Wsteczny i 1 bieg ze zgrzytem reszta bardzo ciężko
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wsteczny i 1 bieg ze zgrzytem reszta bardzo ciężko
Problem wygląda następująco:
od pewnego czasu biegi zaczeły mi ciężko wchodzić, na początek 1 bieg, czasami na skrzyżowaniu musiałem pare razy przeładować sprzęgło zanim mi wchodził. W obecnej chwili jest tragedia wsteczny za każdym razem wchodzi ze zgrzytem (sprzegło do podło - bez wątpliwości) jedynka czasami uda się wrzucić bez zgrzytu ale mam specjalną technikę bo każdy jak wsiada i wrzuca normalnie to zgrzzzzzyt
Reszta biegów wchodzi w miare spoko czasami też coś zgrzytnie ale to sporadycznie. Biegi wchodzą tak jak by do połowy i trzeba je dopychać do końca, czasami wręcz nie da się nic zrobić można stać minutę i naciskać sprzęgło aż się uda ...
Na zgaszonym motorze biegi też bardzo ciężko śmigają.
Sprzęgło bierze mi przy samym dole (to chyba dobrze bo mi to odpowiada bardzo)ok 5-7 cm nad podłogą, nie przepuszcza ciągnie super.
Wizyta u pierwszego mechanika:
Powiedział, że trzeba trochę podnieść pedał sprzęgła bo być może nie wysprzęgla do końca
powiedział, że jest to hydrauliczne sprzęgło i nic nie da się zrobić - samo się reguluje
Wizyta u drugiego mechanika:
od razu powiedział, że cos jest nie tak z tarczą, że trzeba rozebrać całe sprzęgło, całą skrzynie i się zobaczy co jest nie tak... gdy mu powiedziałem, że jest u mnie dwumas od razu powiedział, że to może być też dwumas.
Według mnie przyczyna tkwi chyba(?) w skrzyni? Gdzieś czytalem, że ludzie podciągają jakieś cięgna w skrzyni ale nie wiem czy to to. No sam nie wiem co mam myśleć, jak spytałem czy może to wina oleju lub jego braku w skrzyni to nie dopuszczali takiej możliwości nawet, dolałem płynu hamulcowego myślałem, że może w tym tkwi wina nic z tego.
Opadają mi ręce, wydam hajs na podzespoły a i tak będzie to samo znając życie...
Pomocy
Jest ktoś godny polecenia w okolicach B-stoku ??
od pewnego czasu biegi zaczeły mi ciężko wchodzić, na początek 1 bieg, czasami na skrzyżowaniu musiałem pare razy przeładować sprzęgło zanim mi wchodził. W obecnej chwili jest tragedia wsteczny za każdym razem wchodzi ze zgrzytem (sprzegło do podło - bez wątpliwości) jedynka czasami uda się wrzucić bez zgrzytu ale mam specjalną technikę bo każdy jak wsiada i wrzuca normalnie to zgrzzzzzyt
Reszta biegów wchodzi w miare spoko czasami też coś zgrzytnie ale to sporadycznie. Biegi wchodzą tak jak by do połowy i trzeba je dopychać do końca, czasami wręcz nie da się nic zrobić można stać minutę i naciskać sprzęgło aż się uda ...
Sprzęgło bierze mi przy samym dole (to chyba dobrze bo mi to odpowiada bardzo)ok 5-7 cm nad podłogą, nie przepuszcza ciągnie super.
Powiedział, że trzeba trochę podnieść pedał sprzęgła bo być może nie wysprzęgla do końca
powiedział, że jest to hydrauliczne sprzęgło i nic nie da się zrobić - samo się reguluje
od razu powiedział, że cos jest nie tak z tarczą, że trzeba rozebrać całe sprzęgło, całą skrzynie i się zobaczy co jest nie tak... gdy mu powiedziałem, że jest u mnie dwumas od razu powiedział, że to może być też dwumas.
Według mnie przyczyna tkwi chyba(?) w skrzyni? Gdzieś czytalem, że ludzie podciągają jakieś cięgna w skrzyni ale nie wiem czy to to. No sam nie wiem co mam myśleć, jak spytałem czy może to wina oleju lub jego braku w skrzyni to nie dopuszczali takiej możliwości nawet, dolałem płynu hamulcowego myślałem, że może w tym tkwi wina nic z tego.
Opadają mi ręce, wydam hajs na podzespoły a i tak będzie to samo znając życie...
Pomocy
Ostatnio zmieniony sob mar 29, 2008 15:21 przez stania-PL, łącznie zmieniany 2 razy.
<wymoderowano>
- roboform550
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
może synchronizator
ale ręki sobie nie dam uciąć
ale ręki sobie nie dam uciąć
-Tato czy ten samochód jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Instalacje LPG
http://www.dar-gaz.net
-Nie synku.... to Diesel.....
Instalacje LPG
http://www.dar-gaz.net
Re: Wsteczny i 1 bieg ze zgrzytem reszta bardzo ciężko
Pokaz mi zdjecia jakie masz ciegna na skrzyni biegów to powiem ci jak wyregulowac biegi zeby dorze wchodziły- do konca, ale nie jestem pewien czy pomorze na zgrzyt, w MK IV TDI padaja synchronizatory u mnie ciezko wchodzi 2 bieg mimo wymiany oleju i regulacja nic nie dałastania-PL pisze:Problem wygląda następująco:
Pomocy
A gdzie są te cięgna? jak je znajde zeby zrobić foto?PinkFloyd pisze:Pokaz mi zdjecia jakie masz ciegna na skrzyni biegów to powiem ci jak wyregulowac biegi zeby dorze wchodziły- do konca, ale nie jestem pewien czy pomorze na zgrzyt, w MK IV TDI padaja synchronizatory u mnie ciezko wchodzi 2 bieg mimo wymiany oleju i regulacja nic nie dała
<wymoderowano>
u mnie tak było jak miałem lużne nity w docisku i sprzęgło nie wysprzęglało dobrze
sprawdź czy wysprzeglik wykonuje pełny ruch
moze trzeba odpowietrzyć hydraulikę ?
[ Dodano: Sob Mar 29, 2008 17:20 ]
sprawdź czy wysprzeglik wykonuje pełny ruch
moze trzeba odpowietrzyć hydraulikę ?
[ Dodano: Sob Mar 29, 2008 17:20 ]
ciegno jest przy linkach - tam jest taki czarny ciężarek... od góry patrz na skrzynie...ale to daje poprawe jak wchodzą cięzko np 1 i 3 lub 2 i 4 biegA gdzie są te cięgna? jak je znajde zeby zrobić foto?
To samo powiedział mi mechanik, nity lub sprezynki sie rozsypały jakieś.cowboy pisze:u mnie tak było jak miałem lużne nity w docisku i sprzęgło nie wysprzęglało dobrze
odpowietrzona - niccowboy pisze:moze trzeba odpowietrzyć hydraulikę ?
jak to zaobserwować??cowboy pisze:sprawdź czy wysprzeglik wykonuje pełny ruch
PS. Jakie polecacie tarcze jakiej firmy zeby były trwałe a nie ze po kazdym zrywie czuc palone szprzegło
[ Dodano: 31 Mar 2008 15:02 ]
Tymczasowo wrzucam wsteczny po zgaszeniu silnika dopiero go zapalam i cofam ale blokuje mi się ze nie mogę go wyrzucic na luz ponownie gaszę i ruszam do przodu co jest?
<wymoderowano>
podepne sie bo mam podobnie ale silnik ABF jednak to samo sprzeglo. masakra przy wrzucaniu biegow. musze kilka razy lewarkiem wbijac a jak dalej nie wchodzi to sprzeglo drugi raz wrzucic albo trzeci raz... jest coraz gorzej, kiedys tylko 3-ka zle wchodzila a teraz 2,3,4... POMOCY
Mój golf http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1798899#1798899
----> oceniajcie
----> oceniajcie
stania-PL zanim oddasz auto w ręce mechanika, który (jak będzie uczciwy to całe Twoje szczęście) sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów - niby banalna porada ale oby okazała się trafiona, zgrzyty przy wrzucaniu wstecznego a następnie problem przy rozłączaniu biegów na bieg jałowy i problemy z wrzuceniem pozostałych to typowy objaw niedostatecznej ilości oleju,
nie daj Boże jak oddasz mechanikowi do roboty auto, on zrobi dolewkę oleju a Tobie powie, że wybebeszył całą skrzynię z auta i pewnie wymienił dwumas ze sprzęgłem i skasuje jak za zboże.
Jeśli poziom oleju będzie OK to wtedy trzeba się zastanowić nad wizytą u mechanika jeśli powyższe porady kolegów nie pomogą.
nie daj Boże jak oddasz mechanikowi do roboty auto, on zrobi dolewkę oleju a Tobie powie, że wybebeszył całą skrzynię z auta i pewnie wymienił dwumas ze sprzęgłem i skasuje jak za zboże.
Jeśli poziom oleju będzie OK to wtedy trzeba się zastanowić nad wizytą u mechanika jeśli powyższe porady kolegów nie pomogą.
peter2906 bez kanału, najazdu bądź podnośnika cięzko będzie to zrobić,
owszem można lewarkiem podnieść na maksa lewą a następnie prawą stronę auta i popodkładać klocami (ważne aby samochód był w poziomie) ale jest to czasochłonne jak i niewygodne, lepiej pojechać do znajomego albo wykorzystać okazję przy wymianie oleju w silniku w zakładzie i wtedy na podniesionym aucie robota jest lux.
owszem można lewarkiem podnieść na maksa lewą a następnie prawą stronę auta i popodkładać klocami (ważne aby samochód był w poziomie) ale jest to czasochłonne jak i niewygodne, lepiej pojechać do znajomego albo wykorzystać okazję przy wymianie oleju w silniku w zakładzie i wtedy na podniesionym aucie robota jest lux.