałeczka I> czy moze klin ma być równo z nią ? bardzo prosił bym o pomoc. Golf 2 1.6 TD
Chciałem zapytać o ile ktoś wie, jak ustawić koło paska na wałku rozrządu, niby jest klin na walku ale na kole niema naciecia :/ na kole jest taka mala strzałeczka I> czy moze klin ma być równo z nią ? bardzo prosił bym o pomoc. Golf 2 1.6 TD
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 00:26 przez illusion, łącznie zmieniany 1 raz.
:)_
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nacięcie jest do fiksowania wałka wkładasz tam płaskownik 4,5 mm i ustawiasz go idealnie poziomo.Śróbę koła zębatego popuszczasz, to się ma dać obracać przy zakładaniu i regulacji, to nie jest jak w benie. Przenoszę do działu diesla. pewnie zresztą już byś tam znalazł odpowiedź.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
golf 2 td
jakos nic z tego nie rozumiem sruby nie popuszcze bo kolo z walka rozrzadu mam zciagniete :] i nie zabardzo wiem jak je teraz prawidlowo zalozyc na walek, :/ i do czego puzniej ustawic znak na kole :/ czyli w nacieciu na walku r. ma nie byc klina :> ? pomoże mi ktoś bo inaczej to chyba nigdy tego nie złoże :/
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 12:03 przez illusion, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
witam z tyłu na walku rozrzadu jest wciecie ktore musi sie pokrywac z plaszczyzna glowicy,plaskownik o grubośći 4,5mm tam wejdzie i masz dokladnie ustawiony walek ,wiadomo na pierwszym cylindrze tlok musi byc w martwym punkcie,sprawdzisz to wykrecajac plastikowa zaslepke ze skrzyni biegow i tam jest znak ,,O''na kole zamachowym, i strzalka na obudowie skrzyni musza sie pokrywac, no i jeszcze znak na pompie wciecie na kole z pompy ze znakiem na metalowej oslonie,zreszta w kole z pompy jest otwor i tam pasje bolec niepamietam jaki ma wymiar chyba 8mm albo 10mm srednicy tam pasuje i wtedy masz zablokowana pompe wtryskową,tylko dobrze ustaw krzywki walka na pierwszym cylindrze z tego co pamietam to pierwsza krzywka od strony kola walka musi byc na dole ,i to chyba na tyle
no to jest wyjasnione profesjonalnie czyli nawqet nie musze zciagac oslony kola pasowego walu jeszcze tylko jedno, czyli jak ustawie to wyciecie z tylu walka poziomo do glowicy to pierwsza krzywka od strony kola rozrzadu ma byc do dolu czyli zawur ma byc otwarty a jak czytalem po necie to pisalo ze do gury, :/ a ten tlok jest w tedy na gurze czy na dole bo to by nam powiedzialo czy krzywka do gury czy do dolo ... ... jak ustawie walek tak jak wyrzej to pierwsza krzywka od strony kola jest tak troche bardziej do boku niz do gury czy dolu :>
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 13:20 przez illusion, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
hmm ,musialbym to widziec ale zawory maja byc zamkniete na pierwszym cylindrze, bo tłok jest w gornym martwym punkcie
[ Dodano: 30 Gru 2007 13:30 ]
czyli krzywka nie moze naciskać na popychacz
[ Dodano: 30 Gru 2007 13:33 ]
jak wszystko zlozysz do kupy,to go od razu nie odpalaj tylko pokrec walem zeby sprawdzic czy wszystko dobrze idzie,czy znaki sie pokrywaja
[ Dodano: 30 Gru 2007 13:30 ]
czyli krzywka nie moze naciskać na popychacz
[ Dodano: 30 Gru 2007 13:33 ]
jak wszystko zlozysz do kupy,to go od razu nie odpalaj tylko pokrec walem zeby sprawdzic czy wszystko dobrze idzie,czy znaki sie pokrywaja
