Brak kompresji, remont silnika?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Brak kompresji, remont silnika?
Witam
Mam silnik 1.9tdi AHF 110KM. Kupilem auto rok temu. Od poczatku dziwnie drgal na biegu jalowym. Mechanik zdiagnozowal kolo dwumasowe, ale jezdzilem z tym bo mi to zbytnio nie przeszkadzalo. Tymbardziej ze raz drgal raz nie. Pewniego razu jak odpalilem silnik zaczal telepac sie jakby chodzil na 1,2 cylidry. Szybko zgasilem i ponownie odpalilem. Juz chodzil normalnie. Po poru dniach zauwazylem ze przeokropnie dymi na niebiesko jak jest nie rozgrzany. Wizita u mechanika. Najpierw strwierdzil ze zle paliwo. Zatankowalem v-power i niby bylo lepiej, ale nie na dlugo. Druga wizyta to brak kompresji na 3 lub 4 cylindrze. Zmiana zdania z kolem dwumasowym, mowil ze to drganie od samego poczatku do zla kompresja. Silnik chodzi cicho, ma kopa, tylko czasem drga i kopci na niebiesko jak jest zimny. Lekka przygazowka i ustaje. Gdy osiagnie normalna temperature (90 st) kopcenie i drgania ustaja. Nie wiem teraz co myslec. Mechanior powiedzial ze lepiej szukac drugiego silnika niz go remontowac. Co wy na to ?
Mam silnik 1.9tdi AHF 110KM. Kupilem auto rok temu. Od poczatku dziwnie drgal na biegu jalowym. Mechanik zdiagnozowal kolo dwumasowe, ale jezdzilem z tym bo mi to zbytnio nie przeszkadzalo. Tymbardziej ze raz drgal raz nie. Pewniego razu jak odpalilem silnik zaczal telepac sie jakby chodzil na 1,2 cylidry. Szybko zgasilem i ponownie odpalilem. Juz chodzil normalnie. Po poru dniach zauwazylem ze przeokropnie dymi na niebiesko jak jest nie rozgrzany. Wizita u mechanika. Najpierw strwierdzil ze zle paliwo. Zatankowalem v-power i niby bylo lepiej, ale nie na dlugo. Druga wizyta to brak kompresji na 3 lub 4 cylindrze. Zmiana zdania z kolem dwumasowym, mowil ze to drganie od samego poczatku do zla kompresja. Silnik chodzi cicho, ma kopa, tylko czasem drga i kopci na niebiesko jak jest zimny. Lekka przygazowka i ustaje. Gdy osiagnie normalna temperature (90 st) kopcenie i drgania ustaja. Nie wiem teraz co myslec. Mechanior powiedzial ze lepiej szukac drugiego silnika niz go remontowac. Co wy na to ?
Ostatnio zmieniony czw wrz 18, 2008 19:11 przez Mlody_gd, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesli to rzeczywiscie kompresja to mechanik ma racje lepiej wymienic motor niz grzebac.
Sprawdzal Ci kompresje? Ile mial?
Sprawdzal Ci kompresje? Ile mial?
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
to ile ta kompresja wynosi ? czy mechanik to mierzył ?Mlody_gd pisze:Druga wizyta to brak kompresji na 3 lub 4 cylindrze. Zmiana zdania z kolem dwumasowym, mowil ze to drganie od samego poczatku do zla kompresja
po przygazówce sie kompresja dobra robi ?Mlody_gd pisze:czasem drga i kopci na niebiesko jak jest zimny. Lekka przygazowka i ustaje
[ Dodano: Czw Wrz 18, 2008 14:14 ]
Mlody_gd, jedź Ty lepiej do rob555, i zdiagnozuj auto
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
A ja myślę że zanim podejmiesz decyzje o zakupie nowej motorowni to prawie żadnym kosztem będzie zrzucenie głowicy z auta i dokładne zbadanie problemurob555 pisze:Jesli to rzeczywiscie kompresja to mechanik ma racje lepiej wymienic motor niz grzebac.
Wtedy sprawdzisz średnice poszczególnych cylindrów (w trzech miejscach każdy), obejrzysz i sprawdzisz szczelność zaworów ( czy nie są powypalane gniazda), jak również skok poszczególnych tłoków (może jakiś korbowód jest lekko ugięty i wtedy ten tłok będzie niedoprężony a auto w takich wypadkach zachowuje się właśnie tak jak opisujesz- telepie zaraz po odpaleniu na wolnych obrotach a po przegazówce wraca do normy).
Po tych pomiarach podejmij decyzie o zakupie lub remoncie motorowni.
[ Dodano: 18 Wrz 2008 20:40 ]
A skoro kupiłeś auto już z tym problemem to wszystko jest możliwe, nawet krzywy korbowód, czyli że auto kiedyś zaciągnęło olej na tłoki.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
cześć,
mam podobny problem przy odpalaniu mojego ASV (110KM) przy niższych temp.
silnik się telepie jakby palił na 2 gary a do tego puści małego dymka ale tylko przez kilka sek. i potem wszystko ok. Dodam tylko że pali dosłownie na dotyk ale telepie.
Swiece są nowe, zero błedów w sterowniku, oleju pali ok 1l/10000.
Co sądzicie o tym?
od czego zacząć?
kompresja? uszczelniacze zaworów? czy turbinka?
silnik się telepie jakby palił na 2 gary a do tego puści małego dymka ale tylko przez kilka sek. i potem wszystko ok. Dodam tylko że pali dosłownie na dotyk ale telepie.
Co sądzicie o tym?
od czego zacząć?
Andi
- jasiek21
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
sprawdź sprawność świecasocha1 pisze:cześć,
Co sądzicie o tym?
od czego zacząć?
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228972.html][img]http://images.spritmonitor.de/228972.png[/img][/url]
Wydaje mi się, że na ciepłym silniku jak telepie to koło dwumasowe a nie kompresja. Chyba, że już wogóle nie ma kompresji to mogę się zgodzić.Mlody_gd pisze:Zmiana zdania z kolem dwumasowym, mowil ze to drganie od samego poczatku do zla kompresja. Silnik chodzi cicho, ma kopa, tylko czasem drga i kopci na niebiesko jak jest zimny.
Ostatnio zmieniony pt wrz 19, 2008 10:12 przez RALFI, łącznie zmieniany 1 raz.
Moze tez byc problem z nastawnikiem na pompie...trzeba sprawdzic jak elektronika dziala.
Diagnostyka diagnostyka....
Diagnostyka diagnostyka....
Nie ma sprawy ale ze wgledu na oblozenie prosze wczesniej o tel (komorka -stacjonarny chwilowo nie dziala)asocha1 pisze: Rob555 może bym podjechał w tygodniu??
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Najpier sprawdz rozrząd czy jest dobrze ustawionmy mi przez drgania koła dmumasowego napinacz poszedł
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Pisząc "koło dwumasowe" masz chyba na myśli "tłumik drgań" - koło które napędza pasek wielorowkowy, bo w pierwszej chwili pomyślałem co ma rozrząd ze sprzęgłemgrandilodz pisze:mi przez drgania koła dmumasowego napinacz poszedł
Ostatnio zmieniony sob wrz 20, 2008 15:47 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA