Dlugo odpala na cieplym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
panowie gdzie można ustawić "mapę" dawki paliwa na ciepło? chodzi mi o okolice warszawy.
wiecie chodzi mi o specjalistę a nie jakiegoś tam znajomego - dobrego znajomego.
z jakim kosztem to się może wiązać?
[ Dodano: 06 Lut 2009 01:07 ]
odnośnie tego ciężkiego rozruchu.
ostatnio wyczytałem, że winę może ponosić bendix - po odpaleniu silnika, czasem potrafi zapiszczeć. czy należy to zrobić od razu czy tez można z tym jeździć, bez obaw że coś się zkiepści??
wiecie chodzi mi o specjalistę a nie jakiegoś tam znajomego - dobrego znajomego.
z jakim kosztem to się może wiązać?
[ Dodano: 06 Lut 2009 01:07 ]
odnośnie tego ciężkiego rozruchu.
ostatnio wyczytałem, że winę może ponosić bendix - po odpaleniu silnika, czasem potrafi zapiszczeć. czy należy to zrobić od razu czy tez można z tym jeździć, bez obaw że coś się zkiepści??
dużo słyszałem na ten temat i trzeba mapy startowe nowe wgrać ! tak znajomy mechanik mi powiedział ;p
Ostatnio zmieniony czw wrz 03, 2009 10:27 przez jurus_89, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie zrobicie tego z poziomu VAGa czy KTS...za mala wartosc kalibracji.
Wyssac soft zmienic pare adresow, wbic ponownie
Wyssac soft zmienic pare adresow, wbic ponownie
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Trudny rozruch na gorącym silniku allegro nr.aukcji 547812456
Witam
Na dzisiejszej aukcji mam do zaoferowania usługę naprawy sterownika silnika w samochodach grupy VAG (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda) EDC15, EDC16. Chodzi o bardzo typową usterkę polegającą na utrudnionym rozruchu silnika TDI przy temperaturze silnika w przedziale 80-90stC.
Jeżeli Państwa samochód ''na zimno'' zapala bez zarzutu, a uruchomienie samochodu ciepłego sprawia problem (trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem) jestesmy w stanie rozwiązać ten problem.
Jeśli macie Państwo jakikolwiek inny problem z silnikiem TDI bardzo prosze o kontakt. 606225822
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=547812456
Witam
Na dzisiejszej aukcji mam do zaoferowania usługę naprawy sterownika silnika w samochodach grupy VAG (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda) EDC15, EDC16. Chodzi o bardzo typową usterkę polegającą na utrudnionym rozruchu silnika TDI przy temperaturze silnika w przedziale 80-90stC.
Jeżeli Państwa samochód ''na zimno'' zapala bez zarzutu, a uruchomienie samochodu ciepłego sprawia problem (trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem) jestesmy w stanie rozwiązać ten problem.
Jeśli macie Państwo jakikolwiek inny problem z silnikiem TDI bardzo prosze o kontakt. 606225822
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=547812456
Ostatnio zmieniony wt lut 17, 2009 22:03 przez roman58, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam
Odnośnie długiego kręcenia rozrusznikiem (ciężko odpala na ciepłym), problem polega na dawkowaniu paliwa. Wystarczy zmienić dawkowanie paliwa przy rozruchu i po problemie. Można to zrobić np. za pomocą oprogramowania VAG(w pełniej wersji) W bloku piątym VAG-a jest podana wartość (najprawdopodobniej 24,5, 25,4 mg) powinna być 20 lub 20,5. Dawka się zwiększa pomimo wpisywania mniejszych wartości.
Drugi sposób zmiana ustawień w oprogramowaniu z skrzyni manualnej na automat. Zmienić trzeba wartość kodu oprogramowania z 00002 na 00001 (np. w VW Tools)
Kod 00001 oznacza automatyczną skrzynię biegów - tym samym dawka rozruchowa paliwa na ciepłym silniku jest większa i nie ma problemów z odpalaniem na ciepłym silniku.
Odnośnie długiego kręcenia rozrusznikiem (ciężko odpala na ciepłym), problem polega na dawkowaniu paliwa. Wystarczy zmienić dawkowanie paliwa przy rozruchu i po problemie. Można to zrobić np. za pomocą oprogramowania VAG(w pełniej wersji) W bloku piątym VAG-a jest podana wartość (najprawdopodobniej 24,5, 25,4 mg) powinna być 20 lub 20,5. Dawka się zwiększa pomimo wpisywania mniejszych wartości.
Drugi sposób zmiana ustawień w oprogramowaniu z skrzyni manualnej na automat. Zmienić trzeba wartość kodu oprogramowania z 00002 na 00001 (np. w VW Tools)
Kod 00001 oznacza automatyczną skrzynię biegów - tym samym dawka rozruchowa paliwa na ciepłym silniku jest większa i nie ma problemów z odpalaniem na ciepłym silniku.
milem tp samo w AFNie
Mialem ten sam problem w MK3 AFN. Regeneracja rozrusznika pomogla. Auto zaczelo odpalać normalnie. Nie trzeba wymieniac akumulatora. Chlopaki sprawdźcie nejpierw rozrusznik . Potem zabierajcie sie za modyfikacje softu .
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
- maciekbanas23
- Nowicjusz
Zauważcie ze obecne najnowsze diesle na CR nie odpalają od strzału tak jak TDI sprzed kilku lat. U jednych producentów widac to wyraźniej (Fiat) u innych mniej.Dlaczego? To celowa robota i tak stworzone mapy wtrysku aby silnik odpalał po kliku obr. wału korbowego . Taki rozruch eliminuje duze szarpnięcie masy wtórnej dwumasu.