Spala 2 litry oleju na 1000km

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
misio557
Nowicjusz
Nowicjusz

Spala 2 litry oleju na 1000km

Post autor: misio557 » czw lut 12, 2009 14:57

Witam
Mój passat b3 z silnikiem 1.6 td SB, zaczął brać 2 l. oleju na 1000km :grrr: , kopci na niebiesko, ale pasek idzie normalnie nie ubyło mu mocy. Turbina (Garrett t2) ma luz wzdłużny ok.1mm, po zdjęciu rur od ic i przegazowaniu z muszli która pcha powietrze do ic leci olej po jej ściankach. Turbina jest podkręcona do 1 - 1.2 bara i ładnie dmucha. Zrobiłem taki test ( nie wiem czy to ma jakiś sens ) że po zdjęciu przewodów od ic przejechałem się kawałek i dalej dymił na niebiesko co chyba świadczy że nie tylko turbina padła. Jeździłem również z odma odprowadzona do butelki i nie było w niej śladów oleju. Z odmy wydobywa się przeźroczysty dymek, jak wyjmę bagnet oleju to z niego nic nie dymi. Przypadkowo jak zatkałem odmę to poszedł olej przez bagnet, czy to zły objaw.
Teraz pytanie jak sprawdzić czy to wina turbiny że silnik spala olej, bo nie wiem czy regenerować to turbo bo jeśli jeszcze silnik jest padło to mi się nie opłaca i wole kupić kompletny silnik używany.
Pozdro

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » czw lut 12, 2009 15:32

Jeśli odpiąłeś przewody od IC i nadal dymił na niebiesko - padły pierścienie zgarniające (inne usterki nie pochłaniały by aż tak dużych ilości oleju...) Odkręć korek od wlewu oleju jeśli będą tam kłęby spalin jednoznacznie wskazuje to na padnięte pierścienie (z pod bagnetu nie zawsze dymi przy przedmuchach). Jeśli przegrzałeś kiedyś silnik, lub brakło Ci kiedyś oleju, silnik napewno będzie potrzebował remontu.
Ostatnio zmieniony czw lut 12, 2009 15:36 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misio557
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misio557 » czw lut 12, 2009 20:05

Po otwarciu korka czuć lekki podmuch ale przeźroczysty powietrza. Silnika nie przegrzałem i na bieżąco uzupełniam olej. Mechanik mówił mi że koszt zrobienia pierścieni i remont głowicy plus wszystkie uszczelnienia ok.1000 zł ale zostaje jeszcze turbo :crazy:

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » czw lut 12, 2009 20:09

moze być turbo, dla pewności zrób pomiar cisnienia sprężania, coś nam powie, a ile ma jednostak nalatane???
spalany olej przez nieszczelność pierścieni objawia się białynm dymem non stop, nie zależnie czy zimny czy ciepły, poprostu da sie zauważyć tym bardziej 2l przy 1tyś.km, na 10tys to jeszcze do zniesienia, ale na 1tyś. to masakra.
Ostatnio zmieniony czw lut 12, 2009 20:10 przez piter_s, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misio557
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misio557 » czw lut 12, 2009 20:59

Na budziku ma 240tys :grin: ale +100 to na pewno. Przez ostatnie wakacje nalatałem 40tys. i zaczął brać olej stopniowo na początku jakieś 0.5 l od wymiany do wymiany a jak zalałem Elf turbo diesel 15w40 to się zaczęło jakieś 8tys. km temu. Teraz to leje lotosa.Jak zapale do puści dymka i spaliny są lekko niebieskawe cały czas, a jak przycisnę to robi się siwa chmura (czarno-niebieska). Mechanik radził żeby ściągnąć głowice to będzie wiadomo jaka sytuacja. Na razie niestety nie mam kasy na remont a auto potrzebne, dopiero pod koniec miesiąca będzie 13-stka :bigok: to coś ruszy.

