Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego
Witam. Mam takie pytanko. Wskaźnik temperatury dochodzi tylko do końca pierwszej szerokiej kerski na skali lub leciutko poza nią. Czy jest to normalny objaw gdy wskazówka nie dochodzi nawet do połowy skal;i. Czy to zależy od temp zewnętzrnej?? Podziałka na zegarze nie jest opisana czy koledzy mogą podpowiedzieć jaką temperaturę posiada ciecz chłodząca wtym położeniu. Proszę o rade i wyrozumiałość bo jestem tutaj świeżutki.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
wskaznik
Z tego co pamiętam w mk2 prawidłowa temp silnika rozgrzanego to mniej wiecej wskazówka na srodku wskaznika owszem przy niższych temp zewn. Silnik dłużej się rozgrzewa ale po dłuższej jezdzie (pracy silnika) jeżeli termostat masz ok powinien trzymać temp. ok 90c czyli patrz wyżej
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Oki czujniki może sprawdzić ale nie zgodzę się z toba jeżeli termostat będzie cały czas otwarty lub go nie będzie to silnik będzie się dłużej nagrzewał ponieważ obieg jest otwarty będzie się szybciej wychładzał zwłaszcza przy niższych temp. na zewn. Może złapać prawidłową temp ale nie będzie jej cały czas utrzymywał.chudi01 pisze:termostat tutaj chyba nie ma z tym nic wspólnego - przy dłuższej pracy temperatura i tak powinna podskoczyć na "środek wskaźnika" ja bym sprawdził czujniki temperatury na bloku i chłodnicy
Chyba że się mylę to proszę mnie poprawić
po co ta dyskusja. jak nie lapie temperatury to na 99% jest to termostat, ktory odpowiada z utrzymanie stalej temperatury silnika niezaleznie od warunkow (temperatury) zewnetrznych i za szbkie jego nagrzewanie. najpierw wymieniasz termostat (okolo 40 zl sam termostat) i pozniej jak ciagle jest nie-tak to mozesz sprawdzic czujnik, ale to sie zadko psuje DUZO zadziej niz termostat.
[url=http://ilepali.info/pt.php?id=27][img]http://ilepali.info/foot.php?id=27[/img][/url]
lokalizacja termostatu
Panowie moze moje pytanie jest głupie ale gdzie w golfie 2 1.6TD znajduje sie termostat bo jakos nie moge go namierzyc?
VW im starszy tym lepszy ;D
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Szukaj pod alternatorem, tam jest wąż który idzie do dołu chłodnicy, przy samym bloku, a raczej przy pompie wodnej, jest plastikowe kolanko i w nim jest termostat , odkręcasz dwie śrubki i go masz...Wacha pisze:Panowie moze moje pytanie jest głupie ale gdzie w golfie 2 1.6TD znajduje sie termostat bo jakos nie moge go namierzyc?