walek zeby zblokowac plaskownikiem moze byc tylko w jednym polozeniu bo inaczej naciecie z tylu walka jest nizej i nie da sie go wlozyc wiec pewnie to bedzie dobrze ale na kole w skrzyni nie mam ani kulka ani kreski jest tylko takie glebsze wciecie trujkatne to moze byc ten znak ? i jeszcze raz wielkie dzieki bo bez tych inf. bym tego dzisiaj nie zlozyl a tak jest cien szansy jeszcze chcialem zapytac w ktura strone kreci sie napinaczem paska rozrzadu zeby go naciagnac :>
-
- Nowicjusz
tak na kole zamachowym jest takie wciecie trojkatne to jest ten znak,a jak wykrecisz tą platkiwowa zaslepke ale calą nie tylko ten korek to powinna byc taka strzalka i te znaki musza sie pokrywac,no to problem rozwiazany z wlkiem, a napinacz to zobaczysz w ktora strone naciaga pasek ,tylko nie za mocno tak zeby go szlo obrocic o 90 stopni,tam sa takie dwie dziurki dorob klucz nimi naciagasz pasek a nakretką dokrecisz i powinno byc ok
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:19 ]
aha nie dopisalem ze pasek w najdluzszym miejscu ma sie obracac o 90 stopni,
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:25 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=44982 tutaj na samym dole masz te znaki dobrze pokazane,
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:28 ]
http://images26.fotosik.pl/6/6069dbb7f0a8c810med.jpg
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:29 ]
tu są dokladnie pokazane te dwa znaki
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:43 ]
napisz jak odpalisz
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:19 ]
aha nie dopisalem ze pasek w najdluzszym miejscu ma sie obracac o 90 stopni,
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:25 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=44982 tutaj na samym dole masz te znaki dobrze pokazane,
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:28 ]
http://images26.fotosik.pl/6/6069dbb7f0a8c810med.jpg
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:29 ]
tu są dokladnie pokazane te dwa znaki
[ Dodano: 30 Gru 2007 16:43 ]
napisz jak odpalisz
rozrzad złozony, podczas krecenia walem nic nie stuka wiec moze jest dobrze . głowice przykreciłem zwyklym kluczem zeby tylko rozrzad zlozyc, myslicie ze pasowalo by dociągać kluczem dynamometrycznym? bo nie mam z kad go wziasc a glowica byla przykrecona prawie tyle ile mam sily hmm. A tak wogule to wymieniałem uszczelniacze zaworów i z tego te problemy ktos napisał ze da sie je wymienic bez zciagania glowicy a ja jeden bez zawora targalem kombinerkami godzine :] pozdrawiam, jutro powiienem zkaczyc to napisze czy odpalil :]
-
- Nowicjusz
ok zycze powodzenia
[ Dodano: 31 Gru 2007 04:38 ]
głowice dokrecac trzeba kluczem dynamometrycznym ,chodzi o jednakowy dociąg wszystkich śrub , pierwsz faza 35Nm ,nastepnie 60 Nm potem 2x 90 stopni i po nagrzaniu do okolo 80 stopni i odczekaniu 30min. jeszcze raz 90 stopni ,wedlug instrukcji powinno sie jeszcze dociagac po przejechaniu 1000 km o 90 stopni,
[ Dodano: 31 Gru 2007 04:38 ]
głowice dokrecac trzeba kluczem dynamometrycznym ,chodzi o jednakowy dociąg wszystkich śrub , pierwsz faza 35Nm ,nastepnie 60 Nm potem 2x 90 stopni i po nagrzaniu do okolo 80 stopni i odczekaniu 30min. jeszcze raz 90 stopni ,wedlug instrukcji powinno sie jeszcze dociagac po przejechaniu 1000 km o 90 stopni,
Załątwilem klucz dynamometryczny i dokreciłem na 60 Nm + 45 stopni zwykłym kluczem, 90 bym nie zrobił bo juz wiecej nie poszło by a pozatym tak w intrukcji wyczytałem. odpalilem no i chodzi jest cos lepiej ale tłuką sie prawdopodobnie szklanki pod krzywkami, są regulowane hydraulicznie wiec luzów samemu nie da sie ustawic :/ no i co najwazniejsze na mrozie odpalił mi od sztycha dzieki za pomoc i pozdrawiam