arwam

Post autor: arwam » czw lut 12, 2009 21:49

misio557 pisze:Na budziku ma 240tys :grin: ale +100 to na pewno. Przez ostatnie wakacje nalatałem 40tys. i zaczął brać olej stopniowo na początku jakieś 0.5 l od wymiany do wymiany a jak zalałem Elf turbo diesel 15w40 to się zaczęło jakieś 8tys. km temu. Teraz to leje lotosa.Jak zapale do puści dymka i spaliny są lekko niebieskawe cały czas, a jak przycisnę to robi się siwa chmura (czarno-niebieska). Mechanik radził żeby ściągnąć głowice to będzie wiadomo jaka sytuacja. Na razie niestety nie mam kasy na remont a auto potrzebne, dopiero pod koniec miesiąca będzie 13-stka :bigok: to coś ruszy.
No to załatwiłeś sobie silnik cienkimi raczej olejami.
Zobacz czy nie masz oleju za turbiną jak odkręcisz od niej rurę wydechową.
Ale jeśli przydymia ci na niebiesko to pierścienie poszły spać i przez nie olej się dostaje do silnika i nie oznacza to wcale że nie będzie kompresji.
sprawdź jeszcze jak z rana po odpaleniu silnika czy przy pierwszym wprowadzeniu silnika na obroty czy wtedy nie pojawią się duże ilości białego dymu z wydechu
a potem już nie dymi.
Jak masz ten objaw to turbo już kończy żywota.
Ale jak nie ma tego objawu przy pierwszym wprowadzaniu silnika na obroty to sprawdź jeszcze czy nie masz nigdzie wycieków oleju z silnika.
Jak nie ma to raczę się obejrzeć za innym silnikiem
Chyba że masz dostęp do tanich części i umiesz sobie sam silnik zrobić to wtedy się opłaca ten robić.
Jeśli nie umiesz to proponuję się rozejrzeć za innym silnikiem ale radzę już nie oszczędzać na oleju bo nie ma droższej oszczędności niż zaniedbać wymiany oleju lub oszczędzić na jego jakości ja preferuję castrola lub mobila
Sam jeżdzę na oleju Mobil 5w50.
Mam też silnik na sprzedaż 1.9 TD AAZ po remoncie.
Przebieg od momentu włożenia silnika do samochodu ( bo najpierw go zrobiłem a potem dopiero włożyłem do auta) to około 15 tys km.
Jak coś to ostatecznie z ceną możemy się dogadać

Awatar użytkownika
jarek19820218
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jarek19820218 » pt lut 13, 2009 11:59

Nie ma co panikować. Jeżeli prawdziwy przebieg to ok. 350tys.km. a autka nadmiernie nie katowałeś to wystarczy że uszczelniacze na trzonkach zaworów stwardniały i puszczają , do tego lekkie wytarcie prowadnic zaworów i zużycie pierścieni tłokowych = 2l oil/1000km. Znajomy miał to samo.Sprawdź ciśnienie sprężania i zrób próbę olejową - powinno nieco rozjaśnić wątpliwości..Prawdopodobnie głowica do regenerki!!!!

Wszyscy jesteśmy psychiczni ale nie wszyscy zdiagnozowani.......

arwam

Post autor: arwam » pt lut 13, 2009 15:33

ja stawiam na turbo bo zaczeło mu dosyć szybko ubywać a głowica raczej nie zaczyna z dnia na dzień puszczać oleju w takich ilościach

Awatar użytkownika
gOOzOl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gOOzOl » pt lut 13, 2009 17:17

moim zdaniem turbo, jak jezdzil z odpietymi wezami od ic to tez bedzie dymil bo nie ma powietrza, jak zatkasz odme to moze wycisnac przez bagnet. zdejmij ic i zobacz ile w nim oleju.

Awatar użytkownika
diaz34
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: diaz34 » pt lut 13, 2009 17:38

Jesli to wina turbo to po odpieciu rury IC nie kopcil by na niebiesko bo olej by sie nie dostawal do komory ale powinien wtedy kopcic na Czarno!!

Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » pt lut 13, 2009 22:31

Jeśli chodzi o kompleksową regenerację turbiny, to koszt do 800zł (zakładając że trzeba wszystko wymienić). 1000zł za remont to nie jest dużo. W sumie wyjdzie Ci do 2000zł, i będziesz miał pewność że masz dobry silnik. Możesz też kupić używany silnik tak jak radzi arwam, jest to tańsza opcja - jednak to jest kot w worku.

vagin5

Post autor: vagin5 » sob lut 14, 2009 05:17

twardo szukał bym wycieku oleju z silnika, turbina swoją drogą, ale na takiej ilości oleju silnik paliwa by nie potrzebował.

Awatar użytkownika
misio557
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misio557 » sob lut 14, 2009 06:52

Silnik nie ma wycieków oleju jest suchy. Muszę sprawdzić turbo po stronie wydechu jeszcze. Po odpięiu węży od ic kopcił bardzo na czarno ale był też niebieski dym widoczny. Ubytek oleju nie nastąpił z dnia na dzień tylko stopniowo. Muszę umówić się z mechanikiem na ściągnięcie głowicy i wtedy zadecyduje czy robić czy szukać używki. W ic myśle że oleju nie będzie bo przy takim ciśnieniu to go wsysa do silnika.

vagin5

Post autor: vagin5 » sob lut 14, 2009 14:22

przy 2 barach, ale olej w ic będzie się zbierał,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”